Aproape 30 de primari prahoveni au fost “parati” la Ministerul Administratiei si Internelor pentru ca, spune conducerea Colegiului Medicilor, refuza sa vanda actualilor concesionari cabinetele. Termenul limita pentru intocmirea documentatiei necesare acestor tranzactii este 28 octombrie, insa pana la aceasta data 26 de primarii nu au miscat un deget.

Sesizarea apara drepturile medicilor din localitatile Gorgota, Filipestii de Padure, Scorteni, Mislea, Bordeni, Banesti, Baicoi, Boldesti-Scaieni, Manesti, Albesti Paleologu, Valea Calugareasca, Cocorastii Colt, Cornu, Dumbrava, Busteni, Soimari, Mizil, Cocorastii Mislii, Valea Doftanei, Varbilau, Colceag, Rafov, Bucov, Pleasa, Teisani, Izvoare, Homoraciu, Sinaia si Urlati.

Potrivit presedintelui Colegiului, dr Sanda Bo[ovei, cei mai multi medici au spus ca primarii si-au motivat decizia prin teama ca noii proprietari ar schimba destinatia cabinetelor. “Le-ar fi teama ca dupa ce medicii cumpara spatiul cu un pret mic, vor vinde pe mai multi bani sau chiar si-ar deschide alte afaceri acolo.

Dar legea spune clar ca nu ai voie sa-l vinzi decat unui alt medic, cu tot inventarul. Prin urmare in acel loc nu va putea functiona niciodata altceva, decat un cabinet medical”, a subliniat dr. Bosovei. Aceasta nu a exlus ca pe numele primarilor respectivi sa fie formulate plangeri penale.

De remarcat este faptul ca in judetul nostru functioneaza aproape 600 de cabinete medicale individuale, mai mult de jumatate dintre acesrea, 360, apartinind medicilor de familie, iar restul specialistilor. La rindul lor, primarii acuzati de medici sustine ca sint nevinovati.

Ei isi motiveaza indiferenta ori ca n-au primit nici o solicitare din partea medicilor, fie ca se supun deciziilor Consiliului Local. La Filipestii de Padure, de exemplu, primarul Costel Morarescu spune ca nu prea are ce vinde. “Dr. Dinu lucreaza intr-un apartament care-i apartine, iar dr. Ursu la fel.

La Ditesti avem doua cabinete concesionate, dar nu am primit nici o solicitare in vederea cumpararii. Dr. Aurelia Nuta lucreaza intr-o cladire a exploatarii Miniere, iar dr. Paunescu intr-una a SCCL Baicoi, deci nu in imobilele noastre”, a subliniat primarul Morarescu. La randul sau, primarul din Bucov, Ion Savu, spune ca a facut tot ce-i sta in putinta pentru a respecta legea.

“Am initiat un proiect de hotarare pe care l-am inaintat Consiliului Local, dar a fost respins. Consilierii au spus ca le este teama ca acolo se vor face alte societati, chiar daca i-am informat asupra a ceea ce spune legea”, a mentionat Ion Savu.