Presedintele celui mai puternic partid politic, in acelasi timp primar al municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc, a acceptat, in exclusivitate pentru publicatiile Trustului Gazeta, sa vorbeasca in cadrul unui interviu despre problemele cu care se confrunta Guvernul, dar si despre relatiile dintre PD si celelalte partide aflate la guvernare sau in opozitie.

Reporter: Este numirea lui Gheorghe Maior in fruntea SRI un semnal lansat de presedintele Traian Basescu ca PSD poate fi oricand un partener de guvernare pentru Partidul Democrat?

Emil Boc: Eu cred ca este un semn de normalitate politica intr-o tara care se pregateste sa intre, la 1 ianuarie 2007, in Uniunea Europeana. In orice democratie care se respecta trebuie sa existe punti de legatura intre putere si opozitie, pe chestiuni de interes national.

Iar siguranta nationala, securitatea nationala sunt chestiuni de interes general, care trebuie sa iasa din sfera luptelor politice si sa fim in prezenta unor decizii care sa ne recunoasca ca stat democratic. De aceea cred ca, pe de-o parte, trebuie eliminata orice suspiciune de colaborare politica intre PD si PSD.

Suntem doua partide cu statut diferit, cu pozitii diferite - unul la putere, celalalt in opozitie - si nu exista nici un fel de colaborare politica intre PD si PSD, din acest punct de vedere.

Insa, in ceea ce priveste desemnarea acestor sefi de servicii secrete, eu cred ca faptul ca avem un sef de la opozitie este un semn ca in Romania normalitatea este la ea acasa, ca opozitia este respectata, ca interesul national este servit si ca, in ultima instanta, chiar daca nu exista precedent cu privire la aceasta situatie inainte de nominalizarea facuta de Traian Basescu, este oarecum directia in care trebuie sa mearga Romania sub aspectul normalitatii politice.

In concluzie, e vorba de normalitate politica si institutionala si nu de colaborare politica intre doua partide care au statut de putere si opozitie. Ne vom bate in continuare pe plan intern in argumente politice, ca partid aflat in alianta cu PNL si ca partid aflat la guvernare. PSD isi va urmari in continuare punctul de vedere pe care il are.

Alianta doar cu PNL

Rep.: Au existat voci din PNL care au sustinut ca prin aceasta miscare v-ati tradat electoratul, avand in vedere discursul PD din campania electorala.

E.B.: Repet, trebuie sa facem distinctie intre chestiunile de siguranta si interes national, unde nu avem elemente de disputa intre partidele politice din Romania. Ne batem cu PSD si ne vom bate in continuare pe argumente de politica interna, pe argumente ce tin de bunastarea oamenilor, de diverse politici. Dar securitatea nationala nu trebuie sa fie obiect de dispute politice.

Si cred ca acest lucru s-a reusit pana acum in Romania pe interes general, pe care trebuie sa mergem in continuare. Nu are nici o legatura cu lupta politica interna ori campania electorala. Este o chestiune de interes national.

Rep.: Sa inteleg ca si in acest moment excludeti din start orice forma de colaborare cu PSD.

E.B.: PD nu are nici o forma de colaborare politica cu PSD, nu avem nici un fel de angajament politic cu ei. Avem un singur angajament, cu PNL, in cadrul Aliantei, care e valabil pana in 2008. Cine va guverna Romania dupa urmatoarele alegeri va decide electoratul si nu noi.

PD vrea anticipate

Rep.: Ati stiut de solutia “Maior SRI” inainte de momentul nominalizarii?

E.B.: Am stiut inainte de anuntarea ei oficiala, dar nu am fost implicat in nici un fel de angajament politic sau de colaborare intre PD si PSD. Nu au existat discutii sau negocieri politice intre PD si PSD pe marginea acestei nominalizari.

Rep.: Mai au vreo sansa alegerile anticipate?

