Proaspatul si singurul candidat la functia de sef al SRI, George Maior, a fost prezentat de Traian Basescu, Mircea Geoana, Cozmin Gusa si Ioan Talpes ca un diplomat cu inalte calitati morale si familiale.

Din lista lunga a calitatilor sale de exceptie nu lipsesc accidente “nevinovate” si masini facute praf, divorturi cu cantec, afaceri dubioase cu fregate, mai pacatoase cu avioane Herkules, pe filiera clujeanului DIE Radu Dobariu de la Lockhead Martin.

Dupa demisia lui Radu Timofte, SRI a intrat in moarte clinica. Aradeanul Florian Coldea, prim adjunctul sefului institutiei, ramas la comanda si imputernicit ca interimar, nu a fost considerat suficient de bun profesionist pentru a fi investit definitiv pe functie.

Activistii PSD, burdusiti cu diplome cumparate prin Occident s-au prezentat la poarta Cotroceniului pentru a-si oferi serviciile in vederea mentinerii controlului asupra principalului serviciu secret al statului roman. Cel mai puternic a dat din coate senatorul George Cristian Maior, o beizadea crescuta si educata intr-o veche familie de activisti comunisti din Ardeal.

Micul “spion” si-a inceput cariera de informatii la Scoala Generala nr. 15 din cartierul clujean Grigorescu, institutie de invatamant situata aproape de locuinta sa de pe strada Prof. Ciortea.

Inca de pe bancile gimnaziului, micul Maior a dovedit ca se ridica la inaltimea gradului datorita apetentei precoce pentru culegerea de informatii. Date fiind calitatile sale prodigioase pe linie de pionieri si cunoastere avansata a cerintelor epocii primeste in avans carnetul de UTC-ist.

Motiv pentru care maiorul senior Liviu il duce timp de un an de zile pe taramul american, unde istoricul DIE se afla la post, ca profesor la Standford University.

In clasa a IX-a tanarul utecist ajunge pe bancile Liceului “Emil Racovita”, fiind dat de catre tatal sau, mahar la partid, in protectie si siguranta profesorului Constantin Corega, primul sau diriginte cu carnet rosu de activist.

Ulterior, intre anii 2002 - 2004, micul “spion” si fostul sau diriginte isi vor da intalnire la Guvern, primul ca Secretar de Stat la Aparare, iar secundul la Invatamant.

La sfatul mamei, Maria, originara din Zarnesti, Brasov, George Maior este trecut in treapta a doua la liceul beizadelelor rosi clujene “Adi Sincai”, in clasa profesorului de limba romana Onogescu. Absolva liceul alaturi de un alt mic diplomat cu calitati informative, Mircea Naidin, pe care il intalnim astazi la post la Ambasada romana din Portugalia.

Fiindca avea simtul dezvoltat al dreptatii inca din frageda pruncie, George este orientat sa candideze la Facultatea de Drept din cadrul Universitatii “Babes Bolyai” din Cluj, unde ii intalneste la catedra pe vechii prieteni si colegi ai seniorului Maior.

Cu pirostriile pe cap

Inainte de absolvire, in anul de gratie 1989, se casatoreste cu Marcela Rad, fiica decanului de la Psihologie. Nunta “maiorului” are loc la hotelul Belvedere, localul preferat al nomenclaturii de partid si de stat din Cluj. Nasul mare este nimeni altul decat Ioan Rus, urmasul la comanda al socrului mare in functia de sef al centrului universitar PCR Cluj.

La nunta au participat cei mai importanti activisti de partid din universitate si de la judeteana PCR, UTC, Militie si Securitate.

Imediat dupa nunta, viitorul spion isi dovedeste abilitatea de conducere la volanul unei Dacia 1400, pe care o face praf, in cartierul Zorilor, accident facut uitat de catre militienii de la circulatie.

Nu stim daca la medicina legala a ajuns vreodata alcoolul diluat cu sangele maiorului. Colegii din promotia 1991 de la Drept chicotesc pe la colturile Tribunalului la aducerea aminte a bataliei anevoioase pentru titulatura de sef de promotie dintre Maior jr. si Deleanu jr. - castigata in final de un al treilea.

Cine tine trena la SRI

Cert este ca micul Fouche este trimis in diplomatie imediat dupa absolvire, tocmai pe coastele Irlandei, iar sotia sa, avocata, ramane sa duca greul in Barou. Dupa trei ani de munca grea in diplomatie, George, cu grad de maior in SIE, este impins la divort de catre sotie. Sentinta se pronunta in februarie 1994, sub semnatura judecatoarei Danusia Kozak, colega de promotie a diplomatului.

Desi Marcela a cerut divortul, ca urmare a insistentelor socrului ei pentru a nu-i stirbi imaginea maiorasului aflat la post, in sentinta data apare ca dezlegarea contractului nuptial a fost de comun acord. Sentinta a fost data pe sest, in camera de consiliu, fara sedinta la sala, asa cum ii sta bine unei familii de diplomati. Uzual nu exista divort de comun acord, decat daca o cer ambii soti.

Inainte de pronuntarea sentintei, este atras in mrejele Anei Maria Buzura, fiica cunoscutului scriitor comunist postbelic, cu care se casatoreste in Bucuresti, la starea civila din sectorul 2. Nasul mare de cununie nu mai este PSD-istul Ioan Rus din Cluj, ci PSD-istul Ioan Talpes de la SIE.

Nasii (Rus si Talpes) ajunsi primul - ministru de interne si secundul - seful Cancelariei Prezidentiale, il vor sprijini sa treaca din diplomatie in fruntea PSD Bucuresti, pentru a obtine un post de secretar de stat la MApN, respectiv unul de ambasador la sfarsit de mandat.

Este prieten de familie cu clujenii Cozmin Gusa, Vasile Dancu, Vasile Puscas si generalul Constantin Degeratu, actualul consilier prezidential, care i-a scos dosarul din sertarul SIE si i l-a oferit matelotului Traian Basescu.

Desi astazi George Maior va aparea surazator pe bancile parlamentare, liberalii vor incerca sa-i aminteasca implicatiile sale negative in contractul, semnat de Maior din partea romana, si considerat de Marea Bitanie ca fiind fraudulos, in cazul achizitionarii a doua fregate, motiv pentru care s-ar afla sub ancheta.

De asemenea, va zambi sagalnic cand i se va aminti despre legaturile familiei Maior cu clujeanul Radu Dobariu de la Lockhead Martin, actualul contractant al avioanelor Herkules cumparate de Romania, un clujean despre care, la sediul SIE, se spune ca ar fi fost lasat sa fuga de catre Securitatea Cluj, compartimentul 0544 DIE, pentru a fi plantat ca fantoma in afara granitelor tarii.