Ministrul suspendat al Apararii, Teodor Atanasiu s-a aflat timp de mai multi ani pe statul de plata al controversatului multimiliardar Dinu Patriciu, considerat seful aripii din PNL care conduce acum partidul. Intre 2001 si 2004, Teodor Atanasiu a fost administrator al "Palplast" SA Sibiu, membra a "Rompetrol Grup".

Legatura dintre Teodor Atanasiu si gruparea din interiorul PNL, legata "ombilical" de afacerile lui Dinu Patriciu, poate fi facuta prin intermediul "Palplast" unde Teodor Atanasiu a lucrat dupa ce a parasit functia de director adjunct al "Uzinei Mecanice" din Cugir. Atanasiu a fost "fortat" sa plece de la conducerea uzinei din Cugir de administratia PSD de la vremea respectiva.

Ulterior, Atanasiu s-a aflat in nefericita situatie de a deveni somer. Aceasta in conditiile in care era consilier judetean si presedinte al unuia dintre cele mai importante partide din Alba.

Salvarea pentru actualul ministru suspendat al Apararii a venit de la miliardarul Patriciu, care l-a preluat sub "umbrela" sa alaturi de alti lideri PNL, care se afla in pozitii cheie la conducerea partidului.

Firma la care a fost administrator Teodor Atanasiu, inainte de a deveni presedinte al Consiliului Judetean Alba, "Palplast" Sibiu, produce tevi si fitinguri pentru retele de alimentare cu apa potabila, distributiile de gaze naturale, sisteme de irigatii etc. Alaturi de acesta, multi alti politicieni romani cu rang inalt au fost angajati sau au facut afaceri cu firmele lui Dinu Patriciu.

Curios este faptul ca dupa plecarea lui Teodor Atanasiu din postul de administrator al SC "Palplast" SA, firma a inregistrat pier-deri importante, respectiv 1,2 miliarde lei in 2004 si 2,7 miliarde lei vechi in 2005. Comparativ in 2002 "Palplast" a avut un profit de 21,4 miliarde lei, iar in 2003, de 7 miliarde. Daca nu mai obtine postul de ministru, Atanasiu ar putea reveni in afaceri.

Totusi, este de asteptat ca premierul Tariceanu sa-i gaseasca un alt "fotoliu" caldut in Guvern.

PNL Alba ? o retea de afaceri

De altfel, si filiala Alba, pe care o conduce Atanasiu, este impanzita de o retea invizibila de relatii de afaceri intre liderii vechi si noi. Majoritatea reprezentantilor PNL Alba sunt sau au fost actionari sau asociati in diverse firme fie direct, fie indirect, prin intermediul sotii-lor sau rudelor.

Este vorba despre o increngatura de firme din care fac parte "Credit Consulting" SRL si "Montag Albu" SNC, "B & M Direct Consulting" SRL, "Centrum Conf" SRL, toate din Cugir, SC "Concept Consulting" SRL Alba Iulia, "Oxygene" SRL Alba Iulia, care detine licenta de emisie pentru postul de radio "Orion" Se-bes.

Cel putin in cazul SC "Oxygene" SRL, Teodor Atanasiu si-a pierdut influenta dupa ce fosta sotie a acestuia a devenit administrator, in locul unei colaboratoare apropiate a ministrului suspendat - Luminita Kohalmi.