Cladirea Teatrului National „Radu Stanca” poate fi cumparata de municipalitate cu 1,5 milioane de euro. Avocatii urmasilor fostilor proprietari ai cladirii sunt dispusi sa cedeze drepturile asupra cladirii, pentru a nu periclita desfasurarea Programului „Sibiu Capitala Culturala Europeana”.

In cadrul unei sedinte extraordinare de Consiliu Local s-a decis continuarea lucrarilor la infrastructura cladirii, desi aceasta decizie este contestata in justitie de catre mostenitori.

1,5 milioane de euro

Avocatii urmasilor fostilor proprietari ai cladirii in care functioneaza acum Teatrul „Radu Stanca” spun ca sunt dispusi sa cedeze drepturile asupra cladirii pentru o suma rezonabila: 1,5 milioane de euro. „Daca sunt preocupati de Programul Sibiu Capitala Culturala Europeana, Consiliul Local poate sa ne faca o oferta de cumparare a sediului, la o evaluare reala.

Asta daca intr-adevar Consiliul Local este interesat sa pastreze aceasta cladire. Cred ca suma de 1,5 milioane de euro este rezonabila pentru aceasta cladire”, a declarat in exclusivitate pentru ZIARUL de Sibiu, avocatul Mihai Bejenariu, din cadrul casei de avocatura „Bejenaru, Filip and Partners”

Continuam si nu prea

In cadrul unei sedinte extraordinare de consiliu local, desfasurata miercuri, consilierii au hotarat in unanimitate ca lucrarile de renovare a cladirii teatrului sa continue, dupa ce avocatii mostenitorilor au cerut sistarea lor.

„Mostenitorii fostului proprietar al Teatrului «Radu Stanca» au formulat o contestatie la Hotararea luata de Consiliul Local Sibiu in luna august, legata de alocarea unor fonduri pentru modernizarea, consolidarea si reconditionarea cladirii. Noi ne aflam in prezent in proces cu ei.

Cu toate acestea, oricare ar fi situatia si in ipoteza in care instanta ne va obliga sa retrocedam Teatrul, ei trebuie sa lase institutia sa functioneze inca trei ani de zile.

Lucrarile efectuate nu vor afecta deloc cladirea, iar noi nu ne permitem ca in 2007, cand Sibiul e Capitala Culturala Europeana, aceasta cladire sa nu fie pusa la punct”, a declarat secretarul Primariei, Iordan Nicola.

Reprezentantii primariei spun ca nu se desfasoara lucrari de edificare a unor corpuri noi si nici de modificare a structurii existente a cladirii. Totusi, primarul Klaus Johannis spune ca s-au sistat lucrarile de renovare a fatadei, din cauza procesului de retrocedare. „Exista doua grupuri care se judeca intre ele, dar si cu municipalitatea.

Asteptam ca instanta de judecata sa hotarasca cine este indreptatit sa primeasca imobilul. La cum merg insa treburile in justitia din Romania, chestiunea nu va fi clarificata pana la sfarsitul anului viitor, asa ca evenimentele culturale pentru Sibiu 2007 se vor desfasura fara probleme in actuala locatie a Teatrului National «Radu Stanca».

Daca proprietarul de drept va fi stabilit dintre cele doua grupuri care au revendicat cladirea, ne luam jucariile si plecam. Oricum, locatia este depasita. In trecut, a fost un cinematograf de cartier marginas. Pentru ca exista acest proces de retrocedare, am stopat investitiile pentru fatada cladirii.

S-au alocat bani pentru aerisire, climatizare, lumini, sisteme care nu vor ramane in cladire, in eventualitatea retrocedarii. Aceste investitii vor fi cu siguranta amortizate pe parcursul anului viitor. Nu se pierde nimic”, a declarat Klaus Johannis.

Romania cocotiera

Avocatul Mihai Bejenaru spune ca va contesta in justitie hotararea consiliului local. „Noi vom ataca in fata instantei aceasta hotarare a Consiliului Local Sibiu. De fapt, adresa trimisa Consiliului Local face parte dintr-o procedura care trebuia sa se desfasoare in prealabil. Ei trebuiau sa restituie cladirea in starea in care era in momentul in care am initiat procesul de retrocedare.

Ei cred ca vor reusi blocarea actiunii prin aceasta alocare de cinci miliarde de lei, dar pe mine ma intereseaza foarte putin acest lucru”, a spus Mihai Bejenaru. Avocatul este foarte nemultumit de administratia locala din Sibiu si sustine ca acest proces de retrocedare poate ajunge si la Strasbourg. „Administratia locala din Sibiu crede ca Romania este o tara cocotiera.

Se cam joaca cu focul. Pot sa le spun cu tarie ca Romania nu este o tara cocotiera. Cu acest proces putem ajunge la Tribunalul de la Strasbourg, unde s-a cam dat cu flit celor care au incercat sa puna bete in roate retrocedarilor. Sincer, nu stiu daca administratia locala isi va asuma riscul ca cetatenii Sibiului sa afle ca din banii lor se vor plati greselile edililor. La sfarsit, tot contribuabilul va fi vinovatul”, a mai declarat avocatul.

Scandalul a pornit de la Hotararea nr. 245/2006 a Consiliului Local, prin care Cladirea Teatrului National „Radu Stanca” este revendicata de urmasii fostului proprietar. Desi este revendicata Consiliul Local a fost de acord cu alocarea a 5,28 de miliarde de lei pentru renovarea cladirii. Lucrarile cerute de Consiliul Local sunt insa ilegale, sustin avocatii.

„Adoptarea unei hotarari de catre Consiliul local al municipiului Sibiu, prin care sa se decida realizarea unor investitii la un imobil ce urmeaza a fi restituit in natura, este nelegala si constituie un abuz grav ce lezeaza drepturile legale ale persoanelor indreptatite la restituire”, a mai spus avocatul Mihai Bejenaru-Dragos, referindu-se la primarul Klaus Johannis, la cei doi viceprimari, precum si la consilierii locali care au votat aceasta hotarare.