Avocatii au decis sa protesteze impotriva avocatilor clandestini, care sunt acceptati sa pledeze in instanta, in ciuda faptului ca nu au obtinut aceasta calitate in conformitate cu prevederile legii. In aceasta categorie se afla avocatii care nu sunt membri ai Baroului Avocatilor sau cei care lucreaza in structuri paralele, cum ar fi Baroul Constitutional.

Reprezentantii avocatilor din Cluj sustin ca, in aceste conditii, declansarea grevei este extrem de probabila. Reprezentantii Uniunii Avocatilor din Romania au solicitat o audienta procurorului general pentru luni, 9 octombrie.

In aceasta toamna se numara grevele. Astfel, personalul auxiliar din justitie a declansat recent miscari de protest, iar cadrele didactice au organizat un miting pentru marirea salariilor. Vor urma personalul sanitar si avocatii care ameninta, de asemenea cu greva. Acestia din urma protesteaza impotriva avocatilor clandestini, constituiti in barouri paralele.

Primii avocati care au declansat astfel de proteste au fost cei din Satu Mare, care s-au aflat in greva in luna septembrie. Avocatii din Baroul Bucuresti au anuntat deja ca isi vor suspenda toate activitatile, in intervalul 9 - 15 octombrie.

Avocatii bucuresteni isi vor suspenda activitatea in toate cauzele, inclusiv consultanta juridica. Ei au solicitat o audienta procurorului general pentru data de 9 octombrie, pentru a discuta despre numarul tot mai mare de avocati pledanti care nu au insa drept de practica.

Presedintele Uniunii Avocatilor din Romania (UAR), Calin Zamfirescu, afirma ca avocatura clandestina distruge credibilitatea justitiei. Potrivit acestuia, exista hotarari judecatoresti definitive, date in penal care au fost anulate ulterior, intrucat avocatii clandestini nu detineau legal calitatea de aparator.

Avocatura clandestina perpetueaza coruptia

Aceata nu este primul protest al avocatilor. Uniunea Avocatilor din Romania a organizat o serie de congrese incepand cu anul 2003 pentru solutionarea problemei semnalate, care a fost readusa acum in atentia autoritatilor.

Intr-un document al UAR se arata ca au ramas fara efect hotararile, rezolutiile si apelurile initiate de Congresele avocatilor din 2003, 2004, 2005 ori cele ale Consiliului Uniunii Nationale a Barourilor din Romania din 2004, 2005 si 2006.

Ca si acum, apelurile au fost adresate autoritatilor publice, solicitandu-se interventia ferma pentru reprimarea tuturor faptelor si actelor prin care se incalca legea pentru organizarea si exercitarea profesiei de avocat.

Reprezentantii avocatilor considera ca autoritatile tolereaza nepermis de mult exercitarea fara drept a profesiei de avocat de catre persoane care nu respecta legea si care au dobandit titlul in afara conditiilor legii.

De asemenea, “avocatura clandestina permite perpetuarea conditiilor care mentin si dezvolta coruptia si altereaza increderea publica in mecanismele constitutionale ale statului de drept privind respectarea dreptului la aparare”, se arata in documentul UAR.

Avocatii protesteaza pentru functionarea in paralel si a Baroului Constitutional Roman “care si-a apropiat, contrar legii, denumirile institutiilor de interes public, legal organizate, pentru organizarea si exercitarea profesiei de avocat (barouri, Uniunea Nationala a Barourilor din Romania)”.

Acestia sunt de parere ca este inadmisibil sa functioneze “societati comerciale de consultanta care isi atribuie, contrar legii, si consultanta juridica”.