Astfel, RADP Cluj este in executare silita pentru debite de 40 de miliarde de lei vechi la bugetul de stat. Parte semnificativa a patrimoniului RADP, Pepiniera Becas se extinde pe o suprafata de 60 de hectare. Cu toate ca aproximativ 50% din terenurile RADP sunt revendicate de persoane fizice, averea institutiei subordonate Consiliului Local e deosebit de tentanta pentru agentiile imobiliare.

Odata cu trecerea terenurilor din Becas in administrarea Consiliului Local, manevrele ticluite de Marius Cataniciu, directorul Regiei, si de controversatul om de afaceri Tucu Poenaru sunt sortite esecului.

Secretomania RADP privind procesele de revendicare a terenurilor din pepiniera Becas - comoara institutiei aflata in executare silita - este direct legata de un articol aparut in cotidianul nostru, cu nuante critice privind atitudinea directorului Marius Cataniciu fata de accesul liber la informatii de interes public.

De altfel, consilierul juridic al RADP, Carmen Olaru, a admis acest lucru prin a spune: “Ati sarit calul! Voi sunteti ziarul acela care-l tot festeste pe domnul director.” Pe de alta parte, surse din institutie sustin ca juristii RADP incearca sa clarifice cat mai rapid situatia terenurilor din patrimoniu, moment in care acestea vor fi preluate, cel mai probabil, de CL Cluj-Napoca.

De altfel, dupa cum aratam, RADP Cluj este in executare silita pentru datorii de 4.007.183 RON la bugetul de stat. In contul datoriilor care urmeaza sa fie platite de municipalitate, terenurile din pepiniera de arbori ornamentali Becas vor fi preluate de Primaria Cluj-Napoca.

Pepiniera Becas este situata in apropiere de cartierul Someseni si ocupa o suprafata de 60 de hectare. In perioada comunista si pana in prezent, terenul era folosit de stat pentru cultivarea de puieti ornamentali destinati spatiilor verzi din Cluj-Napoca.

Utilizarea a 60 de hectare de teren intravilan in acest scop a devenit aberanta, avand in vedere penuria de locatii pentru locuinte, precum si pentru investitii economice in Cluj-Napoca. Mai mult, in proportie de aproximativ 50%, terenurile apartin unor persoane fizice, dezmostenite prin masurile de nationalizare aplicate de comunisti.

Actiunile in instanta pentru retrocedarea terenurilor in cauza au inceput inca din 1997 si se apropie de finalizare.

BZA a dezvaluit in vara anului trecut potentialul imobiliar pe care-l prezinta terenurile din pepiniera Becas. Afacerea SELGROS a fost “agatata” de agentia Imobil Center, patronata de Ioan Nistor Poenaru, intrucat Primaria Cluj-Napoca nu a reusit sa ofere germanilor o solutie viabila pentru amplasarea viitorului magazin.

Pepiniera Becas din Someseni, intinsa pe o suprafata de aproape 60 de hectare, are un potential imobiliar extraordinar, fiind situata in intravilan, cu legatura in cartierele Marasti si Gheorgheni. Pretul unui metru patrat a saltat deja la 80 de euro in anumite zone. Afacerea a fost facuta cu sprijinul RADP.

Institutia a facut un schimb de terenuri cu Imobil Star, (care deja achizitionase terenuri de la persoane fizice care si-au primit proprietatile “confiscate” de RADP), astfel incat firma lui Tucu Poenaru sa poata vinde SELGROS-ului o suprafata unitara.

Surse confidentiale ne-au informat ca schimbul s-a petrecut in cele doua saptamani din luna noiembrie 2004, cand Liviu Medrea a fost, provizoriu, directorul RADP. Afacerea a mers ca pe roate, intrucat proprietarii au vandut agentiei cu 15 euro metrul patrat, iar Imobil Star a cerut de la SELGROS 38 de euro pe aceeasi suprafata.

La cele 6,5 hectare cumparate de germani, castigul firmei lui Tucu Poenaru a fost de aproximativ 1,5 milioane euro.

RADP a incercat sa intre in asociere cu o firma privata, iar oferta de 15 ha in pepiniera Becas este inca afisata pe site-ul institutiei. Insa afacerea initiata de Marius Cataniciu a fost spulberata de primarie inca din fasa. Prin urmare, blocat de municipalitate, RADP nu are un viitor indelungat, urmand sa fie dizolvat.

Chiar daca primarul Emil Boc a afirmat in mod deschis ca municipalitatea isi va retrage orice sprijin fata de RADP dupa achitarea datoriilor, iar primaria i-a blocat orice initiativa de asociere cu o firma privata, directorul Marius Cataniciu nu a protestat.

Terenul de cel putin 30 de ha lasat mostenire de RADP va fi exploatat pentru construirea unui mini-cartier rezidential.

Diferenta, comparativ cu alte proiecte lansate de primarie, consta in valoarea terenurilor, care este de cel putin 10 ori mai mare decat in zone precum Bulevardul Muncii - Pasunea Someseni, fostului Oser sau Lomb. Afacerea cu potential imobiliar unic in Cluj-Napoca a starnit deja interesul mai multor oameni de afaceri.

Insa, in acest caz agentiile imobiliare ar putea pierde potul cel mare, intrucat primaria nu va fi dispusa sa accepte un intermediar, cand poate organiza o licitatie pentru asociere directa cu un investitor in domeniul constructiilor de locuinte.

Potrivit surselor noastre, Imobil Star ar fi dorit sa incheie inca o afacere cu ajutorul RADP, insa falimentul institutiei, asociat cu pierderea iminenta a terenurilor din patrimoniu, pune punct “frumoasei prietenii”.