Cinci avioane utilitare, patru case de amanet, doua cabinete de masaj si reflexoterapie, un bar, actionar majoritar la o firma si partial la alte cateva, o vila si o casa, trei apartamente, trei masini, dar si alte automobile, inscrise pe firma.

Cam aceasta era averea Iulianei Moise, vicepresedinte PD Valcea, director al Registrului Auto Roman (RAR) Valcea si consilier judetean, pe care o recunostea in urma cu un an si jumatate. Nimic din toate acestea nu se regasea insa in declaratia de avere afisata la vremea respectiva pe site-ul Consiliului Judetean.

Pentru aceste inexactitati, Iuliana Moise arunca vina pe operatorii PC ai CJ Valcea si pe formularul care nu prevedea atatea amanunte: „Am completat, in urma cu doua luni (ianuarie 2005, n.r.) o declaratie de avere mult mai detaliata, si ma mir ca inca nu a fost afisata“, spunea in data de 8 martie, anul trecut, consiliera PD.

Surpriza insa: la ora actuala, declaratia de avere a celei mai bogate femei din politico-administrativul local este in continuare goala-pusca: au disparut pana si cele 5.000 de actiuni de la SC Moise SRL, singura rubrica la care mai figureaza ceva fiind aceea a bijuteriilor, a caror valoare insumeaza 6.000 de euro.

In rest, nimic! In mod paradoxal, in declaratia de interese, Iuliana Moise recunoaste ca este actionar la trei firme, ceea ce dovedeste ca este posibil sa nu fie atat de sarmana cum se preface in declaratia de avere: unic asociat la SC LIM - INTER SRL, actionar cu 50 la suta la EURO - MOISE SRL si alte 50 la suta din partile sociale ale SC INTER - MOISE SRL.

Inspector la Garda Financiara: trei apartamente si o casa

In alte cazuri, declaratiile de avere par mult mai sincere, insa e greu sa iti dai seama de unde a adunat un bugetar atata bogatie. De exemplu, Ilie Grecu, comisar la Garda Financiara Valcea. Citindu-i declaratia de avere, te intrebi cum de a reusit, in doar cinci ani, sa cumpere trei apartamente: doua in Valcea si unul in Bucuresti.

In plus, in averea comisarului Grecu intra si o casa de locuit la Galicea. Ceva mai slabut sta la categoria „bunuri mobile“, unde a declarat doar un autoturism Skoda Fabia, cumparat in anul 2002. In schimb, pentru a-si umple conturile bancare, functionarul mai are de muncit, caci, potrivit declaratiei de avere, a acumulat doar 5.000 de euro intr-un cont deschis in 2004.

Se poate mandri insa cu un teren intravilan in Ramnicu Valcea, cumparat in 1998, extrem de valoros, tinand cont de preturile actuale.

Avere frumusica la OJPC

Fara sa se fi imprumutat la banci, Dana Parvulescu, inspector principal la Oficiul Judetean de Protectie a Consumatorului Valcea, este detinatoarea unei averi demne de invidiat. In anul 2001, inspectoarea a devenit proprietara unui apartament si a unei garsoniere, ambele in Ramnicu Valcea, iar dupa numai trei ani a reusit sa-si mai cumpere o casa in Vladesti, care are o suprafata de 76,54 mp.

Tot in 2004, Dana Parvulescu si-a cumparat doua terenuri la Vladesti (localitate situata in imediata apropiere a municipiului Ramnicu Valcea, acolo unde terenurile sunt foarte scumpe), unul intravilan cu o suprafata de 225 mp si unul agricol de 1.000 mp.

Nici la Judecatorie nu se traieste rau

Nici Elvira Glomnicu, grefier arhivar la Judecatoria Ramnicu Valcea, nu se poate plange de saracie. Din contra: in doar cativa ani, ea a reusit sa stranga o avere frumusica: doua apartamente cumparate in 1999 si 2003 in Ramnicu Valcea, o casa de vacanta in Brezoi, in 2002, si o casa de locuit in Berbesti. Tot in Brezoi, familia Glomnicu a cumparat, in 2002 , un teren cu o suprafata de 550 mp.