Prefectul Clujului, Alin Tise, a castigat saptamana trecuta in instanta procesul pentru anularea Hotararii Consiliului Local 405/2006 privind desfiintarea constructiilor ilegale * Consiliul Local va face recurs la decizia instantei * Liberalii cred ca prefectul a facut o greseala prin anularea hotararii, deoarece se da mana libera celor care construiesc in afara legii

Prefectul Clujului, Alin Tise, a trimis doua adrese catre Consiliul Local (CL) al municipiului Cluj-Napoca prin care cerea consilierilor sa anuleze hotararea 405/2006 pe motiv ca ar fi ilegala. Deoarece CL a refuzat sa anuleze hotararea, prefectul a atacat-o in instanta.

Ia auzi!

Tise crede ca, in cazul in care este vorba de o constructie care respecta prevederile urbanistice, dar nu are autorizatie de construire, constructia respectiva nu trebuie demolata, ci trebuie pusa in legalitate prin eliberarea autorizatiei, singura sanctiune ramanand amenda.

Cu alte cuvinte, in opinia lui Tise, daca X construieste un bloc fara autorizatie dar respectand normele de urbanism, el trebuie doar amendat - cu o suma infima pentru un constructor - si apoi ajutat sa intre in legalitate. Concluzia: construiti, oameni buni, fara autorizatie! Nu-i nici un bai! Tise vegheaza pentru dumneavoastra!

Reflexiile lui Tise

Prefectul Clujului, Alin Tise este de parere ca unele constructii pot intra in legalitate. “Sunt doua categorii de constructii. In prima categorie intra constructiile care respecta regulile de urbanism, iar in a doua categorie cele care nu respecta aceste reguli. In ambele cazuri, daca nu exista autorizatie de construire, constructiile respective sunt ilegale.

Dar, in ceea ce priveste prima categorie, constructiile respective pot intra in legalitate prin obtinerea autorizatiei. Eu am cerut consiliului local sa faca o distinctie intre cele doua categorii de constructii. Oricum se poate aplica amenda maxima in ambele cazuri, care acum este de un miliard de lei vechi.

Mi se pare un nonsens economic sa fie demolate constructiile care pot intra in legalitate. Sa li se dea celor care construiesc amenda maxima, dar sa fie lasati sa intre in legalitate.

De ce sa fie demolata constructia respectiva? Pentru ca apoi constructorul sa obtina autorizatia si sa construiasca o cladire identica pe acelasi amplasament?”, a explicat Tise motivul pentru care a actionat in instanta hotararea consiliului local.

Tise tine cu ilegalistii

Ovidiu Turdean, liderul grupului consilierilor locali ai PNL - initiatorii proiectul de hotarare pentru desfiintarea constructiilor ilegale - este de parere ca prefectul nu face altceva decat sa dea mana libera celor care vor sa construiasca in afara legii. Turdean ne-a declarat ca este posibil sa existe un recurs la decizia de anulare a HCL 405/2006.

“Abordarea acestei probleme de catre prefectul Alin Tise nu face altceva decat sa-i incurajeze pe cei care construiesc in afara legii. Acum, oricine poate sa construiasca unde si ce vrea, iar dupa ce finalizeaza lucrarile sa vina dupa autorizatie. Acest lucru o sa se si intample.

Ma surprinde insa decizia instantei, deoarece eu am discutat cu o serie de persoane din mediul juridic, avocati si judecatori, si nu imi explic cum de s-a dat aceasta decizie”, a spus Turdean.

Numai ca, pana la urma, si Turdean a scapat porumbelul: “Oricum, primarul are, in baza legii, dreptul de a demola aceste constructii ilegale si fara acea hotarare”, a declarat consilierul PNL. Pai bine, oameni buni, dar atunci ce rost mai avea hotararea pe marginea careia s-a facut atata tam-tam?

Prefect fara initiativa

Prefectul Alin Tise a trimis Consiliului Local doua adrese in care spunea cum ar trebui sa arate hotararea 405 dupa parerea lui. Doar ca prefectul nu are, conform legii, initiativa legislativa la CL. “Eu nu am initiativa legislativa, dar pot face propuneri consilierilor pe care ei apoi sa le initieze ca proiecte de hotarare.

In cazul in care vreuna din hotararile adoptate de CL mi se pare ilegala, o pot ataca in instanta, ceea ce am si facut cu HCL 405/2006”, ne-a explicat Tise. “Prefectul are o singura atributie din punctul meu de vedere. Aceea de control al legalitatii. Daca se incalca legea, poate actiona in instanta hotararile luate de CL. Lucru pe care de altfel Tise l-a si facut cu hotararea 405.