E.B.: Acest lucru nu depinde de PD. Daca ar fi depins de noi, le-am fi organizat demult. Stiti cum e “bucurosi le-om duce toate, de-o fi pace, de-o fi razboi”. Daca se va crea contextul alegerilor anticipate, vom participa. Daca nu se va crea acest context, ne vom face datoria in continuare, prin ministerele pe care le conducem si prin administratiile locale si centrale.

Rep.: Dar mai aveti acest obiectiv?

E.B.: Obiectivul PD de astazi este o guvernare cat mai buna, ceea ce presupune si o majoritate parlamentara pe care nu o avem in momentul de fata. Mecanismul alegerilor anticipate este extrem de greu de realizat. Noi vom saluta bucurosi o asemenea decizie dar, si daca nu se vor organiza alegeri anticipate, vom merge mai departe.

Rep.: Ati mai discutat recent despre acest subiect in partid?

E.B.: Nu am mai discutat despre acest subiect din vara lui 2005, cand a fost cel mai bun moment pentru alegeri anticipate. Am ratat acel moment, acum este din ce in ce mai greu sa ne gandim la ele.

Ramane la Cluj

Rep.: Exista informatii conform carora sunteti solutia presedintelui pentru sefia Guvernului. Cat de plauzibila pare aceasta varianta?

E.B.: Despre oricine se poate spune ca are bastonul de presedinte sau de prim-ministru in momentul in care a intrat in politica. In acest sens, l-as putea avea. Dar in nici un caz nu voi pleca din Primaria municipiului Cluj-Napoca inainte de incheierea mandatului. Sunt decis sa-mi duc mandatul de primar pana la capat si ma gandesc sa candidez in continuare.

Rep.: Reprezentati una dintre piesele importante de pe tabla de sah a puterii, ceea ce implica evident si luarea unor decizii importante. Ati luat pana acum vreo decizie pe care o regretati?

E.B.: Sunt decizii pe care nu neaparat ca le regret, dar puteam sa le iau altfel. Dar nu intotdeauna poti sa prezici viitorul asa cum ar fi de dorit. In cele mai multe cazuri sunt multumit de deciziile pe care, impreuna cu alti colegi, le-am luat. Dar recunosc ca am avut si esecuri.

Rep.: Detineti doua functii foarte importante, una politica si una administrativa. Daca ar trebui sa optati pentru una dintre acestea, pe care din ele ati alege-o?

E.B.: Fara echivoc, functia de primar este cea mai importanta pe care o am si pe care contez, pentru ca este produsul unei vointe directe exprimate de electorat, care si-a pus multe sperante in mine. A-l insela inseamna sa inseli oamenii care te-au sustinut. Or, acest lucru este cel mai periculos in politica.

Rep.: Ne putem astepta la un nou mandat pe Motilor 1-3?

E.B.: Nu exclud posibilitatea de a candida pentru un nou mandat. Pe de-o parte am demarat proiecte importante pe care vreau sa le vad finalizate, iar pe de alta parte incepe sa-mi placa munca la Primarie.

Rep.: In cazul in care nu veti candida pentru un nou mandat, pe cine vedeti drept “mostenitorul” lui Emil Boc?

E.B.: PD va respecta procedurile democratice de desemnare in orice functie publica, bazandu-se in special pe increderea pe care o are candidatul in ochii oamenilor. Deci, cel mai probabil, solutia va fi un sondaj de opinie in randul clujenilor pentru a afla care este persoana din PD care are sanse reale de a fi aleasa in fruntea Clujului sau a structurii de conducere.

Sunt oameni in PD care au aceasta vocatie si care pot oricand sa fie potentiali succesori ai lui Boc in 2008 sau 2012.

Rep.: Dar aveti un preferat?

E.B.: Eu, ca presedinte de partid, trebuie sa raman rece, chiar daca am prieteni. E nevoie de o analiza riguroasa pentru a afla cine poate fi nominalizat pentru o candidatura la o functie publica din partea PD.

