Ministerul Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale a lansat in cursul zilei de duminica, 1 octombrie a.c., la Campulung Muscel in cadrul Festivalului Laptelui programul national pentru animale de rasa.

Acesta constand intr-un nou ajutor financiar pentru crescatorii de animale, de data aceasta de rasa, la care se adauga subventiile pentru cotele de lapte, care au fost si ele majorate, si subventiile speciale pentru crescatorii de vaci, din zonele de munte.

La evenimentul organizat de minister a participat ministrul Gheorghe Flutur, Gheorghe Albu, directorul executiv al Directiei pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala Constanta, alaturi de parlamentari din Comisia pentru Agricultura si ministrii secretari de stat ai ministerului.

„Statul vine in sprijinul crescatorilor de animale de rasa, din punct de vedere financiar cu fonduri din bugetul Ministerului Agriculturii. Crescatorii vor primi, incepand din aceasta toamna, 50 % din valoarea animalului achizitionat”, sustine Gheorghe Albu.

Lucrurile nu sunt insa atat de simple cum par, crescatorii de vaci vor primi bani de la stat doar daca animalul este achizitionat din ferme specializate de cresterea animalelor si productiei si materiale de prasila. Acest ajutor vine sa completeze legislatia in domeniu prin care subventiile din sectorul zootehnic domina in valoarea animalului si mai putin in productia pe care acesta o ofera.

Sumele pe care ministerul le va oferi crescatorilor de vaci sunt cuprinse intre 300 si 1.000 de RON si asta doar daca animalul este inscris in controlul productiei de lapte, daca figureaza registrul comertului genealogic si are pedigree.

Programul Fermierul, suplimentat cu 7 miliarde de lei

In alta ordine de idei, programul Fermierul, pentru care au fost alocate pana acum 28 milioane de euro, va fi completat de Ministerul Agriculturii cu inca aproape 7 miliarde de lei, pentru achizitionarea aparatelor de muls, mori de cereale si furaje, tancuri de racire si de depozitare a laptelui.

„Ministerul Agriculturii a suplimentat plafonul acordat judetului constanta si implicit si al celorlalte judete, conform hotararii de guvern 785 din 2006, care presupune achizitionarea de instalatii si utilaje pentru zootehnie, cu inca 6 miliarde si 800 de milioane de lei vechi pentru achizitionarea de catre fermieri a aparatelor de muls, precum si a tancurilor de racire si depozitare a laptelui.

Prin aceasta suplimentare s-a avut in vedere cresterea calitatii laptelui si evitarea contactului cu agentii microbieni, asta pentru a ne alinia cu succes la normele impuse de Uniunea Europeana”, a declarat Gheorghe Albu.

Si agricultorii primesc mai multi bani

Producatorii agricoli vor primi si ei, incepand din aceasta toamna, mai multi bani din bugetul alocat agriculturii pentru anul 2006, pentru produsele industrializate. Statul va oferi 120 RON pentru fiecare tona de mere folosite pentru suc concentrat, 300 RONpe tona vor primi si producatorii de piersici si struguri de masa.

In domeniul vegetal vor primi subventii producatorii de fasole pastai, in valoare de 300 RON pe tona, la fel cum vor primi si cei care cultiva ardei, de toate tipurile.