Dinamovistul Gigi Netoiu si concubina sa Luchi Georgescu sunt autorii unuia dintre cele mai rasunatoare tunuri din istoria privatizarii litoralului romanesc.

„Replica” a prezentat in exclusivitate povestea SC Venus Holiday 2000 SA, vanduta in anul 2001 de ministrul Dan Matei Agathon contra sumei de 562.000 euro, in conditiile in care valoarea reala a acestei statiuni depasea 10 milioane euro.

Succesul de care s-a bucurat in afaceri cuplul Netoiu- Georgescu a fost pus pe seama radacinilor securiste ale omului de fotbal, dar si pe relatia de prietenie care o lega pe Luchi de Dana Nastase, sotia fostului premier din guvernarea PSD. O serie de elemente noi dezvaluie un aspect incredibil, menit sa complice si mai mult lucrurile.

Si asta pentru ca, daca despre Gigi Netoiu se stia faptul ca intre 1986 si 1989 a lucrat la unitatea de Contrainformatii a Securitatii ceausiste, nu se cunostea mare lucru despre trecutul concubinei sale, Luchi Georgescu. Nu intram in atributiunile CNSAS-ului pentru a da verdicte; dar ne putem intreba ce conditii trebuia sa indeplineasca un roman inainte de 1989 pentru a lucra in comertul extern.

Raspunsul a devenit deja cutuma: in perioada dictaturii comuniste era practic imposibil sa lucrezi cu cetateni straini si in afara granitelor tarii fara sa fi in relatii stranse cu Securitatea. Iar Luchi Georgescu a facut acest lucru. Un CV ratacit al femeii de afaceri care detine firme precum Vincon Vrancea, Medo Prod Bucuresti si Venus Holiday 2000 ne dezvaluie amanunte extrem de interesante.

Luchi Georgescu, nascuta pe 27 martie 1957 in Bucuresti, a absolvit in 1981 Departamentul de Afaceri Externe al Academiei de Studii Economice. Interesanta specializare pentru acele vremuri, motiv pentru care a intrat imediat in campul muncii ca economist si translator la Institutul de Cercetari si Productie pentru Pasari si Animale Mici Bucuresti, unde a activat pana in 1983.

Nu este foarte greu de imaginat cu ce organ al statului comunist trebuia sa colaboreze o tanara care avea de-a face cu delegatii straine, in calitate de traducator. Se pare ca superiorii tinerei au fost foarte multumiti de rapoartele intocmite de Luchi Georgescu, astfel incat au decis s-o trimita si peste hotare.

Asa se face ca, intre 1983 si 1990, viitoarea concubina a lui Gigi Netoiu, pe atunci simplu militian, a fost economist delegat in strainatate, Divizia Investitii. Foarte lapidar in aceasta sectiune CV-ul femeii de afaceri, din moment ce nu specifica unitatea care a delegat-o drept „Abroad Building Department, Investment Division”, dupa cum apare in biografia sa.

Din nou, revine problema acelui organ al statului comunist in fata caruia trebuia sa dea socoteala cei care lucrau peste hotare. Dupa evenimentele din decembrie 1989, Luchi Georgescu este chemata la baza, dar se angajeaza, culmea, la o firma de libanezi, „dragi tovarasi si pritini” ai lui Nicolae Ceausescu si ai serviciilor secrete romanesti.

Este vorba despre Tritrade S.A.L., un off- shore inregistrat in Liban si care a patruns in Romania inca din 1988. Luchi a fost intre 1990 si 1991 director economic al firmei libaneze care se ocupa cu exportul de cherestea romaneasca in tarile arabe si vestul europei, Tritrade avand, dupa cum era normal, un depozit si in Portul Constanta.

Avand deja o experienta bogata in relatiile cu afaceristii straini, dobandita sub atenta supraveghere a regimului comunist, Luchi Georgescu si-a luat inima in dinti si in acelasi an 1991 infiinteaza doua reprezentante straine in Romania: Zahra Company Export-Import, impreuna cu doi cetateni arabi, normal, si Adarom Import-Export, de data aceasta cu afaceristi belgieni.

Dupa cum se vede, femeia de afaceri care l-a convins pe ministrul Agathon sa-i vanda o statiune la pretul unui apartament era deja o afacerista feroce. Luchi Georgescu intra deja in categoria foarte selecta a oamenilor de afaceri romani care au lucrat in strainatate inainte de 1989 si care detin si la aceasta ora o pozitie extrem de influenta in societate.

Nu avem de unde sa stim ce grad a avut Luchi in structurile totalitariste, dar ne aducem aminte ca despre Dan Voiculescu, cel mai mediatizat exemplu de multimilionar care a activat inainte de 1989 in diviziile externe ale economiei socialiste s-a tot spus ca a fost general in serviciile secrete ale lui Nicolae Ceausescu.

Mult mai tanara decat el, Luchi Georgescu nu putea ajunge mai mult de un simplu maior, dar chiar si asa tot i-ar fi fost superioara in grad concubinului sau, Gigi Netoiu.

Iata reteta unui cuplu de succes, in care apartenenta la vechile (sau actualele? ) servicii secrete constituie ingredientul minune pentru a obtine fraudulos zeci de milioane de euro fara ca nimeni sa aiba tupeul de a te trage de epoleti in jos.