Liderii UDMR au reafirmat si in cadrul Consiliului Reprezentantilor Unionali si in Consiliul de Coordonare al Uniunii, desfasurate sambata la Targu Mures, nazuintele de autonomie teritoriala * Declaratia vicepremierului Marko Bela, facuta week-end-ul trecut la Miercurea Ciuc, a fost intarita si de Borbely Laszlo, vicepresedinte executiv al Uniunii * Reactiile partidelor politice si ale societatii

civile nu au intarziat sa apara * Reprezentantii PSD au afirmat ca UDMR este agitat din cauza alegerilor, iar cei ai Uniunii Vatra Romaneasca au solicitat o reactie ferma a presedintelui Traian Basescu si a prim-ministrului Calin Popescu Tariceanu * Cireasa autonomista - Adunarea Nationala a Consiliului National Secuiesc nu a mai avut loc, fiind amanata pe 7 octombrie

Refrenul cel mai drag UDMR a devenit in ultimele doua saptamani "autonomia teritoriala", refren interpretat de toti liderii marcanti ai Uniunii.

Dupa ce weekend-ul trecut, Marko Bela declarase la Miercurea Ciuc, la intalnirea cu alesii locali si parlamentarii UDMR, ca formatiunea politica pe care o prezideaza sustine autonomia teritoriala a fostului Tinut Secuiesc, cu cele trei scaune: Mures, Harghita si Covasna, declaratie reiterata si vinerea trecuta la Targu Mures, a fost randul altui membru in Guvernul Romaniei, si anume Borbely Laszlo, sa vorbeasca despre autonomia teritoriala.

Prezent la Consiliul Reprezentantilor Unionali, intrunit sambata la Targu Mures, Borbely Laszlo, vicepresedinte executiv al Uniunii, a declarat ca maghiarii

si-au pierdut rabdarea sa mai astepte adoptarea legii statutului minoritatilor, iar autonomia ramane un deziderat al maghiarilor, lucru afirmat doar cu o zi inainte si de vicepremierul Marko, in conferinta de presa sustinuta in municipiu.

De altfel, planurile autonomiste ale UDMR rezida si din declaratia intocmita dupa intrunirea Consiliului Reprezentantilor Unionali si a Consiliului de Coordonare al Uniunii, in care dupa ce au salutat aderarea Romaniei la Uniunea Europeana la 1 ianuarie 2007, liderii UDMR si-au exprimat sustinerea pentru declaratia lui Marko Bela.

"Suntem constienti de obligativitatea asumarii unor sarcini in perioada urmatoare, din care nu poate sa lipseasca nazuinta spre autonomie, pe care o intareste si proiectul de lege al statutului minoritatilor nationale.

Trebuie sa facem competitiva in cadrul Uniunii Europene Romania, trebuie sa facem competitiva societatea maghiara din Romania, lucru pentru care este indispensabila punerea in aplicare a principiilor descentralizarii si ale subsidiaritatii.

In lunile urmatoare coalitia guvernamentala trebuie sa actioneze solidar pentru indeplinirea cerintelor asumate, cum ar fi reformele justitiei sau adoptarea legii minoritatilor", se arata in declaratia adoptata in sedinta comuna a Consiliul Reprezentantilor Unionali si a Consiliului de Coordonare al Uniunii.

Planurile de enclavizare etnica ale UDMR par sa nu se sfarseasca aici, urmatorii pasi fiind intocmirea unui proiect legislativ prin care judetele din fostul Tinut Secuiesc sa beneficieze de mai multe drepturi decat celelalte, lucru declarat de Borbely Laszlo.

Asupra subiectului fierbinte al autonomiei teritoriale, adoptat de liderii UDMR, parca pentru a abate atentia opiniei publice de la sensibila problema a Dosariadei, dincolo de dorinta conducerii Uniunii de a-si recupera electoratul, vom reveni si in numerele viitoare.

"La CRU am sustinut ca greseala noastra este ca vrem autonomia doar a Tinutului Secuiesc si nu a tuturor regunilor. Trebuie modificata legea administratiei publice locale, impartirea administrativa sa se faca in 15-16 regiuni care sa aiba aceeasi legislatie, una sa fie Tinutul Secuiesc.

Daca va fi, sa zicem, o Tara a Motilor, o alta regiune Dobrogea, consider ca nici romanii nu vor fi impotriva", Frunda Gyorgy, senator UDMR, aflat in drum spre Strasbourg

"Vom face o propunere legislativa. In acest sens va trebui sa discutam cu cei care au mai avut astfel de initiative. Va fi un proces indelungat, dar speram ca pana la Congresul UDMR din aprilie sa definitivam acest proiect. Ne dorim descentralizarea pentru toate judetele si in cadrul acestui proces unele judete sa aiba drepturi suplimentare",

Borbely Laszlo, ministru delegat pentru Lucrari Publice si Amenajarea Teritoriului

"Nu cred ca problema se pune in asa fel, nu cred intr-un asemenea proiect in primul rand", ne-a declarat Ciprian Dobre, prefectul judetului Mures, inainte sa intre intr-o zona fara semnal.