Asa i s-a parut lui, ca incalca legea. Deocamdata instanta i-a dat dreptate. O sa vedem la recurs”, a replicat Ovidiu Turdean.

A fost odata...

“Avand in vedere multitudinea de sesizari privind executarea unor lucrari de constructii pe raza municipiului Cluj-Napoca in absenta, sau cu depasirea limitelor autorizatiei de construire, apreciem ca singura solutie de stopare a acestor ilegalitati o constituie desfiintarea constructiilor de acest fel.

Legea 50/1991 privind autorizarea executarii lucrarilor de constructii confera autoritatilor locale posibilitatea de a sanctiona executarea de lucrari fara autorizatie fie prin amenda contraventionala, oprirea lucrarilor si intrarea in legalitate, fie prin amenda contraventionala, oprirea lucrarilor si desfiintarea constructiilor.

Intrucat intrarea in legalitate post factum reprezinta o solutie lipsita de eficienta, generatoare de coruptie si care incurajeaza in fapt comportamentul fraudulos, apreciem ca singura optiune o constituie desfiintarea constructiilor executate fara autorizatie. Proiectul de hotarare propus creeaza mecanismul legal prin care aceste constructii vor putea fi desfiintate.

In fapt, optiunea administratiei locale din Cluj-Napoca legata de acest fenomen va fi una clara, fara echivoc si fara exceptie, respectiv desfiintarea constructiilor ilegale. Organele de control ale autoritatii locale vor fi obligate sa dispuna prin procesul verbal de constatare desfiintarea constructiilor executate fara autorizatie, in termen de 60 de zile de la comunicare.

In situatia in care contravenientul nu se conformeaza, serviciul juridic si contencios al Primariei municipiului Cluj-Napoca va sesiza instantele de judecata competente pentru a dispune desfiintarea constructiilor realizate nelegal.

Constructiile neautorizate executate pe terenuri ce apartin domeniului public si privat al municipiului vor putea fi desfiintate, in conformitate cu prevederile legale, fara sesizarea instantei de judecata si pe cheltuiala contravenientului.

In acest fel, practica abuziva a unor persoane de a sfida autoritatile administratiei publice locale, precum si cetatenii municipiului va fi stopata in mod categoric”, se arata in referatul atasat hotararii 405/2006, ai carei initiatori sunt consilierii locali liberali prin liderul de grup Ovidiu Turdean.

HCL 405/2006 - Art.1.: In cazul constatarii unor lucrari de constructii efectuate fara autorizatie sau cu depasirea limitelor acesteia, organele de control ale administratiei publice locale vor dispune aplicarea amenzii contraventionale, oprirea excutarii lucrarilor si desfiintarea, in termen de 60 de zile de la comunicarea procesului-verbal de constatare, a constructiilor realizate fara

autorizatie sau cu nerespectarea prevederilor acesteia. Art. 2: In cazul in care persoanele sanctionate contraventional nu s-au conformat celor dispuse prin procesul verbal de control, prin serviciul specializat din cadrul administratiei publice locale se va proceda la sesizarea instantei de judecata in vederea desfiintarii constructiilor realizate nelegal.

Constructiile executate fara autorizatie de construire pe terenuri apartinand domeniului public sau privat al municipiului Cluj- Napoca vor fi desfiintate pe cale administrativa, fara sesizarea instantelor de judecata si pe cheltuiala contravenientului.

Fara utilitati

Initiatorii proiectului nu se dau insa batuti. Ei au anuntat saptamana trecuta ca vor face un parteneriat cu furnizorii de utilitati pentru ca persoanele care construiesc fara autorizatie de constructie sa nu se poata racorda la utilitati. “Vom propune un protocol intre Consiliul Local si Primaria municipiului Cluj-Napoca, Inspectoratul Teritorial in Constructii si furnizorii de utilitati.

In cazul in care apare o constructie care nu are autorizatie, constructorul sa nu fie lasat sa se conecteze la utilitati. Vor exista liste la sediul PNL, precum si pe un site, unde furnizorii de utilitati vor putea vedea care sunt constructiile ilegale. Daca o cladire nu are utilitati, ea nu poate fi locuita.

In cazul in care un cetatean cumpara un apartament aflat in faza de proiect, cum se practica acum, in momentul in care acest apartament va fi finalizat, iar cumparatorul va vedea ca nu are utilitati, va actiona in instanta constructorul.

In acest fel, credem noi, vom reusi sa spargem gheata in ceea ce priveste constructiile ilegale, deoarece cumparatorii vor avea grija sa ceara constructorilor autorizatia de construire in momentul in care dau avansul pentru un apartament”, a explicat Ciprian Paun, consilier local PNL.