Personaj controversat in ce priveste reabilitarile de monumente, Sergiu Nistor tocmai a fost propus pentru sefia Comisiei regionale a monumentelor istorice, care include si judetul Sibiu. Numirea lui Nistor starneste nemultumiri in randul arhitectilor sibieni, obisnuiti ca presedintele acestei comisii sa fie „din zona”.

Pe urmele lui Nistor au izbucnit numeroase scandaluri, cele mai recente fiind datorate managementului promovat in cadrul programului Sibiu, Capitala Culturala Europeana.

Ceea ce parea doar un zvon la vizita ministrului Culturii, Adrian Iorgulescu, la Sibiu, la inceputul lui septembrie, s-a adeverit. Sergiu Nistor a fost propus de reprezentantii Monumentelor istorice din cadrul Ministerului Culturii si Cultelor (MCC) pentru functia de sef al Comisiei regionale a monumentelor istorice (CRMI).

Ceea ce tocmai sta sa genereze un scandal de proportii in lumea arhitectilor sibieni si nu numai.

Intrebat la inceputul lui septembrie de o astfel de candidatura, Nistor a negat un astfel de interes. Intre timp, lucrurile au iesit la iveala. „Am inaintat de cateva zile propunerea ca Sergiu Nistor sa fie seful acestei comisii.

Propunerea a fost inaintata catre ministru, care trebuie sa o aprobe”, a declarat Virgil Stefan Nitulescu, consilier pe Patrimoniu Cultural National in cadrul ministerului.

La fel ca si acum o luna, ministrul Culturii, Adrian Iorgulescu, a declarat ieri, telefonic, ca nu stie despre ce este vorba si ca se va interesa. Dupa care a pasat repede discutia, anuntand ca trebuie sa intre intr-o sedinta de Guvern. „Am sa ma interesez despre cine este vorba, o sa vedem, sa luam o decizie”, a declarat Iorgulescu.

La inceputul lui septembrie, chestionat pe aceeasi tema, ministrul Culturii s-a aratat impotriva unui astfel de scenariu. „Nici nu s-a pus in discutie cine sa fie presedintele acestei Comisii. Daca va fi Sergiu Nistor propus, eu nu voi fi de acord. El are, acum, alte responsabilitati”, a declarat atunci ministrul Iorgulescu.

Cine este Nistor?

Pana mai anul trecut, Sergiu Nistor era un nume fara prea multe legaturi cu Sibiul. Din 2005 a fost numit comisar guvernamental responsabil cu programul Sibiu, Capitala Culturala Europeana 2007. Pana atunci, insa, faima i-o luase inainte. Iata o descriere succinta, pe care jurnalistii de la ZIUA i-au facut-o lui Sergiu Nistor.

"Numele lui Nistor este legat de numeroase afaceri «culturale», cu cifre cu multe zerouri in coada privind valuta forte. Nistor a fost mana dreapta si a fostului ministru al Culturii si Cultelor, Ion Caramitru, pus sa negocieze si in cazul aprobarilor dubioase obtinute atunci pentru ridicarea unei cladiri-mamut langa Catedrala Sfantul Iosif.

Tot Sergiu Nistor, ca director general MCC Directia Generala a Patrimoniului Cultural pe vremea lui Caramitru a reusit performanta sa umble si la fondurile Bancii Mondiale, obtinute de Romania pentru complexul monumental al lui Brancusi de la Targu Jiu: 700.000 de euro. Gestionarea acestora intr-un mod aberant a dus la afectarea dezastruoasa a ansamblului sculptural.

Restaurarea Coloanei fara sfarsit a costat pana la urma 1,5 milioane de dolari. Ideea restaurarii i-a apartinut initial brancusologului Radu Varia, care, in 1991, prin Fundatiile Internationale Constantin Brancusi, incheie un acord cu Guvernul Romaniei privind restaurarea ansamblului de la Tg. Jiu.

In 1998, cand Banca Mondiala a decis acordarea fondurilor necesare, proiectul propus de istoricul de arta Radu Varia a cazut, fiind blocat prin intermediul aceluiasi Sergiu Nistor.

In schimb, cu Brancusi rasucindu-se in mormant, restaurarea unui obiect de arta unic in lume a fost facuta de uzina Turbomecanica, iar la circa un an de la inaugurare Coloana fara sfarsit a fost relacuita de firma Grandstone Bumbesti Jiu, in urma operatiunii de curatare pe monument aparand mai multe pete. Monument de o valoare inestimabila pentru patrimoniul umanitatii, afectat. DNA, ceva? N-aude, nu vede”, relatau cei de la ZIUA.

Cartea de vizita a lui Sergiu Nistor a fost rapid cuprinsa in scandaluri si la Sibiu. Este de ajuns sa amintim de cele 72 de miliarde de lei vechi, alocati de MCC pentru Sibiu CCE pentru anul 2005, din care nu au fost cheluite decat cateva miliarde. Banii se aflau sub obladuirea lui Nistor si pierduti au ramas.

