Scena politica s-a mutat la sfarsitul acestei saptamani la Cluj-Napoca. Liberalii s-au intrunit pentru sedinta Delegatiei Permanente a PNL, care s-a lasat cu excluderi si demiteri din partid, iar democratii au avut oaspeti de seama din partea PPE si si-au evaluat ministrii. Aparent, acesta ar fi sumarul activitatilor “oficiale” consumate la Cluj.

In schimb, filmul evenimentelor si, mai cu seama, cocktailul ce se dorea a fi unul al marii impacari au demonstrat ca Alianta s-a rupt. Decizia ce ar putea marca decisiv soarta Aliantei a fost luata la Cluj: liberalii au decis sa nu voteze in Parlament propunerea presedintelui pentru sefia SRI, in persoana lui Gheorghe Maior.

In urma evenimentelor politice consumate, separat in cele doua tabere, asa zisul cocktail al impacarii s-a dovedit a fi “priveghiul” Aliantei. Cu toate ca erau asteptati la o ora fixa, liberalii, in frunte cu presedintele Tariceanu, s-au lasat indelung asteptati de catre democrati. Strangeri de mana si zambete fortate intre cele doua tabere, grimase, toate pentru a salva aparentele.

La Baia-Mare, Tariceanu a continuat atacurile impotriva presedintelui, sustinand ca e un jucator apropiat de PSD.

Aparent, acesta ar fi sumarul evenimentelor “oficiale” consumate la Cluj. In schimb, filmul evenimentelor si, mai cu seama, cocktailul ce se dorea a fi unul al marii impacari au demonstrat ca Alianta s-a rupt. La Cluj, liberalii au incercat sa lanseze un mesaj de forta democratilor, dar si presedintelui Traian Basescu.

Decizia ce ar putea marca decisiv soarta Aliantei a fost luata la Cluj: liberalii au decis sa nu voteze in Parlament propunerea presedintelui pentru sefia SRI, in persoana lui Gheorghe Maior. In urma evenimentelor politice consumate, separat in cele doua tabere, asa-zisul cocktail al impacarii s-a dovedit a fi “priveghiul” Aliantei.

Cu toate ca erau asteptati la o ora fixa, liberalii, in frunte cu presedintele Tariceanu, s-au lasat indelung asteptati de catre democrati. Strangeri de mana si zambete fortate intre cele doua tabere, grimase, toate pentru a salva aparentele. Dupa aproximativ o ora, liberalii, in frunte cu Tariceanu, au parasit dineul organizat de democrati.

In culise, se zvonea ca persoana care il va insoti pe premier in masina va fi sustinuta la sefia Ministerului Apararii. Coincidenta sau nu, s-a nimenrit a fi senatorul Norica Nicolai.

Tabara liberala (aripa Tariceanu) a avut o sambata agitata in conditiile in care a mai exclus doi membri din partid. Este vorba despre Raluca Turcan si Cristian Boureanu. Turcan a precizat ca este vorba despre o practica paguboasa si “nu prin excluderi se rezolva criza din PNL. Decizia este anti liberala si demasca demagogia conducerii partidului”.

Cei doi tineri liberali au fost exclusi ca urmare a criticilor dure facute de acestia in mod public la adresa conducerii partidului.

Un alt liberal, Aleodor Francu, a plecat din partid din cauza relatiilor cu fosta Securitate. Totodata a demisionat si din functia de sef al cancelariei Guvernului. Francu sustine ca nu a facut politie politica si ca a dat o singura informare tehnica, in legatura cu un baraj. A decis totusi sa demisioneze, ca sa nu afecteze imaginea partidului.

Comisia de etica a PNL a hotarat ca lui Dinu Patriciu sa i se dea doar un avertisment ca urmare a faptului ca doua dintre firmele la care este actionar au sponsorizat PSD-ul, in campania electorala. Situatia lui Theodor Stolojan si a lui Valeriu Stoica nu a fost discutata.

Un alt liberal, deputatul Titu Gheorghiof, a demisionat din Biroul Permanent Central. Decizia lui se bazeaza tot pe hotararea conducerii PNL, potrivit careia cei care au colaborat cu Securitatea sunt exclusi din partid.

Mai bine PSD-ist, decat liberal

Pe langa problemele de partid, liderii PNL au anuntat ca parlamentarii liberali nu vor vota pentru numirea senatorului PSD George Maior la sefia Serviciului Roman de Informatii.

Tariceanu a declarat ca o eventuala numire in functie a social democratului Maior la sefia SRI nu este un motiv pentru PNL de a se retrage de la guvernare si nu exista nicio alta intentie a PNL de a se retrage de la guvernare. Totodata, ar fi de spus ca, in culise, liberalii sustineau ca prin refuzul de a-l vota pe Gheorghe Maior la sefia SRI ii vor da lui Basescu o lovitura de gratie.

