Dupa ce a anuntat ca isi va da demisia din PNL daca ministrul Economiei si Comertului, Ioan Codrut Seres, nu va fi de acord cu trecerea Termocentralei Mintia in subordinea Consiliului Local Deva, primarul municipiului resedinta de judet, Mircia Muntean, si-a rupt ieri demisia pregatita dupa discutiile purtate la Paroseni cu Seres, demonstrand clar ca intentiile lui au fost cu totul altele decat

cele declarate. Muntean nu a primit ceea ce a cerut in gura mare, ci din contra, a pierdut ceva: "Calor", societatea de interes local care asigura agentul termic in Deva.

Ministrul MEC a fost de acord cu fuziunea dintre Mintia si "Calor", astfel ca CL Deva scapa de o piatra de moara care atarna de "gatul" bugetului local, fiind generatoare de pierderi imense si care avea datorii de zeci de miliarde de lei chiar catre Termocentrala Mintia.

In urma cu cateva luni, anuntul facut de primarul municipiului Deva, Mircia Muntean, cum ca isi va da demisia din PNL daca nu primeste Termocentrala Mintia in subordinea Consiliului Local a starnit consternare.

Desi a fost refuzat vehement de ministrul Economiei si Comertului, Ioan Codrut Seres, chiar si la inceputul lunii august, Muntean nu a renuntat la solicitare, aruncand in fata interesul populatiei. La vizita de lucru pe care Seres a facut-o la Termocentrala Paroseni - Valea Jiului a fost prezent si Mircia Muntean, care si-a reiterat doleanta.

"Am venit aici pentru Termocentrala Mintia, pe care vrem sa o preluam in subordinea Consiliului Local. Voi demisiona din partid daca domnul ministru nu va fi de acord, chiar deseara, cand ma intalnesc cu primul ministru", anunta grav primarul Devei inainte de intalnirea cu Seres.

Muntean avea insa pregatite variante, ceea ce demonstra fara echivoc ca stia ca cererea sa va fi refuzata de oficialul MEC, care, la fel ca si directorul general al Termoelectrica, a catalogat cerinta edilului drept "o mare prostie".

"Primaria Deva nu are nevoie de aceasta termocentrala pentru un interes care tine de comunitatea locala. Termocentrala Mintia este o centrala strategica in sistemul energetic national, pentru stabilitatea sistemului pe partea centrala si de vest", a precizat ieri, inca o data, ministerul Economiei.

Acesta a mentionat ca energia termica reprezinta doar 2% din veniturile termocentralei si, pentru ca populatia sa beneficieze de energie termica la costuri reduse se poate interveni.

Nu a primit termocentrala, dar si-a rupt demisia

Mircia Muntean a fost de fata cand ministrul Seres si-a exprimat refuzul, insa nu a parut deloc dezamagit, asa cum era de asteptat, iar ulterior, dupa discutiile purtate cu Ioan Codrut Seres, chiar si-a rupt demisia. A scapat in schimb de un mare producator de datorii, care inregistreaza zeci de miliarde datorii chiar fata de Mintia.

Muntean a recunoscut ca, sprijinit de alti politicieni "am reusit sa-l determinam pe domnul ministru sa fie de acord cu fuziunea dintre Calor si Mintia, ceea ce va duce la reducerea tarifelor cu cel putin 480.000 de lei, suma pe care societatea o punea in plus la pretul cu care era livrat agentul termic de la Mintia".

Absorbtia SC "Calor" SA de catre Mintia era, de fapt, conform unor surse bine informate, ceea ce dorea primarul Devei chiar in timp ce lansa strategia cu preluarea Termocentralei Mintia la Consiliul Local, insa nu putea arunca pe piata aceasta varianta, decat ca moneda de schimb la ceva ce stia ca nu va primi.

Perfectarea actelor dureaza cam o luna de zile, astfel ca primarul Devei este de parere ca din 15 noiembrie poate spune adio "Calor".

Populism a la Mircia

Si ca circul sa fie complet, Mircia Muntean a anuntat?si o noua mutare populista. Luni, in cadrul unei conferinte de presa pe care o va organiza la el acasa, Muntean va renunta la centrala termica de apartament pentru a se rebransa la sistemul central de incalzire. "La sistemul centralizat este bransata acum 49,9% din populatie, iar cu mine va fi din nou 50%+1. Speram ca si alti 10% sa se branseze", a declarat primarul.