1.400 de cereri pentru locuinte sunt inregistrate la biroul de asistenta sociala al Primariei municipiului Sighisoara in conditiile in care autoritatile nu au nici o locuinta disponibila din fondul locativ de stat. Dintre acestea, peste 500 de solicitari sunt pentru obtinerea de locuinte ANL.

Aceasta situatie grava a iesit la iveala in sedinta de martea trecuta a Consiliului local Sighisoara cand s-a dat citire petitiei unui sighisorean care implora autoritatile sa-l ajute sa primeasca o locuinta dupa ce in urma cu 5 luni a fost evacuat de proprietar din locuinta pe care o ocupa cu chirie.

Numarul mare de cereri inregistrate se datoreaza apropierii termenului de 5 ani in care proprietarii imobilelor revendicate si recuperate au dreptul sa evacueze chiriasii care au locuit acolo zeci de ani. Astfel sute de oameni risca sa ramana pe drumuri, o cifra alarmanta raportata la populatia orasului.

Toate victime ale unor legi de restituire a proprietatilor confiscate de comunisti, prost gandite care nu prevad in ele masuri reale de compensare ale chiriasilor care au avut (ne)norocul sa primeasca repartitie intr-un astfel de imobil.

Tot ce s-a facut pana acum a fost sa se dea prioritate chiriasilor evacuati in obtinerea locuintelor din fondul locativ de stat, iar 20% din locuintele ANL care se vor construi de-aici incolo vor fi destinate fostilor chiriasi din casele nationalizate. Asta spre nemultumirea tinerilor care si ei imbatranesc asteptand o locuinta cu chirie la stat.

Dar asa cum s-a constatat, Primaria nu are nici o locuinta libera, iar constructia de ANL-uri a devenit parca tot mai anevoioasa la Sighisoara.

Potrivit directorului SC ATT SA, Emil Fabian, sumele provenite din vanzarea spatiilor comerciale ar fi trebuit sa fie folosite pentru constructia de locuinte sociale. In urma vanzarii spatiilor comerciale din Sighisoara s-au strans 2.000.000 lei noi din care au fost folositi pentru constructia de locuinte sociale 250.000 lei.

Unde sunt restul? Acesti bani sunt evidentiati separat la bugetul local, dar pot fi folositi pentru alte cheltuieli pana cand ajung sa fie folositi pentru constructia de locuinte sociale lucru care se pare ca s-a si intamplat.

Consilierul Marius Mandaianu a cerut Primarie sa realizeze un inventar al imobilelor care zac nefolosite, chiar daca apartin unor societati comerciale, si in masura posibilitatilor sa fie achizitionate si amenajate ca locuinte sociale.

In acest sens a dat ca exemplu cele 4 foste camine de nefamilisti ale unor fabrici din zona Mihai Viteazu, din care doar unul este locuit in totalitate, iar unul este deja abandonat si in paragina, precum si cladirea fostei gradinite a tesatoriei de stofe - Siltex, firma aflata in curs de lichidare.

De asemenea, a mai propus ca solutie mansardarea unor blocuri de locuinte pentru amenajarea de locuinte, o solutie mai ieftina decat constructia de blocuri.

De altfel, consilierul Florian Coman, colegul de partid al lui Marius Mandaianu, a lansat in campania electorala pentru alegerile locale din 2004 ideea mansardarii blocurilor de locuinte care se preteaza la acest lucru, ca solutie la criza locuintelor din Sighisoara.