Speriati de pretul gazului anuntat pentru aceasta iarna, mii de sibieni au inceput sa isi izoleze locuintele cu placi termo-izolante. Daca sibienii spera ca la iarna costurile la incalzire sa fie reduse, autoritatile locale se arata ingrijorate fata de modul in care sunt efectuate lucrarile.

Bulevarde papagal

Majoritatea asociatiilor de locatari nu au tinut cont de vechea culoare a blocului, acestia vopsind exterioarele in toate culorile pamantului, multe dintre ele chiar tipatoare. Sibienii care locuiesc in blocurile construite pana in 1990 au scos din buzunar aproximativ 1500 lei de familie pentru izolarea apartamentului.

Dupa finalizarea lucrarilor, locatarii au decis, de comun acord asupra unei culori mai moderne. In majoritatea cazurilor, blocurile nu au fost complet izolate, pentru ca nu toate familiile si-au permis acest lucru.

Dupa bunul plac

Programul de reabilitare termica a blocurilor de locuinte, in vederea cresterii performantei energetice a acestora, a suferit o serie de modificari. Din pacate legea nu face referire si la pastrarea vechii culori a blocului fapt pentru care sibienii si-au ales culorile dupa bunul plac.

Autoritatile locale considera ca sibienii sau grabit in ceea ce priveste termo-izolatia deoarece guvernul are in vedere subventionarea acestor lucrari.

“Nici mie nu imi plac transformarile, iar municipalitatea nu are nici un control. Lucram la un concept. Legislatia este asa cum este, iar noi nu avem, deocamdata, ce face. Lipsesc parghii de control si de coordonare in domeniul constructiilor”, a precizat Klaus Johannis.

Pana la gasirea unei solutii de finantare Sibiul tinde sa devina un oras colorat cu prost gust.