Ministrul Educatiei si Cercetarii, Mihail Hardau, a inaugurat duminica la Alba Iulia un camin studentesc si o biblioteca, investitii ale Universitatii "1 Decembrie 1918" Alba Iulia cifrate la 2.303.009 lei noi (23 miliarde lei vechi).

Caminul studentesc, amplasat in cartierul Cetate al municipiului, in imediata vecinatate a Colegiului National "Horea, Closca si Crisan", a fost achizitionat de catre institutia de invatamant superior in jurul anului 1995, de la cel mai mare producator de portelan de atunci, SC "Apulum" SA, cu suma de 1 miliard lei.

Renovarea fostului camin muncitoresc si transformarea interioarelor in camere cu cate trei locuri si baie a inceput la 15 iunie 2006, iar de astazi noua unitate de cazare este pregatita sa primeasca studenti.

Intampinat de o mare parte a profesorilor, ministrul Hardau a sosit in jurul orei 13.15, impreuna cu rectorul Universitatii "1 Decembrie 1918" Alba Iulia, Moise Achim, primarul municipiului, Mircea Hava si prefectul judetului, Cosmin Covaciu.

Dupa o scurta slujba religioasa, la care a lipsit IPS Andrei (plecat la o sfintire de biserica in judetul Mures) Mihail Hardau a luat "la pas" etajele noului camin studentesc, pe care l-a catalogat "la trei stele, care mai au nevoie de slefuire".

Hardau si-a amintit in fata celor prezenti de perioada celor 10 ani in care a fost director de camin, afirmand ca metoda repartitiei computerizate a studentilor este una dintre cele mai potrivite si ca studentii, nu administratorul, ar trebui de fapt sa se ocupe de cazare.

"In acest fel, se elimina cozile, si implicit favoritismele si toate nemultumirile din mediul studentesc" a afirmat ministrul, cu referire si la recentele probleme legate de cazare din centrele universitare Bucuresti si Iasi. Ministrul s-a aratat interesat si de un camin inchiriat de universitate, vecin cu cel inaugurat.

La ultimul etaj al acestuia era scos pe fereastra un steag mare al Partidului Democrat si un afis electoral al primarului Mircea Hava.

Biblioteca, al doilea obiectiv

Primarul municipiului i-a servit, de altfel, de "sofer" prefectului Cosmin Covaciu in deplasarea catre sediul noii biblioteci a Universitatii. Dupa modelul Basescu, si Mircea Hava s-a urcat la volanul masinii dupa ce a baut dintr-un pahar cu sampanie.

Biblioteca, amenajata intr-o cladire istorica, a necesitat cel mai mare volum de investitii, de 1.349.279 lei noi, fiind adusa la standarde occidentale, cu consultarea fondului de carte pe calculator, sali moderne de lectura, sectii distincte, etc. Ministrul Mihail Hardau s-a aratat placut impresionat de rapiditatea finalizarii investitiilor si de amplasamentul in centrul istoric.