Liderii PNL si PD din Bistrita-Nasaud au depus, luni, in instanta, cereri distincte care au, insa, acelasi continut: dizolvarea Consiliului Judetean pe cale judecatoreasca. Presedintele filialei liberalilor, Sabin Iliesi, a declarat ca nu s-a putut depune o cerere in numele Aliantei "D.A." fiindca aceasta este o organizatie electorala ce nu are statut juridic.

Ca urmare, conducerile celor doua organizatii au decis sa intocmeasca separat cererile si sa solicite instantei sa dispuna conexarea celor doua dosare.

Iliesi a spus ca membrii PNL si PD considera ca CJ, institutie condusa de Gheorghe Marinescu (PSD), nu mai poate functiona, conducerile celor doua filiale invocand in sustinerea cererii lor de dizolvare a acestui for articolul 58 din Legea 215/2001, privind administratia locala.

Acesta stipuleaza ca un consiliu judetean poate fi dizolvat de drept daca de-a lungul a trei sedinte ordinare nu adopta nici o hotarare.

Cum toate cele 28 de hotarari luate, incepand cu luna aprilie, de CJ au fost atacate in instanta de contencios-administrativ de Prefectura, liderii PNL si PD considera ca se intrunesc conditiile stipulate in articolul mentionat.

In luna aprilie, un numar de 12 consilieri liberali si democrati si-au dat demisia din Consiliul Judetean impreuna cu supleantii aflati pe listele celor doua partide, cu intentia declarata de a dizolva forul si de a forta organizarea de alegeri anticipate.

Demisionarii s-au bazat pe Legea 215, care prevede ca, in conditiile in care o treime dintre alesi demisioneaza, CJ se dizolva de drept. PSD a numit, insa, in locul demisionarilor supleanti de pe listele sale, in baza legii alegerilor locale.

Aceasta prevede ca, in cazul in care nu exista alti supleanti, locurile ramase vacante se completeaza cu persoane aflate pe listele de supleanti ale partidului care a castigat alegerile.

Conducerea Prefecturii a considerat, insa, gresita interpretarea legii si a atacat hotararea CJ in contencios-administrativ. Noii consilieri PSD nu s-au mai putut prezenta la sedinte neavand mandate valide, iar alti 4 alesi - trei de la PD si unul de la UDMR - au sustinut, prin absenta, demersul demisionarilor.

Consiliul Judetean s-a intrunit de atunci pana in prezent intr-o forma restransa, cu doar 15 alesi dintr-un total de 31, acestia fiind membri PSD, PRM si PC. Raportat la numarul de consilieri ce revine judetului, inseamna ca hotararile adoptate, in numar de 28, au fost luate cu mai putin de jumatate din voturi, situatie in care sunt considerate ilegale.

Prefectul judetului Bistrita-Nasaud, Szilagyi Ioan, le-a atacat pe toate in contencios-administrativ, insa doar intr-un singur caz Consiliul Judetean a castigat procesul, avand in vedere ca in celelalte instanta nu s-a pronuntat.

Contactat in legatura cu cererea PD si PNL, presedintele Consiliului Judetean, Gheorghe Marinescu, a declarat ca demersul nu va avea succes, insa asteapta decizia instantei.