Subprefectul Alexandri Nicolae spune ca, in urma numeroaselor probleme aparute in localitatile judetului unde acestea functioneaza, a solicitat societatilor detinatoare o situatie privind numarul si amplasamentele acestora, in asa fel incat, atunci cind se pune problema retrocedarii unor terenuri sau punerii in posesie in baza Legii Fondului Funciar, sa nu mai apara discutii.

“Noi am cerut o situatie, dar aceasta nu ne-a fost comunicata pe motiv ca datele despre sondele prahovene au un caracter special si nu trebuie facute publice”, a declarat subprefectul prahovean. Nici noi n-am reusit sa obtinem de la SNP Petrom asemenea informatii, solicitarile noastre fiind ignorate.

Haos in localitatile Prahovei

In principal, problemele pe care aceste obiective le creaza se refera la faptul ca terenurile pe care le ocupa in prezent, si care fac obiectul unor revendicari sau obtinerii de titluri de proprietate, nu pot intra in posesia proprietarilor din cauza instalatiilor de foraj care sunt amplasate pe ele.

Primarii din localitatile in care se gasesc cele mai multe asemenea obiective spun ca de regula evita sa dea terenurile ocupate de sonde. “De regula le oferim oamenilor un alt amplasament sau, daca este vorba de retrocedari, in trecem pe listele pentru despagubiri. Si eu sunt in aceasta situatie.

Am revendicat teren pe care este amplasata o sonda si am renuntat la el pentru despagubiri”, ne-a declarat primarul orasului Boldesti-Scaieni, Ion Dumitru. in Baicoi, situatia este putin diferita. Viceprimarul, Nicolae Fecioru spune ca s-au mai dat terenuri in asemenea zone, dar din ele au fost excluse suprafetele ocupate de sonde, respectiv intre 1500 si 2500 de metri patrati.

In ambele localitati au fost sute de cazuri in care s-au ivit probleme in legatura cu punerea in posesie, iar lucrurile nu sunt tocmai clare.

Autorizatii neclare

Au fost voci care sustineau ca multe dintre sondele petroliere din judet n-ar avea in regula documentele de autorizare privind constructia. Institutia abilitata in verificarea autorizatiilor, Inspectoratul Judetean in Constructii a facut ceva controale, dar inca nu a gasit nimic care sa contravina legii. “Noi am facut verificari prin sondaj.

N-am reusit sa controlam toate sondele din judet, dar acolo unde am verificat, lucrurile sunt in regula”, a declarat Liviu Tudor, purtatorul de cuvant al Inspectoratului. in ce priveste respectarea conditiilor de mediu, aici societatea Petrom, cea care detine cele mai multe sonde in judetul nostru inca n-a obtinut toate avizele.

“Sondele Petrom sunt in curs de autorizare, au depus documentatia si bilantul de mediu” a declarat Camelia Steliean, directorul Agentiei de Protectia Mediului Prahova.