Partidul Social Democrat (PSD) are in plan pentru anul acesta modificarea statutului partidului. Discutiile in acest sens au inceput inca din primavara acestui an. Printre principalele modificari ce urmeaza a fi aduse statutului se numara adaptarea statutului la calitatea de partid de opozitie. Actualul statut al PSD a fost adoptat in luna mai a anului trecut.

Culmea este ca, in momentul adoptarii vechiului statut, PSD era deja in opozitie, iar in momentul adoptarii viitorului statut, primavara lui 2007 probabil, nu este exclus ca PSD sa fie la doar un an de a trece la Putere. In aceste conditii, jongleriile cu statutul pot fi datorate jongleriilor cu anticipatele.

In luna mai a anului trecut, anticipatele erau mai mult ca sigure, iar PSD conta pe faptul ca va trece la Putere, de aceea nu a trecut la un statut de Opozitie. Acum, anticipatele au devenit o idee iluzorie, asa ca PSD nu mai are cum sa ajunga in acest mandat la Putere. Asa ca ramanem in Opozitie. Asa ca schimbam statutul.

Senatorul PSD Vasile Dancu ne-a dezvaluit cateva din modificarile ce urmeaza sa fie aduse actualului statut. “Sunt multe chestiuni care se pot modifica, dar, deocamdata, suntem la nivel de discutii. In principal, PSD trebuie sa-si adapteze statutul la calitatea de partid de opozitie.

Au aparut la un moment dat critici la adresa partidului cu privire la plasarea partidului in stanga sau in centrul esichierului politic. Prin actualul statut, PSD este gandit cam stufos. Trebuie sa simplificam structurile de conducere. Actualul statut a fost gandit pentru un fel de paralelism Ion Iliescu - Adrian Nastase, ca fiecare sa aiba pozitia lui.

Or, acum, nu mai este necesar acest paralelism, deoarece Adrian Nastase nu mai ocupa nici o functie in PSD. In noul statut, s-ar putea ca functia de presedinte executiv, actualmente vacanta in urma demisiei lui Nastase, sa fie eliminata. La fel si o serie de alte functii care nu-si au rostul.

O alta modificare care trebuie facuta in statut este cea legata de modalitatea de alegere a diverselor persoane la conducerea partidului”, ne-a explicat senatorul clujean.

In ceea ce priveste momentul in care vor fi facute aceste modificari, Dancu crede ca acest lucru se va intampla “la sfarsitul lunii octombrie, inainte de Consiliul National al PSD, ce va avea loc la inceputul lunii noiembrie”.