Mai mult, potrivit unor surse din interiorul Aliantei, solutia Maior a avut la baza urmatorul “calcul prezidential” - liberalii nu vor vota doi democrati la sefia Serviciilor. Drept urmare, decat sa propuna un liberal, e mai bun un PSD-ist.

Atacuri la Basescu

Calin Popescu Tariceanu a vorbit despre importanta aderarii Romaniei la Uniunea Europeana si a lansat un mic atac la adresa presedintelui Basescu. Premierul a subliniat ca nu intelege afirmatia presedintelui Basescu referitoare la aderarea “mediocra” a Romaniei la Uniunea Europeana.

Tariceanu a apreciat ca aderarea Romaniei la UE este un moment extrem de important pentru tara si a subliniat efortul sustinut al Aliantei timp de 20 de luni pentru indeplinirea acestui obiectiv. Acesta a adaugat ca la inceput foarte multi se indoiau de indeplinirea acestui important obiectiv, insa PNL-ul si-a indeplinit promisiunea facuta la inceputul guvernarii.

Tariceanu a afirmat in acest context ca “nu trebuie sa ne angrenam in conflicte inutile si PNL nu se va trasnforma intr-un partid de taraba”. Seful Executivului a precizat ca aderarea nu inseamna ca problemele romanilor se vor rezolva de pe o zi pe alta.

De acum, eforturile Aliantei trebuie sa se concentreze pe calitatea aderarii, a adaugat primul ministru. Vor trebui depuse eforturi sustinute pentru a se evita discrepanta dintre zonele urbane dezvoltate si saracia din mediul rural. Ministrul Agriculturii, Gheorghe Flutur, a apreciat ca peste 80 % din masurile implementate pentru aderare au fost pe agricultura.

In problema Ministerului Apararii, premierul a spus ca asteapta o decizie a procurorilor in cazul Atanasiu, dupa care va numi un ministru interimar. Tariceanu a declarat ca foarte multi din PNL au fost afectati de aceasta decizie si a precizat ca a fost o chestiune politica in cazul ministrului Apararii. Presedintele PNL a subliniat faptul ca Atanasiu va fi sustinut in continuare de PNL.

PNL nu vrea autonomie teritoriala

Primul ministru, Calin Popescu Tariceanu, a declarat ca descentralizarea si reforma administratiei publice sunt factori extrem de importanti in actuala politica de guvernare. Acesta a precizat ca reforma a fost demarata impreuna cu Ministerul Administratiei si Internelor, iar saptamana viitoare va avea loc o dezbatere pe aceasta tema.

Tariceanu a precizat “descentralizarea nu este o joaca pentru o tara ca Romania si nu putem face experimente pe 20 de milioane de romani”. In acest context, seful Executivului a spus nu autonomiei teritoriale pentru Tinutul Secuiesc, idee recent vehiculata de liderul UDMR, Marko Bela. “Descentralizarea va afecta pozitiv toti cetatenii tarii.

Ceea ce inseamna descentralizare la Tulcea va insemna si la Covasna. Europenizarea nu inseamna enclavizare, ci libera circulatie a cetatenilor si a marfurilor. Sunt convins ca voi fi sprijinit si de colegii din UDMR”. Tabara UDMR-ului a acuzat insa PNL si PD ca nu tin cont de celelalte partide din coalitia de guvernamant.

Un alt motiv de nemultumire a maghiarilor este Legea statutului minoritatilor. Vicepresedintele formatiunii, Laszlo Borbely a declarat ca rabdarea reprezentantilor Uniunii “are limite” si ca este nevoie de modificarea cadrului legislativ si a Constitutiei, pentru obtinerea autonomiei teritoriale in Ardeal.

Strategia economica post aderare a PNL

Purtatorul de cuvant al PNL, Varujan Vosganian, a precizat ieri la Cluj ca strategia economica a PNL la a carei conceptie a contribuit si deputatul PNL de Cluj, Mircea Pusca, are ca scop atingerea in 2015 a unui nivel a salariului mediu de 800 de euro si a unui nivel a pensiilor de 600 de euro.

Domeniile pe care Romania trebuie sa se dezvolte in mod special trebuie sa fie telefonia mobila, televiziunea prin cablu, piata financiara si cercetarea. “E foarte greu sa fim competitivi daca incercam sa facem masini ca nemtii si agricultura ca tarile dezvoltate”, a precizat Vozganian. La ora actuala, rata inflatiei este de 5,5 % si va ajunge la 4 % in 2007.

Reducerea impozitului pe venit de la 24 la 16 % si a celui pe profit de la 25 la 16 % a determinat o crestere a veniturilor bugetare de la 6,8 miliarde cat a fost in 2004, la 7,6 miliarde in 2006 si va atinge o crestere de 9 miliarde in 2007, dar se va ajunge la o dublare a sa in 2013.