In aceasta atmosfera incarcata, liderii CNS care urmau sa se intruneasca tot sambata pentru a stabili ultimii pasi inainte de organizarea referendumurilor pentru declararea Tinutului Secuiesc autonom teritorial, au amanat pentru 7 octombrie consultarile de la Sfantu Gheorghe.

Cu toate acestia, liderii Consiliului National Secuiesc au sustinut si saptamana trecuta ca "doar autonomia teritoriala poate garanta pas-trarea identitatii maghiarilor si ca modelele europene arata ca referendumul local este calea ce trebuie urmata pentru implinirea acestui deziderat".

CNS a propus doua forme de referendum - organizate de consiliile locale sau judetene din Covasna, Harghita si Mures sau de organizatiile politice si civice, cu sprijinul bisericilor maghiare.

Pentru a avea sustinatori, vicepresedintele CNS, Ferencz Csaba, nu a negat ca spera in ajutorul UDMR sau ca a avut intalniri, la Budapesta, cu liderii crestin-democratilor si ai FIDESZ.

Fata de planurile autonomiste ale secuilor si ale UDMR a luat pozitie Forumul Civic al Romanilor din Covasna si Harghita, cerand ca autoritatile sa ia pozitie pentru respectarea legilor.

Forumul Civic a lansat, totodata, un apel catre concetatenii maghiari sa nu se lase antrenati intr-o "aventura periculoasa, care poate duce la confruntari, distrugeri, suferinte si moarte, asa cum s-a intamplat in Kosovo".

Punctul 8

Reprezentantii CRU si ai Consiliului de Coordonare au dat publicitatii o rezolutie in care se precizeaza obligativitatea aplicarii Punctului 8 din Proclamatia de la Timisoara, inserat si in statutul UDMR, ca toti cei care ocupa o functie publica sa renunte la aceasta daca au colaborat cu fosta Securitate.

In continutul rezolutiei s-a mai aratat ca: "Totodata atragem atentia asupra faptului ca in ultima perioada, in repetate randuri, au fost acuzati in mod nejustificat mai multi lideri ai UDMR, fapt care este incompatibil cu principiile de baza ale statului de drept. Suntem solidari cu toti cei care au fost acuzati fara dovezi.

UDMR va lua toate masurile pentru ca procesul de deconspirare sa devina mai transparent, mai just si mai eficient, fara insa a leza drepturile individuale, astfel ca acest proces sa se incheie cat mai curand posibil".

Pozitia Vatra

Si Biroul Executiv National al Uniunii Vatra Romaneasca, desfasurat sambata la Targu Mures, a dat publicitatii un comunicat ca reactie la discursul lui Marko Bela de la Miercurea Ciuc. Presedintele UVR, dr.

Zeno Opris, solicita presedintelui Romaniei, Traian Basescu, si primului ministru, Calin Popescu Tariceanu, "sa ia atitudine ferma fata de cererea aberanta si neconstitutionala a UDMR de acordare a autonomiei teritoriale a asa-zisului tinut secuiesc".

Liderul UVR si-a motivat solicitarea prin faptul ca UDMR a recidivat, dand dovada de "perfidie si cinism", prin declararea sustinerii autonomiei teritoriale a secuilor. De asemenea, Opris a profetit ca indiferenta conducerii la varf a Romaniei si a autoritatilor competente pot genera evenimente sangeroase nedorite, dupa scenariul martie 1990.

Replica PSD

Pana in prezent, PSD a dat cea mai dura replica fata de declaratiile cu vadit caracter autonomist ale lui Marko Bela, declaratii care aduc atingere art. 1 din Constitutia Romaniei.

"Poate fi optiunea unei formatiuni politice a discuta in interior astfel de teme, insa in conditiile in care acestea exced cadrului constitutional romanesc, consideram ca trebuie sanctionate cu fermitate, in limite rationale.

Nu trebuie si nu dorim sa dam posibilitatea ca, in acest fel, sa se obtina un castig politic pentru UDMR, in competitia interna in care se afla pentru reprezentarea comunitatii", au aratat reprezentantii PSD.

De asemenea, presedintele PSD Mures, Ovidiu Natea, a sanctionat iesirea liderului UDMR declarand ca astfel de declaratii creeaza artificial tensiuni, chemandu-i pe toti cei implicati la dialog, dar care sa se desfasoare in cadrul legal.