De la Daniel Buda, presedintele organizatiei, la Sorin Apostu, directorul Directiei Tehnice din cadrul Primariei, la Florin Stamatian, directorul Directiei de Sanatate Publica sau la alti colegi, oricand unul dintre ei poate avea sanse reale sa ocupe un fotoliu de demnitar din partea PD.

Nu va decide Boc, nu va decide un grup de oameni, va decide cetateanul, in functie de increderea pe care o vor dobandi in ochii lor.

Rep.: Nu vom ajunge la aceeasi situatie din 2004, cand am asistat la o confruntare intre candidatul PD si cel al PNL?

E.B.: Este posibil. Eu chiar mi-as dori sa avem o continuitate in colaborarea cu PNL la Cluj, care s-a dovedit a fi una din cele mai bune colaborari pe plan politic din tara. Avantajul nostru a fost ca, inca de la locale, am reusit sa participam impreuna, sa ne cunoastem mai bine.

Asa cum ati putut observa, la Cluj exista cooperare, iar acest lucru se vede si din realizarile noastre, din municipiu si din judet, din faptul ca exista o Alianta care functioneaza bine. Oamenii care o compun sunt oameni care se inteleg reciproc. Ar fi poate un precedent extraordinar pentru multe alte orase ca la Cluj sa se continue Alianta. In 2008, candidatul poate ca va fi alesul Aliantei.

Nu trebuie sa ne agatam de un scaun atunci cand oamenii nu ne mai doresc. Raman pe principiul ca acela care este cel mai bine plasat, care corespunde asteptarilor oamenilor, acela trebuie sa fie promovat. Ca voi fi eu sau altul, asta nu va mai avea importanta in acel moment.

PSD nu a murit

Rep.: Cum explicati faptul ca la Cluj, la nivel administrativ, vocea PSD se aude din ce in ce mai putin?

E.B.: Nu sunt de acord cu aceasta afirmatie. Este o voce constructiva, asa cum ii sta bine unui partid de opozitie. E adevarat ca Romania nu e obisnuita cu aceasta practica, cea a unei opozitii constructive. Cred ca la Cluj PSD a dat un semnal ca se poate guverna si altfel in Romania.

Se poate guverna impreuna cu puterea, criticand-o, tragand-o la raspundere atunci cand este cazul, in proiectele importante pentru comunitate. La Cluj am avut parte si de critici sau de actiuni acerbe care ne-au pus in dificultate. Dar noi am respectat libertatea de exprimare si o vom respecta intotdeauna.

Oamenii care compun CL si consilierii PSD sunt profesionisti si ne atrag atentia atunci cand gresim si bine fac.

Rep.: Totusi, avand in vedere lupta acerba pentru Primarie, dupa castigarea alegerilor, nu v-ati asteptat ca Ioan Rus sa reprezinte “vioara intai” a opozitiei pe plan local?

E.B.: Nu era credibil ca a doua zi dupa ce a pierdut alegerile sa se lanseze in atacuri. Oamenii au decis. Cred ca a procedat foarte inteligent si cu efecte mult mai benefice din punct de vedere politic, lasand o administratie sa arate ce poate si punctand atunci cand apreciaza ca e necesar. Daca ar fi criticat in fiecare zi, si-ar fi pierdut credibilitatea.

Rep.: PSD nu are in momentul de fata un contracandidat viabil...

E.B.: Nu e adevarat. Dar ce, Emil Boc era contracandidat in 2001-2003 pentru Gheorghe Funar sau Ioan Rus?! Oricand poate sa apara de la PSD un candidat foarte valabil. Exista persoane in PSD care pot fi oricand candidati la functia de primar, de la Stefan Dimitriu, la Remus Lapusan, la Vuscan, Maria Dulca sau consilierul Cordos. Ioan Rus nu stiu daca doreste sa mai candideze.

Dar exista oameni valorosi in PSD pe care ii respectam. Sa isi joace fiecare cartea politica pe care o doreste.

Calin far‘ de frica

Rep.: Care sunt deficientele majore pe care le identificati in activitatea Guvernului?

