Romania va adera la Uniunea Europeana (UE) in ianuarie 2007, conform ultimului raport de tara publicat saptamana trecuta de Comisia Europeana (CE) * Raportul prezinta progresele pe care tara noastra le-a facut anul acesta si capitolele la care Romania mai trebuie sa lucreze * Printre cele 13 domenii in care CE va aplica masuri adecvate in cazul in care nu se vor remedia deficientele se numara

sistemul juridic, coruptia, spalarea de bani, precum si agricultura * Raportul complet al CE il gasiti pe versiunea electronica a GAZETEI

Un semafor are trei culori: rosu, galben si verde! La rosu - stai. La galben - te pregatesti pentru a pleca. La verde - ai plecat. Numai ca mai exista o varianta: galben intermitent - adica poti trece, dar cu maxim de atentie. In ceea ce priveste aderarea la UE, Romania nu a primit nici rosu, nici galben, nici verde. Ci galben intermitent.

Adica vom adera, dar suntem sub lupa UE! Raportul de tara publicat saptamana trecuta de Comisia Europeana specifica faptul ca Romania a mai facut progrese de la ultima evaluare in ceea ce priveste sistemul juridic, prin implementarea legii referitoarea la mediere, dar mai trebuie lucrat la interpretarea si aplicarea legilor.

Tara noastra trebuie sa rezolve si problemele etice prezente inca la Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), mai precis conflictele de interese ce pot aparea in CSM.

E de bine

Romania a facut progrese importante de la ultimul raport prezentat in luna mai a acestui an de catre Comisia Europeana. Astfel, din punct de vedere juridic s-au inregistrat progrese in implementarea reformei in justitie, a crescut capacitatea administrativa a tribunalelor si a fost implementat si consolidat cadrul legislativ al luptei impotriva coruptiei.

Directia Nationala Anticoruptie (DNA) si-a eficientizat serviciile. De asemenea, a crescut numarul investigatiilor in acuzatiile de inalta coruptie. Romania a facut mari progrese si in ceea ce priveste stabilizarea macroeconomica si in reforma economica.

Raportul noteaza progrese in ceea ce priveste Romania si la capitolul traficul persoanelor, conditiile de detentie, protectia copilului si retrocedarea proprietatilor. In ceea ce priveste tratamentul aplicat persoanelor cu dizabilitati si a minoritatilor nationale, tara noastra a facut progrese, dar nu suficiente. CE da o bulina verde Romaniei la reforma in domeniul achizitiilor publice.

Strategia nationala pentru Drepturile de Proprietate Intelectuala si Industriala este implementata dupa calendarul stabilit. Si din punct de vedere veterinar Romania a facut progrese, prin operationalizarea bazei de date pentru identificarea si inregistrarea animalelor si prin reducerea unitatilor de procesare din industria alimentara care nu corespund standardelor europene.

A fost transpusa in intregime legislatia in domeniul poluarii industriale. Un alt progres realizat de tara noastra si prezentat in raportul CE are in vedere aplicarea planului de actiune Schengen. Romania a facut progrese si in ceea ce priveste colectarea si tratamentul animalelor moarte si a produselor animale derivate.

In domeniul economic, Comisia Europeana a remarcat progrese in ceea ce priveste conectarea la baza de date a sistemelor de colectare a Taxei pe Valoarea Adaugata (TVA). Au fost facute progrese si in ceea ce priveste agentiile de plati si Sistemul Integrat de Administrare si Control (SIAC).

Pesta inchide granita

Desi Comisia Europeana a remarcat progrese semnificative ale Romaniei in vederea integrarii in UE, mai sunt inca 13 domenii pe care tara noastra trebuie sa le aiba in vedere si care vor fi atent monitorizate de catre CE.

Pentru a asigura libera circulatie a bunurilor trebuie justificate modificarile genetice, produsele de acest fel urmand sa fie trimise la fabrici de procesare si etichetate conform normelor UE. Trebuie avuta in vedere libertatea de a oferi servicii.

In acest moment, extractele din proiectul legislativ prevazut de autoritatile romane nu permit serviciilor europene sa stabileasca daca Romania va transpune corect si complet necesitatile institutiilor de creditare sau a firmelor de investitii. In ceea ce priveste spalarea de bani, trebuie imbunatatit sistemul Biroului national pentru prevenirea si controlul spalarii de bani.

De asemenea, Romania trebuie sa faca eforturi in ceea ce priveste legea drepturilor de autor. Agricultura este unul dintre domeniile care ingijoreaza CE. Din cauza intarzierilor in implementarea Sistemul Integrat de Administrare si Control (SIAC) exista riscul ca acest sistem sa nu functioneze.

Restrictiile impuse de CE in privinta securitatii alimentare, mai exact a exportului de carne de porc, vor fi mentinute probabil si dupa aderare, din cauza pestei porcine, problema pe care Romania nu a reusit sa o gestioneze. Masuri de acest gen ar putea fi necesare si in sectorul industriei laptelui.

Coruptia se tine de noi

In ceea ce priveste fiscalitatea, Romania trebuie sa imbunatateasca capacitatea administrativa a Agentiei Nationale pentru Administrare Fiscala (ANAF), iar in ceea ce priveste politicile sociale si angajarile trebuie promovata mai mult egalitatea intre barbati si femei, trebuie continuate progresele in sanatatea publica si sunt necesare programe pentru integrarea rromilor in societate.

In politica industriala, desi s-au facut progrese in ceea ce priveste privatizarile si restructurarile, acestea trebuie sa continue. Alte domenii la care Romania mai are de progresat sunt cultura si politica audio-vizuala, politicile regionale, mediul, justitia si afacerile de familie, precum si controlul financiar.

Eficienta sistemului de justitie ar trebui crescuta prin adoptarea unor amendamente legislative pentru reformarea procedurilor judiciare. Coruptia ramane o problema serioasa pentru tara noastra. Cadrul legislativ trebuie completat in ceea ce priveste finantarea partidelor politice, verificarea declaratiilor de avere sau a conflictelor de interese ale functionarilor publici.

Parlamentul trebuie sa demonstreze ca exista o vointa politica ferma de angajare intr-o lupta pe termen lung impotriva coruptiei la nivel inalt. Raportul CE prezinta companiile pe care statul roman nu a reusit sa le privatizeze si pe care continua sa le sustina in dezavantajul sau ca stat, dand exemplu Uzina Tractorul Brasov.

Comisia anunta ca exista riscul ca verificarea la granita a politelor de Raspundere Civila Auto (RCA) pentru autovehiculele romanesti sa ramana in vigoare si dupa aderare, desi s-au facut eforturi semnificative pentru reducerea numarului de autovehicule neautorizate.

Pentru a permite autovehiculelor romanesti sa intre pe teritoriul UE fara a fi controlate la frontiera este necesar ca Romania sa semneze un acord de garantare cu Consiliul Birourilor de Carte Verde si un acord cu organismele de compensare si fondurile de garantare.

7% din acquis

O alta problema pe care Romania o mai are de rezolvat ramane traducerea acquis-ului comunitar, adica a ansamblului de drepturi si obligatii asumate de statele membre ale Uniunii Europene, normele juridice ce reglementeaza activitatea Comunitatilor Europene si a institutiilor EU, precum si actiunile politice si comunitare ale UE.

Pana in acest moment, Romania a transpus doar 7% din acquis, dar este necesara finalizarea acestui proiect pana la momentul integrarii.