“Pentru Fondul Monetar International, Memorandumul cu Romania a fost un esec, dar pentru Romania a fost o reusita, deoarece in 2006 s-a inregistrat o crestere de 34 % a Produsului Intern Brut”, a mai precizat purtatorul de cuvant al PNL. Fondurile de pensii private, fondurile de asigurari vor determina o crestere de 150 de miliarde de euro a resurselor investitionale.

Absorbtia fondurilor europene va putea fi o problema, daca acestea nu vor fi atrase pe proiecte regionale.

Strategia fiscala a Romaniei post aderare, propusa de PNL, are patru componente: asigurarea finantarii pentru Uniunea Europeana, ceea ce inseamna ca vom avea de platit la UE 7 miliarde de euro in 2007, apoi o alta componenta este asigurarea cofinantarii Romaniei a carei valoare se ridica la 12 miliarde euro, iar asigurarea bugetului pentru cercetare se va ridica la 20 miliarde de euro, in timp ce

ultima componenta vizeaza diminuarea deficitelor structurale din invatamant, sanatate si infrastructura si presupun investitii majore.

Europarlamentarii Gahler si Lopez dau ca sigura aderarea la 1 ianuarie 2007

Secretarul General al Partidului Popular European, Antonio Lopez Isturiz, impreuna cu Michael Gahler, membru in Comisia de politica externa a Parlamentului European, si Costas Sasmatzoglou, secretar pentru Relatii externe al PPE, s-au intalnit vineri la Cluj-Napoca cu toti liderii judeteni ai Partidului Democrat din Romania.

Europarlamentarii prezenti la Cluj au dat asigurari politicienilor romani ca Romania va adera in mod cert la Uniunea Europeana la data de 1 ianuarie 2007.

Michael Gahler a declarat ca Uniunea Crestin Democrata din Germania nu s-a opus niciodata aderarii Romaniei, ci a avut doar suspiciuni legate de faptul ca tara noastra ar fi putut sa nu fie pregatita in mod real de a deveni stat membru al comunitatii europene. “Ne-am intrebat daca Romania nu are nevoie de mai mult timp pentru a deveni membru cu drepturi depline al UE.

Romania a facut mai multe progrese decat Bulgaria, desi era in urma acesteia. S-a muncit mult, iar ministrul Monica Macovei a lucrat foarte bine intr-un minister cheie, dar inca mai e mult de lucru.” Integrarea Romaniei in Uniunea Europeana va deveni o realitate, insa problemele incep abia dupa aderare, deoarece descentralizarea este doar in faza incipienta.

Antonio Lopez Isturiz, secretarul general al PPE, ne-a declarat ca: “Eu am incurajat colegii romani sa preia initiativa si cred cu tarie in puterea Comitetului Regiunilor de la Bruxelles de a implementa in toate regiunile tarilor membre ale UE principiul subsidiaritatii.” Presedintele PD, Emil Boc a declarat ca sustine descentralizarea, dar numai in situatia in care acest lucru va atrage si sustinerea financiara a celor 8 regiuni de dezvoltare ale tarii.

Ministrul Integrarii Europene, Anca Boagiu, sustine ca instrumentele de ratificare a aderarii Romaniei se incadreaza in calendarul stabilit, iar faptul ca cei din afara tarii ne-au criticat uneori nu trebuie sa ne demoralizeze, ci sa consideram aceasta atitudine ca pe o abordare directa si corecta.

Ii vor pe taranisti

Presedintele PD, Emil Boc, a declarat vineri in cadrul seminarului ca Partidul Democrat a inceput demersurile de afiliere la PPE in 2005, dar va fi membru cu drepturi depline dupa data aderarii Romaniei la Uniunea Europeana.

Emil Boc a mai declarat ca dupa ce se va incheia contractul de functionare al Aliantei PNL - PD, in anul 2008, e posibila absorbtia PPCD in cadrul PD. In acest sens, fostul ministru Sorin Frunzaverde va avea discutii cu PPCD despre formele posibile de colaborare.

Liderul democrat i-a invitat pe reprezentantii PPCD la seminarul ce a avut loc vineri la Cluj cu europarlamentarii Antonio Lopez si Michael Gahler.

Antonio Lopez a declarat ca PPCD este un partid istoric, dar nu trebuie inteles gresit mesajul PPE, ceea ce inseamna ca ei nu obliga pe nimeni sa se afilieze la acest partid, depinde doar de vointa formatiunilor politice romanesti daca iau aceasta decizie.

Ministrii democrati, la judecata

Intalnirea PD-ului la acest sfarsit de saptamana a inclus si raporturile de activitate ale ministrilor democrati. In opinia ministrului Vasile Blaga, descentralizarea inseamna transferul competentelor administrative si financiare de la nivelul administratiei publice centrale la cel al administratiei publice locale.