E.B.: Eu zic ca sunt mai multe parti bune decat deficiente. Insa, chiar daca noi suntem in grafic in programul de guvernare, in ceea ce priveste pensiile si salariile cresterea este inca insuficienta. Salariile nu sunt suficient de mari in Romania pentru un trai decent. Nivelul pensiilor, chiar daca acestea au fost majorate, nu satisface viata de zi cu zi a romanilor. Inca mai avem de lucru.

Dar e evident ca, dupa o perioada grea in domeniul medicamentelor, am reusit sa revenim pe linia de plutire si sa dam Sanatatii ceea ce merita.

Rep.: Ce parere aveti de “prestatia” premierului Tariceanu?

E.B.: Este indiscutabil ca Tariceanu este premierul care a adus Romania in Uniunea Europeana. Acest merit nu poate fi contestat de catre nimeni. Va ramane in istorie ca premierul care a condus Romania spre UE. Ca, la un moment dat, puteau fi alegeri anticipate daca le-ar fi dorit, asta e o alta problema.

Rep.: L-ati iertat pentru asta?

E.B.: Nu a fost niciodata vorba despre a ierta sau a nu ierta. A fost vorba despre o decizie politica pe care noi am considerat-o oportuna in acel moment. Nu a fost posibil, ramanem cu regretul ca nu s-a facut, dar nici nu facem din asta un cap de pod pentru a nu mai colabora. Ne-am fi dorit sa se organizeze alegeri anticipate, dar, daca nu s-a putut, mergem mai departe.

Rep.: Daca s-ar fi organizat alegeri anticipate la momentul oportun, credeti ca acum PD ar fi fost singur la guvernare?

E.B.: Daca am fi avut alegeri anticipate in vara lui 2005, astazi Alianta ar fi avut singura cel putin 50% + 1 din numarul locurilor din Parlament. Am fi fost mult mai eficienti in actul de guvernare, nu ar mai fi ramas in ochii opiniei publice senzatia de hartuiala intre membrii coalitiei, nu am fi avut problemele pe care le avem astazi in adoptarea actelor normative.

In plus, s-ar fi grabit procesul legislativ din foarte multe puncte de vedere si decizia administrativa ar fi fost, poate, mai eficienta.

Niciodata nu vom putea sti daca ar fi fost asa cum spun eu, dar cu siguranta foarte multe energii pe care le-am consumat in discutii sterile cu partenerii de coalitie s-ar fi transformat in energii pozitive, in adoptarea unor acte normative necesare romanilor si integrarii in Uniunea Europeana.

Rep.: Dincolo de argumentele oficiale ale premierului, cum ca atunci au avut loc inundatiile si au aparut tot felul de probleme, care credeti ca au fost motivele reale pentru care premierul a facut un pas inapoi? I-a fost teama?

E.B.: Acestea au fost explicatiile pe care mi le-a dat si mie de fiecare data. Contextul economic actual. Nu avea motive de frica din perspectiva politica. Performantele Guvernului erau vizibile, el era pe o directie buna, ascendenta si niciodata nu am simtit la premier teama de a avea o discutie sau o confruntare directa cu electoratul. Dar in acel moment nu stiam cum va evolua criza inundatiilor.

Locomotiva Basescu

Rep.: PD este partidul cel mai bine plasat in sondaje. Cat la suta din acest scor se datoreaza capitalului de imagine de care beneficiaza Traian Basescu?

E.B.: Mult si foarte mult. Chiar daca formal nu mai este presedintele PD, informal Basescu ramane presedintele PD. Pentru ca un partid nu poate uita omul care l-a adus la guvernare, nu poate uita presedintele care l-a adus la Cotroceni, pe cel care l-a dus de la 10% la un procent care astazi este de 30%.

Indiscutabil, Basescu va ramane in ochii multor persoane presedintele PD, chiar daca el nu mai are acesta functie. Totusi, e foarte important si faptul ca am facut o echipa, reusind astfel sa ne mentinem acest scor.

