Compania Tractorul Brasov va fi vanduta pe bucati, a confirmat conducerea AVAS. Numai ca nu vor fi trei module, asa cum era planificat initial, ci cinci.

Cele mai interesante module sunt cele cu profil siderurgic. AVAS va scoate la vanzare trei asemenea module.

Este vorba de fabrica de montaj, sectia de asamblare si sectoarele calde.

Exista sase investitori interesati de preluarea celor cinci module. Cele mai vechi tratative sunt cele cu indienii de la Mahindra&Mahindra.

Un alt investitor este Ioan Nicolae, patronul Interagro. Acesta va concura cu patronul Atlassib, Ilie Cabaulea, si cu Stefan Vuza, patronul holdingului Serviciile Comerciale Romane.

Alti concurenti vor fi coreennii de la Doosan si grupul francez Renault. Compania franceza doreste sectoarele calde ale uzinei de la Brasov si sectia de fonta.

Cel mai hotarat dintre investitori pare Ilie Carabulea. Initial, el ar fi vrut sa preia intregul pachet de actiuni detinut de AVAS la Tractorul, dar s-a razgandit dupa ce a aflat ca statul va putea sterge cel mult jumatate din datoriile care depasesc 7.000 de miliarde de lei vechi.

Patronul Atlassib a decis sa preia doar anumite module din fabrica. Unele dintre aceste module au fost ipotecate de conducerea Tractorul Bancii Carpatica, firma controlata tot de sibianul Ilie Carabulea.

Banca Carpatica a oferit Tractorului Brasov un credit de un milion de euro, garantat cu o serie de bunuri ale fabricii. Cel mai probabil, acestea vor fi executate silit, in conditiile in care Tractorul Brasov anticipeaza pentru 2006 pierderi nete de 139 milioane de lei.