Dupa 20 de ani de la ultima renovare, Clinica de Chirurgie I a Spitalului Clinic Judetean de Urgenta din Cluj-Napoca a inaugurat ieri un nou bloc operator format din sase sali de operatie si o noua sectie de anestezie si terapie intensiva. Prin aceasta investitie de 18 miliarde lei vechi, chirurgia clujeana ofera pacientilor servicii la standarde europene.

Vor fi renovate pe viitor si amfiteatrul, saloanele si subsolul clinicii, iar constructia va fi mansardata.

La festivitatea de deschidere de la sfarsitul saptamanii trecute au participat personalitati ale medicinei clujene, dar si din tara sau strainatate. La renovarea clinicii au contribuit Consiliul Local Cluj cu 15 miliarde lei vechi, Consiliul Judetean Cluj cu un miliard, iar alte doua miliarde au fost obtinute din donatii si sponsorizari. Astfel, valoarea totala a investitiei s-a ridicat la 18 miliarde lei vechi.

Renovarea Clinicii de Chirurgie I a insemnat reamenajarea unui spatiu de peste 500 metri patrati, destinat salilor de operatii si Sectiei de terapie intensiva. Lucrarile de renovare au inceput in urma cu doi ani, timp in care pacientii au fost ingrijiti in vechile spatii ale clinicii.

Clinica de Chirurgie I din Cluj functioneaza acum la standarde europene, iar noul bloc operator le permite medicilor sa desfasoare activitatea in conditii de maxima securitate. Sectia de terapie intensiva are de acum 25 de paturi cu sectoare destinate pacientilor cu arsuri sau celor cu infectii severe.

Intregul sistem devine operational astazi. Clinica de Chirurgie I si Sectia de terapie intensiva vor prelua de acum inainte urgentele majore, rezultate din accidentele produse pe raza judetului, dar si in alte judete transilvanene, accidente grave care necesita transport cu elicopterul SMURD.

Profesor doctor Constantin Ciuce, seful Clinicii de Chirurgie I si prorector al Universitatii de Medicina si Farmacie “Iuliu Hatieganu” Cluj-Napoca spune ca aceasta inaugurare este un moment de referinta pentru medicina clujeana si li se asigura astfel pacientilor conditii de tratament cat mai apropiate de standardele europene.

Potrivit profesorului Ciuce, planurile de viitor ale institutiei includ reamenajarea amfiteatrului, a saloanelor si a subsolului clinicii, precum si mansardarea cladirii.