Pe langa meritul extraordinar al lui Basescu de a fi un vector extraordinar de opinie, un vector informal de imagine al PD, noi, cei care am ramas la conducerea partidului, am facut o echipa unita. Daca noi ne-am fi dezbinat, cu toata imaginea lui Basescu, PD ar fi fost mult mai jos. Echipa de conducere Boc-Videanu-Blaga a stiut sa mentina echilibrul partidului.

Dar aceste sondaje de opinie nu trebuie sa ne imbete cu apa rece. Astazi poti fi sus, dar maine poti ajunge jos. Depinde numai de noi sa ramanem constanti in programul de guvernare. Si am incercat in acesti doi ani de guvernare, indiferent de polemicile care au aparut, ca PD sa ramana pe agenda cetateanului, sa luam decizii care il afecteaza si de care are nevoie.

Rep.: Putem vorbi de o strategie bine gandita, prin care PD este inca asociat cu Traian Basescu?

E.B.: Este un lucru benefic. Nu se pot separa peste noapte presedintele de partid, partidul de presedinte. Cand ai succese cu o persoana care te sustine, nu poti dupa aceea sa-l renegi si sa spui ca nu-ti mai apartine. PD e mandru ca, pentru prima oara in istorie, a dat un presedinte al tarii. Si e firesc sa-i recunoasca legitimitatea si meritul pe care il are.

Dar partidul nu trebuie sa ramana ancorat doar in evolutia presedintelui. Daca ministrii pe care ii avem in Guvern si oamenii din administratiile locale nu vor reusi sa faca performanta, Basescu nu va putea sa duca la infinit steagul PD. Important este sa ramanem pe agenda cetateanului si sa fim uniti, iar atunci PD are sanse reale sa ramana cel mai important partid politic din Romania.

PC, oaia neagra

Rep.: In interiorul arcului guvernamental, PC se comporta ca un veritabil partid de opozitie. Este activitatea partidului lui Voiculescu nociva pentru eficienta guvernamentala?

E.B.: Voi incerca sa fiu mai elegant si sa spun ca ne asteptam de la PC, atata timp cat este membru al coalitiei de guvernare, sa-si respecte protocolul pe care il are. Cand va decide sa iasa de la guvernare, va avea dreptul sa faca ce vrea. Dar deocamdata trebuie sa respecte protocolul, iar din nefericire nu am constatat sa faca acest lucru de foarte multe ori.

Rep.: Cum apreciati atacurile lui Voiculescu fata de ministrul Justitiei?

E.B.: Incorecte. Sunt atacuri fara substanta din perspectiva eforturilor pe care Macovei le-a facut pentru integrarea Romaniei in UE. Nu stiu ce s-a intamplat atunci si nici nu ma intereseaza. Atat timp cat nu sunt consecinte juridice, cat timp nu exista reclamatii la adresa acelui act, nul din punct de vedere juridic, eu nu pun accent pe acest lucru.

Monica Macovei e un ministru care a contribuit mult la integrare. Iar din acest punct de vedere, cred ca lipsa de solidaritate guvernamentala a PC este o dovada de slabiciune politica. Sicanele PC sunt sicane de partid mic, reprezinta un sindrom al unui partid mic. Atat si nimic mai mult.

Brucan redivivus

Rep.: Am asistat la adevarate seisme in PNL. Cum a reusit PD sa evite asemenea scandaluri in interior?

E.B.: In primul rand, prin munca in echipa. Ne-am dat cu totii seama ca numai o echipa unita poate sa duca mai departe partidul. Nici unul dintre noi nu are legitimitatea lui Basescu. A trebuit sa construim legitimitatea unei echipe bune. PD a evitat scandalurile din interior si prin faptul ca trio-ul Boc-Videanu-Blaga se intelege foarte bine. Pe de alta parte, isi respecta colegii.

