Conducerea UDMR Arad a facut, marti, un apel liderilor maghiari care vor participa, in 6 octombrie, la comemorarea celor 13 generali eroi ai Revolutiei maghiare de la 1848-1849 sa renunte la declaratiile politice.

Potrivit deputatului de Arad Kiraly Andras, liderii politici care vor fi prezenti la eveniment ar trebui sa tina cont de semnificatia zilei si sa nu se lanseze in atacuri pe linie de partid.

"Noi am pregatit un program care cuprinde slujbe religioase, depuneri de coroane de flori si nu am vrea ca aceasta zi sa fie marcata de discursuri si atacuri politice. Vrem ca cei prezenti in 6 octombrie la manifestari sa nu uite semnificatia acestei zile", a mai spus parlamentarul.

La manifestarile din acest an, dedicate celor 13 generali ai Revolutiei maghiare, vor participa presedintele UDMR, Marko Bela, ministrul Afacerilor Externe din Ungaria, Kinga Goncz, atasatul militar al Ungariei la Bucuresti, Kisvari Tamas, si ambasadorul Republicii Ungare la Bucuresti, Terenyi Janos. La comemorare sunt asteptati peste 2.000 de oameni.

In programul zilei de 6 octombrie au fost incluse o slujba religioasa la Catedrala Catolica din centrul municipiului, depuneri de coroane la Obeliscul inchinat celor 13 generali, amplasat in cartierul Subcetate, si la Statuia Libertatii din Parcul Reconcilierii romano-maghiare.

Tot aici vor fi citite si mesajele guvernelor de la Bucuresti si Budapesta, cu prilejul comemorarii a 157 de ani de la executarea celor 13 generali maghiari.