Da, tranzactia s-a perfectat intre cele doua societati si se va parafa in trei-patru saptamani, a confirmat, pentru ZIUA de Cluj, Florin Tataru, cel care detine cele mai multe parti sociale la Discovery. Angst, care e mai noua pe piata romaneasca, va face un audit la Discovery si va deveni coactionar, dar inca n-am stabilit procentele.

Mai e nevoie si de aprobarea de la Consiliul Concurentei. Intrarea efectiva in actionariat o preconizam pentru 1 decembrie, a precizat Tataru. Deocamdata, nu am primit o notificare despre tranzactia respectiva, dar, conform legii, exista un termen de o luna, dupa care pot sa urmeze solicitari din partea noastra, pentru completitudinea informatiei.

De obicei, acest tip de tranzactii se realizeaza prin case de avocatura, ne-a informat Simona Barbu, de la Consiliul Concurentei.

Noua trebuie sa ne comunice in 30 de zile de la efectuarea tranzactiei propriu-zise. Aceasta comunicare se face fie in cazul schimbarii actionariatului, fie pentru modificarea obiectului de activitate, pentru schimbarea licentei, ne-a declarat Iuliu Suatean, director al Directiei Agricole pentru Dezvoltare Rurala (DADR) Cluj.

El a adaugat ca, in Cluj, multe dintre atelierele de mezeluri s-au orientat catre produse traditionale.

Totul este sa avem materie prima de buna calitate, fie carne de vita, fie de porc, a concluzionat Suatean. El a spus ca unitatile de crestere a animalelor si de prelucrare a carnii fac eforturi pentru a se alinia la cerintele europene. La complexul de porci Agroflip Bontida nu mai exista efectivele care erau inainte si acum proprietarii vor sa aduca alte animale, a adaudat directorul DADR.

Legaturi cu fostul prefect

Discovery Prodimpex dispune de capacitati de productie in comuna Floresti si de mai multe magazine de vanzare in municipiul Cluj-Napoca. Pe vremea fostului primar al Clujului, Discovery a constituit o tinta a criticilor lui Gheorghe Funar. Acesta i-a reprosat prefectului din acea vreme, Vasile Salcudean, ca este legat de societate prin fiica sa, Liana, asociat si director general.

Funar sustinea ca Discovery Prodimpex a dobandit ilegal, prin subinchiriere, doua dintre spatiile Primariei.

Asociatii au decis sa separe partea de productie de cea de comert, infiintand doua societati.

Potrivit datelor Ministerului Finantelor Publice, Discovery, care are ca obiect de activitate comertul cu ridicata al carnii si produselor din carne, a realizat, in 2005, venituri de 17,6 milioane de lei si un profit de 2* 600 de lei, in timp ce 2 T Prod, care se ocupa cu productia si conservarea carnii, a inregistrat venituri de 15,8 milioane de lei si un profit net de 100.000 de lei.

Datoriile Discovery erau de 2 milioane de lei, in timp ce 2 T Prod a acumulat alte 4,8 milioane. La finele anului trecut, cele doua societati dispuneau, in total, de 105 angajati. Ambele societati aveau un capital social subscris si varsat de cate 200.000 de lei. Discovery Prodimpex ii are, ca asociati, pe Florin Tataru - 50%, Liana Salcudean - 45% si Adrian Huluban - 5%.

Productie mancata de salariati

Concernul elvetian Angst s-a nascut in 1910, la initiativa sotilor Fritz si Margarethe Angst, care au inceput o mica afacere de familie intr-o fabricuta situata in Alpii Elvetieni. Fabrica a fost preluata in 1988 de Urs Angst, actual actionar principal, iar, dupa 1990, s-a extins in Brazilia, Vietnam, China si Romania.

Grupul are 1900 de angajati, 28 de filiale in toata lumea si un portofoliu de 168 de produse. Angst Romania s-a infiintat in 1991, in orasul Buftea.

Productia primei zile a fost mancata in intregime de catre cei zece salariati, releva pagina pe Internet a companiei. Peste doi ani, societatea cu raspundere limitata s-a transformat intr-una pe actiuni si apoi a construit o fabrica noua, cu o capacitate de 6 tone, dublata, in 1994, lucru impus de cererea mare pe piata.

In 2003, compania a ajuns la 670 angajati, o capacitate de productie de 18 tone. * Caroli a preluat Maestro

Maestro Industries Cluj are un portofoliu 75 de sortimente si lucreaza cu 200 de angajati. In 2005, a inregistrat o cifra de afaceri de 10 milioane de dolari. Reteaua sa cuprindea cinci magazine in Cluj, unul in Bucuresti si centre de distributie in Cluj, Timisoara si Oradea.

La preluarea Maestro, presedintele Grupului Caroli Foods, Talal El Sohl, a spus ca fuziunea la duce la dublarea cotei de piata in Transilvania. Caroli Foods inglobeaza marcile Gourmet, Caroli, Primi si Maestro, adica 200 de produse. Cifra de afaceri a Caroli pentru 2006 e estimata la 93 de milioane de euro, in crestere cu 50% fata de anul trecut.

Grupul are 1200 de angajati si a demarat constructia unei fabrici de produse crud-uscate la Pitesti, cu o capacitate lunara de 200 de tone de mezeluri, printr-o investitie de 4 milioane de euro.