Daca pe atunci acesta situatie era explicabila, nici o autoritate a secolului XXI, nu ne poate explica aceasta situatie. Ca si atunci copiii invata inca la lumina lumanarii si sa nu uitam faptul ca, in curand se apropie iarna.

Autoritatile locale nu pot sa ne dea o explicatie plauzibila a acestei situatii. mai mult chiar, asa cum numai in Romania se putea intampla, autoritatile arunca pisica moarta de la unul la altul...

In Mehedinti, numarul locuintelor fara curent electric se apropie de 200, atat in municipii dar mai ales in zonele rurale.

Filiala din Turnu Severin a societatii Electrica a efectuat - fie pe cont propriu, fie cu bani de la Banca Mondiala - mai multe lucrari care permiteau electrificarea mai multor localitati mehedintene.

Nu se stie insa din ce cauza, unele lucrari au fost facute fara ca aceasta sa aiba autorizatiile necesare si, ceea ce este mai grav, au fost efectuate in afara perimetrului de plan urbanistic, dupa cum ne-a declarat un primar mehedintean, care ne-a rugat sa ii pastram anonimatul.

Nemultumirea acestuia se refera si la faptul ca unele constructii sunt departe de sursele de alimentare cu energie electrica, iar costurile pentru bransarile necesare trec de cateva zeci de miliarde de lei, pentru o singura comuna. Aceste sume nu au acoperire de la bugetul local, si asa foarte sarac la majoritatea comunelor din Mehedinti.

Pe langa problemele cu electrificarea, in judet exista si localitati care nu sunt conectate la reteaua electrica din motive aberante. Lunca Banului este o localitate in sudul judetului unde elevii isi fac temele la lumina lumanarii si localnicii se culca odata cu gainile.

Lipsa electricitatii nu se datoreaza lipsei retelei de alimentare sau a neachitarii la timp a facturilor de curent electric de catre locuitori, ci statiei CFR din zona. Din cauza datoriilor pe care statia CFR le are, Societatea Electrica a intrerupt curentul electric.

Din nefericire, cele 30 de familii care locuiesc in zona si care erau legate la aceeasi retea, au fost debransate automat, fara a se tine cont de apelurile pe care primaria Strehaia le-a facut la conducerea Electrica. "Primaria Strehaia nu are o suma prevazuta pentru aceasta situatie. Tot ce pot face acei oameni este sa plateasca o taxa de rebransare" spune Georgiana Mutascu, viceprimar.

Solutia care se impune ar fi construirea unei retele electrice separate de reteaua CFR. Costul acesteia este insa mult peste posibilitatile primariei.

"Responsabili pentru lipsa electricitatii sunt CFR'ul si Electrica... Este ingrozitor ca nimeni nu poate face nimic...Am de multe ori impresia ca, daca nu sunt afectati in mod direct de aceasta situatie, cei responsabili chiar nu si dau interesul!" marturiseste un localnic.