Procesul de descentralizare a inceput in Romania prin modificarile aduse la statutul functionarilor publici si potrivit carora concursurile pentru functiile publice nu mai sunt organizate de Agentia Nationala a Functionarilor publici. Un alt exemplu de descentralizare este dat de transferarea la nivel local a atributiei de stabilire a pretului gigacaloriei.

Pretul local de referinta va inlocui in aceasta iarna pretul national de referinta. Proiectul de infiintare a politiei locale va fi pus in practica ceea ce va insemna marirea procentului din impozitul pe venit care ramane la bugetul localitatilor de la 47 %, cat este in prezent la 51 %.

Marti, 3 octombrie, reprezentanti ai tuturor ministerelor se vor intalni cu presedintele Traian Basescu si cu premierul Calin Popescu Tariceanu pentru a discuta strategia de reforma in administratia publica pentru anii 2007-2009.

Ministrul Mihail Hardau a declarat ca bugetul initial de sub 4 % din PIB a fost suplimentat cu o promisiune cuprinsa in protocolul semnat cu federatiile sindicale din invatamant de 1,1 % din PIB, echivaland cu 1,1 miliarde de euro finantare proiecte. Bugetul initial pentru investitii a fost de 54 milioane de euro.

Prima rectificare bugetara din mai 2006 a adus ministerului un total de 157 milioane de euro, din care 100 de milioane euro pentru investitii si 57 milioane euro pentru salarii. Sumele au fost destinate lucrarilor de reabilitare, reparatii capitale sau finalizari de investitii.

A doua rectificare bugetara din august 2006 a adus MEdC 389 milioane euro, din care 300 de milioane pentru investitii si 89 de milioane euro pentru salarii. Sumele au vizat dotarea laboratoarelor si biliotecilor.

Ultima rectificare bugetara, de luna trecuta, a insemnat un buget suplimentar de 314 milioane de euro, din care 204 milioane de euro pentru investitii si 110 milioane euro pentru salarii. Ministrul Mihail Hardau isi propune ca pana in 2008 toate unitatile de invatamant sa indeplineasca conditiile ingienico-sanitare si sa aiba toate centrale termice si baze sportive.

Raportul Ministerului Integrarii Europene (MIE) vizeaza gestionarea fondurilor de pre-aderare care arata o crestere a ratelor de contractare fata de anul trecut si o depasire a obiectivelor stabilite cu Comisia Europeana pentru cresterea capacitatii de contractare a fondurilor PHARE. Pentru fondurile post-aderare, circa 82 % din posturile alocate acestei structuri sunt ocupate.

De asemenea, steguletele rosii care puteau amana aderarea Romaniei au fost reduse semnificativ si au vizat doar domenii cum ar fi agricultura sau impozitarea.

Ministerul Muncii - cresterea pensiilor si a salariilor

Raportul prezentat de Gheorghe Barbu, ministrul Muncii, a vizat sistemul de pensii prin care 45,38 % dintre pensionari au beneficiat de recalcularea pensiei, iar pensia medie a acestora a ajuns la 330 lei noi, inregistrand o crestere de 21,3 %. Pentru majorarea pensiilor a 1,6 milioane de pensionari agricultori au fost alocate de la bugetul de stat 12,3 milioane lei noi. A existat si o crestere a salariului minim brut cu 6,5 % fata de anul trecut.

Ministerul Transporturilor

Raportul Ministerului Transporturilor vizeaza plata unor datorii din 2004 de 4320 miliarde lei, imprumuturi pentru reabilitarea cailor ferate, a unor sectiuni de autostrada sau a drumurilor nationale. Pentru modernizarea drumurilor europene au fost alocati 238,61 milioane lei noi.

Oficial Alianta merge bine

Sefii Aliantei D.A. s-au intalnit sambata seara intr-un cadru informal. Presedintele PNL a fost adus la cocktail-ul PD chiar de catre presedintele democratilor, Emil Boc. Intrebat de catre jurnalisti daca este vorba despre o impacare intre cele doua partide, presedintele PNL a declarat ca nu poate fi vorba de o impacare, atata timp cat PNL si PD nu sunt certate.

Presedintii celor doua partide din Alianta au declarat ca la aceasta intalnire nu este vorba despre chestiuni politice, ci este vorba doar de o intalnire amicala.

Calin Popescu Tariceanu a mentionat ca nu a fost posibila o intalnire care sa-i reuneasca pe toti membrii Aliantei, deoarece nu s-a gasit o sala cu o capacitate corespunzatoare, pentru ca majoritatea localurilor erau inchiriate pentru nunti. De altfel, hotelul care a gazduit sedintele PNL a fost si gazda unei nunti, iar liberalii s-au “ciocnit” la parterul hotelului cu nuntasii.