Anul 2003 trebuia sa fie primul din noua istorie a localitatii Band, ca oras. Acest statut a fost refuzat insa de cei care conduc destinele localitatii, pentru ca Bandul nu avea creata infrastructura necesara si, in plus, agricultura, fiind activitatea de baza a locuitorilor, s-ar fi pierdut o serie de avantaje pe care le ofereau programele destinate acestui domeniu.

La trei ani de atunci s-a dovedit ca alegerea a fost inspirata. "Nu poti deveni oras, daca nu ai o retea de drumuri asfaltate, apa si canalizare. Un oras trebuie sa ofere conditii de viata la alte standarde decat o comuna. Si, in plus, trebuie create toate conditiile prin care sa atragi investitorii la tine acasa.

Acum trei ani credeam ca luam decizia corecta, acum suntem convinsi ca am facut bine. Intre timp am realizat repararea majoritatii drumurilor, am introdus in mare parte a comunei reteaua de apa, vom incepe lucrul la reteaua de canalizare si la bransarea localnicilor la aceste facilitati.

Putem spune ca suntem abia la inceputul modernizarii comunei", ne-a spus Bartha Domokos, viceprimarul comunei.

Romii s-au declarat romani sau maghiari

L-am gasit pe viceprimar dimineata devreme la sediul primariei. Desi era in concediu, prezenta lui a fost solicitata din cauza problemelor care in Band sunt parca mai multe decat in alta parte. De fapt, nu am mai vazut atat de multa lume adunata la sediul primariei.

Conform Registrului Agricol, pentru rechizitele elevilor proveniti din familii sarace sau cu venituri modeste trebuie eliberata o adeverinta pe baza careia acestea se pot obtine. "80 la suta din copiii Bandului se incadreaza in aceasta categorie, majoritatea dintre ei provenind din familii de etnie roma. Oficial, sunt 1.200 de romi in comuna, insa numarul lor trece de 1.600.

Diferenta este data de cei care, la ultimul recensamant, s-au declarat romani sau maghiari. Zilnic, eliberam peste 200 de asemenea adeverinte. In cateva zile vom elibera pentru toti cei 1.500 de copii care se incadreaza in categoria de protectie sociala", ne-a spus viceprimarul.

Cu un asemenea numar de solicitari zilnice este nevoie de ajutorul politiei locale, care, pe langa faptul ca aplaneaza conflictele spontane aparute din cauza aglomeratiei, incearca sa ii convinga sa stea civilizat, la rand. Totul dureaza insa 10 minute, dupa care toti se reped din nou, buluc, pe usa.

Investitorii vin in Band

In parcul din fata primariei, o cismea batrana de 120 de ani, este locul in care localnicii mai vin inca pentru apa de baut zilnica. "Cismeaua asta curge in continuu de peste 100 de ani. De cand a fost montata, nu s-au facut nici un fel de interventii, nici macar la conducte. Sunt mai sus pe deal niste fantani care capteaza apa si de acolo este directionata inspre cismea.

Cel care a construit-o a stiut ce face. Azi nu se mai fac asemenea lucruri frumoase, rezistente si functionale", ne-a spus Alexandru Roman, un localnic.

In partea cealalta a parcului se inalta noua sala de sport a comunei construita prin programul Companiei nationale de Investitii. Putin mai sus, pe strada Spitalului se va ridica in curand un centru de sanatate in care isi vor desfasura activitatea medici de specialitate.

Comuna cu 7.000 de suflete famasa fara camin cultural in urma retrocedarilor, are deja un nou proiect pentru acest spatiu comun. Tot in apropiere de Primarie va fi deschisa o filiala BRD cu bancomat si sistem Western Union pentru a usura transferul banilor veniti din Spania, Italia si Ungaria, de la locuitorii Bandului care lucreaza peste hotare.

Cei ramasi acasa lucreaza in mare parte in agricultura, la Azomures sau in constructii. Cei care doresc sa lucreze in comuna o pot face pentru ca in Band au aparut investitorii. O fabrica de mobila romano-germana, cu productie exclusiv pentru export, are 80 de angajati. Alte 50 de persoane lucreaza intr-o croitorie.

20 la un gater de fasonat lemne, iar statia de comprimare a gazului cuprinde alti bandeni. "Ne pregatim sa ne indreptam, meritat, catre statutul de localitate urbana. Mai avem inca mult de munca, dar suntem hotarati ca pas cu pas sa facem din Band unul din locurile de referinta ale judetului", ne-a spus la despartire viceprimarul Bartha Domokos.