Judetul Arad nu se poate lauda, la ora actuala, ca sta bine la capitolul "extinderea retelelor de utilitati publice". In conformitate cu buletinul statistic intocmit de Directia Regionala de Statistica Timis, rezulta ca Aradul a raportat doar 0,4 kilometri extindere in ceea ce priveste retelele de alimentare cu apa si 16 kilometri la gazele naturale.

De asemenea, un procent de 25 la suta din populatia judetului nu este inca deservita de un sistem de alimentare cu apa potabila si canalizare. In multe zone fara retea de canalizare lucrarile de constructie in acest scop sunt in curs de desfasurare sau sunt planificate.

Programul "SAMTID" a fost o solutie pentru multe administratii locale, confruntate cu o lipsa acuta a fondurilor, insa primarii mai multor localitati acuza o intarziere a lucrarilor, in unele cazuri, inregistrata imediat dupa punerea in aplicare a proiectelor tehnice.

Chiar daca au incercat sa gaseasca unele justificari, edilii si-au exprimat parerea conform careia, in aceste conditii, graficul de finalizare nu va putea fi respectat.

La nivelul judetului, Programul "SAMTID" vizeaza modernizarea si retehnologizarea sistemelor de alimentare cu apa din orasele Pecica, Curtici, Lipova, Nadlac, Pancota si Santana, orase care sunt sau vor deveni in viitorul apropiat centre de distributie si exploatare ale unor sisteme microzonale.

Valoarea totala a proiectului este de peste 8 milioane de euro, jumatate din suma fiind fonduri europene, primite prin Ministerul Integrarii Europene. Ca urmare, se vor imbunatati performantele sistemelor publice de alimentare cu apa ce deservesc 73.000 de locuitori din 22 centre urbane si rurale.

Proiectul presupune modificari semnificative in modul de organizare a serviciului public de alimentare cu apa potabila, respectiv crearea unui operator regional unic, care va fi Compania de Apa Canal Arad.

Primarul orasului Curtici, desi considera ca lucrarile sunt in grafic acuza unele intarzieri in ceea ce priveste continuitatea punerii in practica a tuturor etapelor din proiect.

"Zilele trecute a fost prezenta in oras o comisie mixta formata din reprezentanti ai constructorului, ai beneficiarului si ai antreprenorilor, care a stabilit faptul ca lucrarile sunt in grafic din punct de vedere al sapaturilor, al masuratorilor si al echipamentelor de instalatii. Problema este insa continuitatea.

Lucrarile risca sa se blocheze pentru ca au aparut unele inadvertente in ceea ce priveste aprovizionarea", a declarat viceprimarul orasului, Petru Miloaca.

Nici in orasul Pancota graficul lucrarilor nu a scapat fara sa inregistreze o mica intarziere. Programul "SAMTID" inseamna, in acest caz, reabilitarea retelelor de apa din oras si introducerea retelei de apa potabila in localitatea apartinatoare Maderat. Valoarea proiectului se ridica la 1.840.000 de euro.