* Revista Forbes a publicat saptamana trecuta topul celor mai bogati 400 de americani * Bill Gates = 53 miliarde de dolari * Surpriza topului o reprezinta Sheldon Adelson, care a urcat 12 pozitii in top, ajungand pe locul 3, cu o avere estimata la 20,5 miliarde de dolari

Averile celor mai bogati 400 americani din topul realizat de revista Forbes insumeaza anul acesta 1.250 miliarde de dolari, cu 120 de miliarde de dolari mai mult decat anul trecut. Spre comparatie, bugetul de stat al Romaniei pe anul 2005 a fost de 5.000.000 mii RON, adica 1,6 miliarde USD. In topul Forbes au intrat doar americanii care au o avere estimata de peste un miliard de dolari.

Unii dintre cei care au intrat in top au pus bazele afacerilor pe care acum le conduc. Altii au fost mai norocosi si le-au mostenit de la parinti.

Gates se da la o parte

Prima pozitie a topului a ramas neschimbata in ultimii 13 ani. Bill Gates, fondatorul Microsoft, a ajuns la o avere estimata la 53 miliarde de dolari. Gates a anuntat ca se va retrage din pozitia pe care o ocupa la compania Microsoft pe care a fondat-o in urma cu 31 de ani si se va dedica mai mult fundatiei Bill and Melinda Gates Foundation, pe care o are impreuna cu sotia sa.

Pe locul secund in top 400 cei mai bogati americani se afla Warren Edward Buffet, fondatorul companiei Berkshire Hathaway, cu o avere estimata la 46 miliarde de dolari. La cei 76 de ani, Buffet vrea sa doneze o parte din averea castigata fundatiei lui Bill and Melinda Gates. Werren Buffet a inceput prin a vinde ziare pentru ca apoi sa ajunga sa detina un imperiu al investitiilor.

Pe pozitia a treia a topului realizat de Forbes se afla Sheldon Adelson, americanul de 73 de ani care a castigat anul trecut 20,5 miliarde de dolari din afacerile cu cazino-uri si hoteluri. La varsta de 12 ani, Adelson a imprumutat 200 de dolari de la un unchi de-al sau pentru a vinde ziare. Prima “avere” a realizat-o din prezentari comerciale.

A cumparat primul sau cazino, Sandes, in Las Vegas, cu 128 milioane de dolari. L-a demolat si l-a reconstruit cu 1,5 miliarde de dolari. A continuat apoi cu cazinouri si hoteluri in mai multe orase ale lumii, ajungand pana si in Asia.

Ellison se imbogateste

Pe locul patru se afla Lawrence Joseph Ellison, cel care a pus bazele sistemului Oracle. In ultimii trei ani, Ellison a cheltuit 19 miliarde de dolari pentru a cumpara 21 de companii de soft. Averea lui Ellison se ridica la 19,5 miliarde de dolari si se preconizeaza ca va creste cu 20% pe an in urmatorii 10 ani.

Urmatorul pe lista este cofondatorul companiei Microsoft, Paul Gardner Allen, cu o avere de 16 miliarde de dolari. Locurile sase, sapte, 10 si 11 din top sunt ocupate de proprietarii lantului de magazine Wall Mart - cel mai mare retailer din lume.

Astfel, Jim Walton se afla pe locul sase cu o avere de 15,7 miliarde de dolari, urmat indeaproape de cumnata si fratele lui, Christy Walton, respectiv Robson Walton, ambii cu 15,6 miliarde de dolari. Pe locul 10 se afla Alice Walton cu 15,5 miliarde de dolari, iar pe 11, Helen Walton, vaduva lui Sam Walton, cel care a pus bazele afacerii, cu 15,3 miliarde de dolari.

Wall Mart este o retea de supermarketuri cu 6.500 de magazine in 15 state ale lumii. Locul noua in clasamentul realizat de revista americana Forbes este ocupat de Michael Dell, fondatorul Dell Computer Corporation, cu o avere estimata la 15,5 miliarde de dolari.

Dell a inceput prin a vinde calculatoare de la Universitatea din Texas, in anul 1984, afacere la care a renuntat pentru a pune apoi bazele companiei de calculatoare Dell.

Tylor, pilot de razboi

Locurile 12 si 13 din clasament sunt ocupate de Serghey Brin cu 14,1 miliarde de dolari si Larry Page cu 14 miliarde de dolari, fondatorii motorului de cautare Google.

Din inchirieri de masini si vanzare de masini la mana a doua, Jack Crawford Taylor si familia acestuia au acumulat o avere de 13,9 miliarde de dolari, suma ce plaseaza familia Tylor pe locul 14 din topul celor mai bogati 400 de americani. Jack Tylor a fost pilot de lupta in cel de-al Doilea Razboi Mondial.

Cand s-a intors din razboi a inceput sa vanda masini si a devenit director de vanzari pentru Cadillac. In 1970 a pus bazele afacerii pe care acum o are impreuna cu familia. Locul 15 este ocupat de Steve Anthony Ballmer, cu o avere de 13,6 miliarde de euro. Ballmer este directorul executiv al companiei Microsoft.

Abigail Johnson, cea care controleaza compania de fonduri de investitii Fidelity, ocupa pozitia 16 in topul realizat de revista Forbes. Urmatoarele doua pozitii din top sunt ocupate de surorile Cox, mostenitoarele imperiului media Cox.

Barbara Cox Anthony si Anne Cox Chambers, au mostenit cele 17 ziare, 15 posturi de televiziune, 79 statii radio si sistemele de televiziune prin cablu ale companiei Cox, ale carei baze le-a pus James Cox.

Cele doua surori au averi de 12,6 miliarde de dolari. Pe locurile 19 si 20 se situeaza fratii Koch, mostenitorii lui Fred Koch, cel care a inventat metoda de rafinare a benzinei. Charles de Ganahl Koch si David Hamilton Koch au averile estimate la 12 miliarde de dolari.