Celebrul Pod al Mincinosilor a intrat de vineri in reparatii. Firma Karcher, contractata pentru aceasta lucrare aduce in Sibiu, in premiera in tara, tehnica curatarii folosind gheata uscata. Lucrarile sunt planificate sa fie gata pana in 21 octombrie.

Curatarea Podului Mincinosilor de mizeriile care s-au adunat de-a lungul timpului a inceput vinerea trecuta si este planificata sa se incheie in data de 21 august. Pana in prezent, cei patru specialisti ai firmei austriece care se ocupa de procesul de curatare au terminat de inlaturat stratul de mizerie care acoperea caramizile de sub pod.

„Am inceput cu caramizile si am terminat de inlaturat crusta care le acoperea. Acum zidul poate respira, eliminandu-se astfel si din umezeala”, ne-a declarat Thorsten Moewes, managerul de proiect al companiei austriece. Pentru curatarea caramizilor nu s-a folosit gheata uscata si o tehnica care implica pilitura de silicat de aluminiu.

Stema cu foita de aur

Dupa ce zidul a fost gata, zilele acestea se lucreaza la bolta de fier care sustine podul. Aici au intrat in functiune utilajele special aduse din strainatate si care vor elimina de pe suprafata metalica doar vopseaua, rugina si murdariile, pastrand totusi stratul protector impotriva coroziunii.

Dupa cum a explicat Thorsten Moewes, tehnica aceasta presupune folosirea ghetii uscate, sub forma dioxidului de carbon, pastrata la o temperatura mai mica de minus 80 de grade Celsius.

Pistoalele sub presiune pulverizeaza particulele de gheata asupra fierului, iar la contactul cu acesta, din cauza presiunii foarte mare si a schimbarii bruste de temperatura, gheata isi mareste volumul de 400 de ori, trecand direct de la starea de gheata la cea de gaz.

Astfel, acest gaz inlatura orice impuritate, fara sa afecteze in vreun fel structura metalica sau sa elimine si particule din fier. „Prioritatea numarul unu este sa nu deterioram nimic. Trebuie sa fim foarte atenti si sa lucram cu o mare sensibilitate, atat pe caramizi, cat si pe metal, pentru ca odata ce am distrus ceva, nu mai poate fi facut la fel.

Am efectuat niste teste preliminare, am examinat toate suprafetele, sa fim siguri ca nu vom distruge nimic”, ne-a mai spus Thorsten Moewes.

Dupa ce toate operatiunile vor fi incheiate, firma austriaca va reface si vechile steme ale orasului care infrumusetau podul si care initial erau poleite cu aur. Karcher va reda aspectul initial al podului acoperind si aceste steme cu foita din aur.

Costul total al lucrarii se va ridica undeva intre 40 si 50 de mii de euro, bani pe care Karcher ii va investi, singura recompensa fiind prestigiul de a fi refacut un asemenea monument istoric si de a-si fi promovat utilajele de curatenie.

Firma Karcher s-a ocupat in ultimii 20 de ani cu reconditionarea a peste 80 de monumente istorice in toata lumea. Printre acestea se numara coloanele de pe Coloseumul din Roma, statuia lui Isus din Rio de Janeiro si chipurile presedintilor americani de pe Muntele Rushmore, din Statele Unite ale Americii.