A inceput anul scolar, iar elevii si-au reluat locurile in banci. Cel putin unii dintre ei, pentru ca altii au considerat vacanta de vara o perioada foarte obositoare si astfel barurile care sunt situate strategic pe langa scolile si liceele din Constanta au inceput deja sa primeasca elevii care doresc sa se relaxeze dupa aproxiamtiv trei luni de... stat acasa.

Unii elevi constanteni par sa studieze cu cel mai mult spor in „orele libere”, date de unii profesori sau luate din propria initiativa, prin barurile din apropierea scolilor.

Desi legea nu permite existenta barurilor sau a magazinelor care vand alcool pe o raza de 500 de metri in jurul unitatilor de invatamant, unele localuri isi desfasoara activitatea nestingherite chiar in preajma scolilor si liceelor. Astfel, fiecare unitate de invatamant din Constanta apartine de cate un bar, in general cele care sunt cele mai apropiate de scolile respective.

Chiar si elevii recunosc faptul ca in timpul orelor pe care nu le considera importante sau mai bine zis, la orele de curs unde profesorul nu mai face prezenta elevilor, frecventeaza aceste baruri.

Profesorii se declara neputinciosi la aceasta preocupare a elevilor in timpul cursurilor, sustinand ca atata timp cat patronii localurilor nu respecta legea privitoare la amplasamentul barurilor, ei nu pot sa ii urmareasca si sa-i adune din aceste locuri.

In aceasta privinta, elevii care invata in scolile din zona centrala a orasului sunt cei mai castigati, avand o multime de posibilitati de locuri in care pot evada, pentru o ora sau in unele cazuri mai multe, de la scoala. Elevii de la Colegiul National „Mircea cel Batran” spun ca prefera in general cafeneaua „Cafe D’Art”, aflata chiar in spatele liceului.

La liceul „Mihai Eminescu” elevii au in general aceeasi preferinta de loc in care se duc atunci cand chiulesc. Pe langa barurile din zona liceului, mai prefera si „lantul” de shawormarii aflat la cateva sute de metri de unitatea de invatamant.

In schimb, cei de la Colegiul Comercial Carol I, pe langa localurile din centrul Constantei, se inghesuie sa faca totusi si putin asa-zis sport, daca tot nu prea se prezinta la orele de educatie fizica, jucand „o bila” la noul inaugurat „City Billiards” din zona. Aici, elevii chiulangii pot, in afara de a bea un suc, sa joace si o partida de biliard.

Spre deosebire de cei care invata in centrul orasului, aproximativ toti elevii de la Liceul Teoretic „Ovidius”, prefera barul „Amore Mio”, aflat chiar langa liceu. „Este singurul loc din zona in care putem sa mergem la un suc, o cafea, iar preturile sunt acceptabile”, sustine un elev al liceului.

Acesta spune ca din cand in cand mai bea cu colegii cate o bere, insa niciodata nu au exagerat cand erau in timpul scolii.

Acelasi elev a povestit cum, totusi, unii dintre colegii sai de liceu uita sa traga linie la alcoolul consumat si se prezinta la ore in ultimul hal de beti, unii profesori prefacandu-se ca nu observa ca respectivii au consumat bauturi alcoolice doar pentru a avea copii la ore.

De asemenea, clubul „Pheonix” din cartierul Tomis Nord se pare ca este preferatul elevilor de la Grupul Scolar Comercial „Virgil Madgearu” din Constanta. In celelalte orase ale judetului situatie este aceeasi.

In Navodari, elevii de la Grupul Scolar „Lazar Edeleanu” nu trebuie sa depuna prea mult efort sa ajunga intr-un bar, clubul „Top Lux” din localitate fiind situat la aproximativ 50 de metri de unitatea de invatamant. Acesta ii intampina pe cei care chiulesc de la o cursuri cu o gama variata de bauturi alcoolice, majoritatea neputand rezista tentatiei.

Chiar si patronul clubului sustine ca odata cu inceperea anului scolar, incepe sa apara si profitul, o mare parte din acesta datorandu-se elevilor. Dimineata in special barul este luat cu asalt de liceeni care trezitul la ora 7 ii face sa uite ca au cursuri si poposesc la o cafea in bar. Asadar, dragi parinti, iata unde si cum stau copiii dumneavoastra cu burta pe carte! La propriu...