Am reusit sa mentinem acel echilibru necesar al partidului, pentru ca el sa nu fie decimat din interior de lupte sterile. Ne-am concentrat pe decizii politice in folosul cetateanului, deoarece la asta se asteapta el din partea politicienilor. Cel mai important merit al nostru este ca formam o echipa in conducerea partidului.

Rep.: Din prisma analistului, cum apreciati problemele cu care se confrunta PNL? Daca ati fi in locul lui Tariceanu, ati sustine excluderea lui Stolojan?

E.B.: Eu nu sunt adeptul excluderilor, decat in cazuri de forta majora. Dar nu vreau sa ma pronunt asupra acestei probleme, deoarece ar insemna sa intervin in politica partenerului de alianta, iar eu sunt convins ca ei stiu sa ia decizia cea mai buna pentru PNL.

Rep.: In cati ani credeti ca vom reusi sa scapam de reminiscentele regimului comunist?

E.B.: In multi ani de aici inainte. Chiar daca fizic, prin disparitie biologica, vom disparea cei care ne-am nascut in perioada comunista, la nivel mental vom ramane ancorati inca mult timp in practicile mentale specifice regimului comunist.

Ele exista in mentalul colectiv si doar o experienta democratica de durata ne va conduce la o mentalitate asa cum o au cei care nu au cunoscut regimul comunist. 50 de ani de doctrina comunista nu pot fi stersi peste noapte cu nici un dosar al securitatii aratat, cu nici o actiune in justitie de condamnare a comunismului, cu toate ca aceste lucruri au un efect benefic din punct de vedere moral.

Lucrurile se vor schimba in momentul in care cei care s-au nascut dupa 22 decembrie 1989 vor conduce Romania. Doar atunci, Romania va iesi total de sub marca comunismului.

30 miliarde euro

Rep.: Credeti ca, dupa 1 ianuarie 2007, vom asista si in Romania la un soc al integrarii?

E.B.: Ne bucuram, e bine sa bem sampanie, dar trebuie sa punem paharele la loc si sa ne apucam de treaba.

Daca dupa 1 ianuarie 2007 nu vom continua munca, nici pensiile sau salariile nu vor fi mai mari. Mingea e in terenul nostru. UE si-a facut datoria, iar noi ne vom face datoria in continuare, ca politicieni, pentru a crea legi bune, pentru a crea un context favorabil economiei de piata. UE nu ne va baga pe maneca bani nemunciti. Economia de piata inseamna performanta economica, eficienta.

Daca nu vom fi eficienti, nu vom reusi. Si, in plus, avem in mediul rural o problema. Va trebui sa le explicam taranilor mecanismele specifice UE, iar daca nu facem acest lucru din timp, s-ar putea sa avem mari probleme.

Pe de alta parte, s-ar putea ajunge la situatia in care Romania sa fie un finantator al bugetului UE si sa primeasca mai putini bani decat da. Vom primi in 5 ani de zile 30 de miliarde de euro daca stim sa facem proiecte. Dar anual vom avea de platit aproximativ 1,5 miliarde euro, contributie la bugetul UE.

Sper sa nu facem parte din categoria tarilor care au fost, chiar dupa integrare, finantatori si nu beneficiari ai bugetului UE. Dar acest lucru depinde numai de noi. Oamenii din institutii trebuie sa fie bine pregatiti.

Rep.: Cine credeti ca e persoana cea mai potrivita pentru functia de comisar european?

E.B.: Decizia ii apartine lui Emanuelle Baroso. Noi putem sa ne dam cu parerea in dreapta si-n stanga, dar decizia o va lua presedintele Comisiei Europene. Noi vom avea o discutie mai intai in partid, apoi in Alianta si in coalitie, vom face recomandari guvernului, iar acesta va recomanda presedintelui Comisiei Europene, persoana recomandata urmand sa fie audiata in Parlamentul European.

Oricum, va fi o persoana care sa aiba tangenta cu viata Executivului actual. E adevarat ca eu am o preferinta, dar nu vreau sa influentez deocamdata decizia si dezbaterea publica.