In plus, Corneliu Bucur, directorul CNM ASTRA, l-a acuzat in repetate randuri de management defectuos in ceea ce priveste problemele Sibiu CCE, cerand chiar o ancheta parlamentara pe urmele lui Nistor si demisia acestuia.

Mai mult, sa nu uitam de reabilitarea fatadelor din centrul istoric al Sibiului, unde, de asemenea, influenta lui Sergiu Nistor, in calitate de reprezentant al MCC s-a facut simtita.

Umbra lui Nistor, peste centrul istoric

Ca sa creionam cat mai complet figura arhitectului Sergiu Nistor trebuie sa amintim si de proiectul asupra caruia si-a pus amprenta comisarul guvernamental, si anume reabilitarea fatadelor din centrul istoric al Sibiului. Acelasi centru care se vrea pe Lista Unesco a monumentelor protejate.

Dupa ce au castigat firme autorizate de MCC sa faca interventii pe monumentele istorice sibiene, respectivele societati au dat in subantrepriza lucrarile unor firme care nu au nici un fel de legatura cu reabilitarea monumentelor istorice.

Si cum MCC, prin departamentele sale, a refuzat sa numeasca sau chiar nu stiau care sunt aceste firme ce lucreaza ilegal, va prezentam doar doua nume: SC Atlas Cons SRL si S.C. J.R. Vile la cheie. In acest din urma caz cam asta se putea distinge de pe bannerul postat in Piata Mare a Sibiului.

Despre reabilitarile anapoda care s-au facut in centrul istoric, ZIARUL de Sibiu a mai scris.

De ce Nistor la Comisie?

Pana la inceputul acestei veri, presedintele Comisiei regionale era Paul Niedermaier, care s-a retras pe motivul varstei inaintate. Dupa plecarea lui Niedermaier, comisia regionala s-a spart in doua - una peste judetele Harghita, Covasna si Brasov si una cu responsabilitati asupra judetelor Sibiu, Alba si Mures.

Presedintele interimar a celei care cuprinde si Sibiul a fost numit Szabos Balint.

Conform traditiei, presedintele unei astfel de comisii, la fel ca si membrii acesteia, isi desfasoara activitatea intr-unul din judetele peste care CRMI isi are atributiile - Sibiu, Alba sau Mures, in cazul de fata. In cazul lui Nistor, aceasta traditie a fost ignorata, desi, se pare ca de la Sibiu propunerile initiale facute de Drectia pentru Patrimoniu Cultural au purtat alte nume.

Adica, arhitectii Ioan Bucur si Liviu Gligor. Pentru cine avea indoieli, dincolo de numele „greu” in lumea arhitectilor pe care il are Ion Bucur, Liviu Gligor este unul si acelasi arhitect care, in acest an, a fost solicitat de MCC pentru a face parte din Comisia nationala a monumentelor istorice.

Gligor a refuzat acest lucru, lasand deschisa posibilitatea de a activa doar in cadrul comisiei regionale. Pe langa aceste propuneri, de la Sibiu a intrat automat in calcul si arhitectul sef al judetului, Corneliu Dragan .

De la Sibiu, pana la Bucuresti, insa, se pare ca aceste propuneri s-au diluat. Directorul Directiei judetene pentru Cultura, Culte si Patrimoniu Cultural National (DJCCPCN) Sibiu, Vasile Crisan o da la intors. „Eu am plecat in concediu de aproximativ o saptamana si nu stiu daca, intre timp, ministrul nu a dat cumva ordinul de numire.

Propunerile pe care le-am dus eu la Bucuresti sunt confidentiale, pana la ordinul ministrului”, a declarat Crisan.

Nistor: "Cine are o problema, sa o comunice”

Contactat de ZIARUL de Sibiu, Sergiu Nistor nu si-a exprimat o pozitie transanta. „Propunerea de numire a mea trebuie acceptata de ministru. Daca cineva are o problema cu acest lucru, ar trebui sa mi-o comunice, altfel nu mi se pare o pozitie profesionala. Despre faptul ca nu sunt din Sibiu, trebuie spus ca legea nu prevede criteriul buletinului pentru presedintii de comisii regionale.

Daca voi fi numit, bine, daca nu, iarasi bine. In acest al doilea caz ar fi, pentru mine, o problema in plus. Oricum, este si o chestiune de onoare pentru mine faptul ca am fost propus pentru presedintia Comisiei”, a declarat Sergiu Nistor.

Arhitectii Sibiului, fara cuvant unitar

Presedintele OAR Sibiu-Valcea, Gabriel Rosca nu a putut fi contactat. Cei cativa arhitecti cu care ZIARUL de Sibiu a luat legatura fie nu au vrut sa fie citati, fie s-au ferit sa dea un raspuns clar referitor la aducerea lui Nistor in fruntea acestei comisii. Dezordinea din OAR Sibiu-Valcea isi spune cuvantul si in aceasta situatie.

De ce e important?

Pentru cei care nu stiu, de CRMI depind o serie intreaga de avize de constructie. Avizele se dau celor care construiesc, iar cei care fac acest lucru au bani. Sibiul este un judet in care se investeste si se va mai investi, iar de monumente istorice care trebuie protejate nu ducem lipsa.