Fantoma FNI bantuie la Cluj. MBI - Marketingberatung International, gargara pe versiunea on line. Asigurare contra credit ipotecar. Minciuni sfruntate. Control al Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor. In Ungaria MBI a starnit deja un imens scandal. Valul vine spre Romania

Traim intr-o tara in care lipsa unei locuinte a devenit un fenomen extrem de acut. Pe de-o parte. Pe de alta parte, accesarea unui credit bancar ipotecar este din ce in ce mai greu din cauza normelor din ce in ce mai drastice in ceea ce priveste bonitatea clientului.

Toate acestea, combinate cu credulitatea unor romani si cu lipsa de atentie in ceea ce priveste o virgula din contract sau formularea unor idei duc la escrocherii grase.

MBI si FNI

Romanul trecut de 40 de ani se infioara si acum la auzul unor nume de banci precum Bancorex, Banca Agricola, Credit Bank, Banca Dacia Felix, Columna Bank, Bankoop, Banca Internationala a Religiilor, Banca de Investitii si Dezvoltare, Banca Romana de Scont sau la cel al unor “ghidusii piramidale” precum Caritas, Mondoprosper, Gerald, Philadelphia, SAFI sau FNI.

De la aceste tunuri au trecut 10 ani. Dar romanul s-a nascut poet si fraier si inca semneaza acte inainte de a le citi cu atentie. La Cluj-Napoca MBI - Marketingberatung International are sediul in Piata Cipariu nr. 9. Tot acolo isi avea sediul si FNI. Iar cele doua firme seamana nu numai din punct de vedere a adresei, ci si in ceea ce priveste practicile lor.

“MBI ne-a mintit”

In ultima perioada, pe adresa GAZETEI au sosit o serie de plangeri referitoare la practicile celor de la MBI.

Pe scurt, cei care se simteau pagubiti, spuneau ca MBI i-a mintit pe fata: le-a garantat credit ipotecar, i-a pus sa plateasca rate anuale si lunare si creditul ioc! Mai mult, pagubitii s-au adresat deja unui avocat - brasoveanul Constantin Ene - si avem toate premisele pentru izbucnirea unui nou scandal FNI, cu mii de pagubiti, procese interminabile, nici un vinovat si paguba trecuta la datoria publica.

Gargara on line

GAZETA a pornit pe firul celor povestite de pagubiti si a descoperit o nebuloasa care seamana teribil de mult cu orice reteta de megatun financiar al anilor ’90. In primul rand, MBI are un site propriu pe Internet.

Numai ca intreg site-ul este o poveste extrem de frumoasa, fara nimic concret, un exemplu concret de definire a sintagmei “bla, bla, bla” sau in traducere neaosa “gargara”.

Astfel, MBI este, potrivit propriei pagini de internet, atentie, “un grup de afaceri - consultanti pregatiti profesional sprijina in 8 tari europene peste 500.000 de clienti pentru succesul acestora in plan personal si economic. De la infiintare, in anul 1989, am devenit cea mai insemnata firma independenta de servicii financiare din Europa Centrala”. Si atat.

In rest, asa cum am spus, extrem de multa vorbarie goala. Numai ca “MBI bla bla bla” este prezent si la Oficiul National al Registrului Comertului. Astfel, in dreptul firmei MBI Marketingberatung and Insurance Broker SRL, apare, negru pe alb, “sediu expirat” si “bilant anual nedepus”.

Firma are un capital social de numai 250 milioane lei vechi, un singur asociat - MBI Institut fur Marketingberatung AG SA , Viena si doi administratori, ambii cetateni austrieci.

Basme cu credite

Revenind pe plaiurile mioritice, GAZETA a incercat sa intre in contact cu un reprezentant al MBI, dar raspunsurile acestuia vizavi de produsele MBI au fost extrem de evazive. In primul rand, pentru a afla ce ofera MBI trebuie sa participi la un seminar de prezentare.

Sedinta care, potrivit unor pagubiti, seamana teribil de mult cu sedintele celor de la Delfin, un alt “demn urmas al FNI”. Mai mult, potrivit pagubitilor, sistemul MBI are si o latura de MLM (multi level marketing) in care castigi bani si urci pe scara piramidala in functie de numarul de noi membri atrasi in sistem.

Unul din serviciile oferite de MBI este Contul de Viitor, un fel de polita de asigurare. Numai ca, aceasta, pe langa avantajele oferite in caz de imbolnavire, deces sau invaliditate, ofera si posibilitatea contractarii unui credit bancar ipotecar, “in limita sumei asigurate si in conditii avantajoase”. Numai ca un asemenea credit nu exista.

