Daca Planul de amenajare a teritoriului national (PATN) va fi pus in aplicare drumul sibienilor pana la Bucuresti va putea fi parcurs in aproximati v 90 de minute. La sfarsitul lunii septembrie planul a fost publicat in Monitorul Oficial, singura problema ar fi termenul propus de specialistii Ministerului Transporturilor: cel mult 50 de ani.

Conform planului, Romania va avea 22 de autostrazi Prima pe lista, este cea care trece si prin Sibiu: Autostrada Soarelui, va face legatura intre Nadlag - Arad -Timisoara - Lugoj - Deva - Sibiu - Pitesti - Bucuresti - Lehliu - Fetesti - Cernavoda - Constanta.

O alta autostrada va include Sibiul: Sibiu - Fagaras - Brasov - Ploiesti - Bucuresti; Timisoara - Stamora Moravita. Tot prin Sibviu va trece si Coridorul IV European, acesta va urma traseul Arad - Timisoara - Lugoj - Deva - Sibiu - Pitesti - Bucuresti - Constanta.

Lucrarile din Planul de Amenajare a Teritoriului National vor fi finantate din sumele alocate anual cu aceasta destinatie de la bugetul de stat prin Ministerul Transporturilor, din credite externe, fonduri externe nerambursabile si din alte surse legal constituite, pe baza de documentatii tehnico-economice aprobate conform legii.

Deocamdata, anul acesta este prevazut sa se investeasca 10,38 miliarde de euro in constructia de sosele si autostrazi, reabilitari si modernizari de drumuri nationale, intocmirea unor studii de prefezabilitate, fezabilitate si proiecte tehnice pentru alte lucrari. Banii vor proveni de la buget, din fonduri europene si din imprumuturi internationale. (R.M.)