Seful Guvernului considera ca este nevoie de un invatamant “fair-play” si nu a ratat ocazia de a sublinia meritele Guvernului si interesul acordat in acest an sistemului educational, care s-ar fi imbunatatit substantial.

In acelasi timp, ainat la Brasov cu prilejul deschiderii anului universitar, presedintele Traian Basescu a denuntat mediocritatea sistemului educational actual, datorata neglijentei cu care a fost tratat acest domeniu in ultimii 16 ani.

Prima vizita a premierului a fost la Universitatea Tehnica, unde a sustinut o scurta intrevedere cu rectorul universitatii, Radu Munteanu, urmata de o intalnire cu rectorul Universitatii de Medicina si Farmacie, Marius Bojita. Tariceanu s-a intalnit apoi cu primarul Emil Boc, cu ministrul Culturii, Adrian Iorgulescu, si cu ministrul Finantelor, Sebastian Vladescu.

Premierul Calin Popescu Tariceanu a fost prezent ieri la Cluj-Napoca la festivitatea de deschidere a anului universitar la Universitatea Tehnica. Seful Guvernului si-a amintit cu emotie de anii de studentie si de perioada in care a fost profesor la Universitatea Tehnica din Bucuresti.

In discursul rostit catre studentii clujeni, premierul a subliniat ca si-ar dori ca invatamantul sa fie fair-play: “Mi-as dori, daca as fi student, ca eforturile mele sa fie rasplatite si sunt deranjat de faptul ca examenele se dau pe altfel de criterii decat unele obiective”.

Primul-ministru a subliniat si cu aceasta ocazie importanta aderarii Romaniei la Uniunea Europeana, intrucat actualii studenti vor fi cei care “vor culege roadele aderarii”. In opinia premierului, este foarte important ca studentul sa nu devina “somer de lux” dupa terminarea facultatii, motiv pentru care invatamantul a devenit una dintre prioritatile Guvernului.

In acelasi context, Tariceanu a amintit ca in acest an s-au investit 860 de milioane de euro pentru educatie, cu 80 la suta mai mult decat in anul precedent, bani destinati reparatiilor, dotarii cu aparatura si cu materiale didactice. Seful Executivului a declarat ca universitatile din Romania trebuie sa aiba spatii adecvate pentru cercetare, la fel ca cele din tarile Uniunii Europene.

Tariceanu a mai afirmat ca s-au imbunatatit substantial si conditiile de cazare in caminele studentesti, investitiile in acest domeniu urmand sa continue si in viitor.

Basescu denunta mediocritatea

Aflat la Brasov, cu prilejul deschiderii anului universitar, presedintele Traian Basescu a declarat ca sistemul educational din Romania este “mediocru” fata de cel european, motiv pentru care niciuna dintre universitatile romanesti nu figureaza in topul celor 500 de universitati mondiale.

“Nu l-am etichetat cu rea-vointa, spunand ca este mediocru la nivel european, ci l-am etichetat asa plecand de la realitate”, a declarat presedintele Basescu la inceputul discursului la deschiderea anului universitar brasovean, unde au fost prezenti si profesori universitari ai mai multor facultati brasovene, dar si autoritati locale.

Presedintele, care nu a criticat pentru prima data sistemul educational din Romania, a subliniat ca performanta in educatie se face prin performanta. “Trebuie sa iesim din aceasta mediocritate pentru a fi performanti. Nu putem sa nu privim realisti in sistemul de educatie fata de cei cu care suntem in competitie”, a spus Basescu.

“Faptul ca nici o universitate din Romania nu este evaluata a fi in topul celor 500 de universitati din lume este un motiv care trebuie sa ne ingrijoreze.

Niciuna dintre universitatile din Romania nu indeplineste macar jumatate din punctajul celor 500 de universitati ale lumii”, a spus el, adaugand ca in ultimii 16 ani de zile acesta a fost primul an in care, “cu destule ezitari”, guvernul a alocat resursele financiare pentru infrastructura.

“Alocarea pentru infrastructura scolara a fost anul acesta de 17,5 ori mai mare la nivel national fata de anul trecut. Banii alocati au fost destul de putini, dar de 16 ani neglijam educatia, ceea ce explica de ce sunt atat de departe universitatile din Romania fata de cele 500 de universitati din lume”, a spus Basescu.

“Procesul Bolognia a fost demarat destul de tarziu fata de celelalte tari europene. Implementarea celor trei cicluri a inceput abia anul trecut. Alte tari europene au de cinci ani acest lucru, iar noi il construim de abia acum”.

Romania nereformata

Cunoscutul politolog britanic Tom Gallagher publica in “Financial Times” un articol extrem de critic la adresa Romaniei. Aceasta tara nu este inca reformata, iar Uniunea Europeana nu a facut destule eforturi pentru a intelege si contribui la rezolvarea problemelor ei, sustine analistul.

Uniunea Europeana nu a reusit niciodata sa convinga politicienii romani sa vindece tara de abuzuri, scrie Gallagher. “Dar va fi oare elita romaneasca, formata in special din oameni de afaceri fosti comunisti, impresionata de amenintarea cu excluderea tarii de la unele politici, in caz de esec? Ma indoiesc”, comenteaza politologul britanic.

El precizeaza ca aceasta elita si-a aratat indrazneala la 8 septembrie, cand Parlamentul roman a refuzat sa adopte o lege care obliga oficiali din administratia publica si alesi sa dezvaluie amploarea si originile averilor lor.

Romania trebuie sa primeasca 30 de miliarde de euro de la Bruxelles pana in 2012, scrie Gallagher, si exista temeri ca in loc sa modernizeze tara, acesti bani vor alimenta coruptia la o scara de neimaginat.

Politologul britanic nu ezita sa faca referire si la justitia romana, despre care scrie: “Comisarul Frattini a laudat-o pe Monica Macovei, ministrul Justitiei, pentru progresele pe care le-a facut pentru a scoate justitia de sub controlul politicienilor avari.

Aceasta este insa atacata in Guvern, iar presedintele Basescu, care i-a sprijinit reformele, face obiectul unei planuite proceduri de demitere. Realizarile lui Macovei ar fi putut fi mai mari, daca ar fi avut loc alegeri anticipate”.

Partidul Social-Democrat este pentru Gallagher principalul urmas al Partidului Comunist. Statele deja membre ale Uniunii Europene nu se pot izola de consecintele aderarii unei Romanii nereformate. Cei mai mari perdanti vor fi insa insisi romanii, isi incheie Tom Gallagher articolul din “Financial Times”.