Nici o banca nu ofera credite fara a verifica bonitatea clientului si fara a se conforma normelor BNR. Astfel, MBI ademeneste clientii la semnarea de asigurari, promitandu-le lucruri pe care apoi nu are cum sa le indeplineasca. Mai mult, potrivit informatiilor primare pe care le detinem, multe din societatile prezentate de MBI ca fiind partenere nu colaboreaza cu MBI.

Urecheati in Ungaria

In Ungaria, filiala de acolo MBI a starnit deja un imens scandal, societatea fiind amendata deja cu sute de mii de euro. Potrivit presei maghiare asiguratorul a indus in eroare, iar inspectoratul de concurenta a dat o amenda de o suta de milioane de forinti.

Consiliul de concurenta al Inspectoratului de Concurenta Economica a stabilit in hotararea luata in sedinta din 7 septembrie 2006 ca MBI, Societatea de Asigurari Union SA, respectiv Banca Comerciala si de Credit SA, ca, in legatura cu posibilitatea de acordare de credit conexata produsului de asigurare de viata al Asigurarii Union, intitulat “MBI Contul viitorului pentru investitii” vandut pe piata de catre MBI, au prezentat un comportament, care ii poate induce in eroare pe consumatori. Pentru comportamentul sau prejudicios/abuziv MBI a fost obligata sa plateasca o amenda in valoare de 72 milioane de forinti (270.000 euro), Societatea de Asigurari Union SA in valoare de 24 milioane de forinti, iar Banca Comerciala si de credit SA in valoare de 3 milioane de forinti.

Obiectul verificarilor a fost stabilirea faptului daca cele trei societati (MBI, Societatea de Asigurari Union SA, respectiv Banca Comerciala si de Credit SA) au informat corect consumatorii despre produsul de asigurare intitulat MBI Contul viitorului pentru investitii”, respectiv despre posibilitatile de credit accesibile prin calea acestui produs, idei care influenteaza necinstit decizia consumatorului.

Consumatorii au primit informatia ca, dupa incheierea contractului de asigurare, vor avea posibilitatea ca in viitor sa ia credite avantajoase/preferentiale, datorita fundalului/fondului bancar care sta in spatele constructiei. Pe parcursul procedurilor de verificare s-a stabilit ca in spatele constructiei nu sta nici un fel de fundament bancar.

Mai mult, informatiilor referitoare la un viitor credit li s-a adaugat “scrisoarea bancara” emisa de Banca Comerciala si de Credit - care insa nu a incheiat intelegeri de credit cu Asigurari Union - scrisoare care aducea la cunostinta conditiile in care institutul financiar este dispus sa acorde credite celor care detin o asigurare de viata.

Toate acestea in timp ce nici macar nu exista vreo constructie bancara elaborata in acest sens, respectiv banca nu avea posibilitatea sa acorde credite sprijinite de stat, asa cum era stipulat in “scisoarea bancara”.

Pe baza celor de mai sus, Inspectoratul de Concurenta Economica a stabilit ca MBI si Asigurarea Union SA au prezentat un comportament care ii putea induce in eroare pe consumatori in ceea ce priveste posibilitatea de credit legata de produsul de asigurare intitulat “MBI Contul viitorului pentru investitii”.

Pe parcursul stabilirii amenzii fata de MBI, Inspectoratul de Concurenta Economica a tinut cont de faptul ca pentru aceasta societate este cea de-a treia ocazie cand se stabileste prejudicierea dreptului in cauze asemanatoare.

Inspectoratul de Concurenta Economica a tinut cont si de caracteristicile produsului, in special de faptul ca aceste contracte de asigurari de viata au fost incheiate pe cel putin 20 de ani, astfel efectul acestora asupra pietei se resimte pe termen lung.

Inspectoratul de Concurenta Economica a luat in calcul si volumul veniturilor realizate de MBI prin intermediul comisionului mare platit in urma contractelor de asigurare de viata incheiate de MBI.

Deocamdata atat despre aceasta societate care promite un nou scandal FNI. Vom reveni insa cu raportul verificarilor efectuate de Comisia de Supraveghere a Asigurarilor, cu documente ale pagubitilor, precum si cu informatii de la fosti colaboratori din interiorul MBI.

GAZETA a incercat sa contacteze MBI, dar, saptamana trecuta, intregul personal (!) al MBI se afla la un seminar extrem de important in ceea ce priveste Limbajul corpului (!!)