Firmele mici de constructii incep sa cada pe capete la Botosani, iar integrarea in Uniunea Europeana va duce la eliminarea de pe aceasta piata a multor societati din acest sector. Fiscul incepe sa puna presiune pe firmele din constructii care au datorii la bugetul consolidat al statului.

Totodata, alte cateva societati din domeniu au probleme cu Legea, patronii sau administratorii lor fiind cercetati in dosare penale, respectiv cazul firmei Magic. Mai mult, din fostele mari societati de constructii acum au mai ramas doar numele, un astfel de caz fiind Rotconi.

Apropiata integrare in UE va face ca numarul constructorilor din Botosani sa scada, din cauza standardelor de calitate cerute de occidentali.

Constructori mici cu datorii mari

Firmele Promo Invest SRL si Miky Com SRL, ambele cu obiect de activitate constructii, au de achitat statului o datorii totala in valoare de aproape 1,6 milioane de lei.

Administratia Finantelor Publice Botosani are de recuperat de la firma Promo Invest SRL aproape un milion de lei. Societatea se afla in lichidare judiciara si, pe langa bugetul de stat, mai este datoare si unei banci cu 20.000 de lei, precum si bugetului local, respectiv Primariei Botosani, cu aproape 4.000 de lei.

Lucica Tabarcea, sefa Administratiei Finantelor, a spus ca: „Am solicitat lichidarea si ne-am inscris la masa creditorilor. Noi avem de recuperat in total cateva miliarde de lei vechi, creanta formata din datoria la buget la care s-au adaugat dobanzile, penalitatile si amenzile, care cresc in fiecare zi. Acum ne judecam cu ei si incercam sa recuperam banii”.

Potrivit datelor Ministerului de Finante, societatea Promo Invest nu a depus bilanturi financiare din 2004. Potrivit situatiei financiare aferente lui 2003, firma avea drept obiect principal de activitatea constructii de cladiri si lucrari de geniu, fiind inregistrata cu 27 de angajati.

La sfarsitul anului 2003 societatea a inregistrat o cifra de afaceri de 490.000 lei, un profit net de 72.100 lei.

In ceea ce priveste Miky Com, Finantele au recuperat aproape 600.000 de lei de la acest agent economic, firma neavand depuse situatiile financiare pe ultimii ani.

Firme cu notorietate cazute in anonimat

Inaintarea in ani a fost dureroasa din punct de vedere economic pentru unele firme din sectorul constructiilor.

Doua dintre exemple sunt firmele Rotconi si Magic. Prima, patronata de Pamfil Rotaru, era cunoscuta pentru numeroasele contractele pe care le incheia cu statul. Era considerata una dintre societatile privilegiate, indiferent de partidele politice aflate la putere. Anul 2004 a fost unul decisiv pentru aceasta firma.

Rotconi nu a mai reusit sa castige licitatiile organizate de institutiile publice si din cauza unor sume pe care statul nu le-a virat la timp in conturile firmei situatia financiara a acesteia s-a inrautatit vizibil. Numarul angajatilor a scazut, iar Rotaru a fost nevoit sa vanda o parte din spatiile comerciale pe care le detinea pentru a mentine pe linia de plutire societatea.

De altfel, tranzactiile imobiliare au fost principalele activitati ale societatii in acest an. Din cauza lipsei banilor, Rotconi a pierdut si o reesalonare la plata datoriilor.

Societatea Magic a devenit, in ultimii ani, cunoscuta mai ales pentru dosarele penale in care a fost implicata societatea sau patronul acesteia, afaceristul Mihai Balan. Un alt aspect negativ care a propulsat firma amintita in centrul atentiei publice este si faptul ca nu reuseste sa finalizeze constructia cartierului ANL Cismea.

Acesta trebuia finalizat in 2003, insa Magic nu si-a putut onora angajamentul si a decalat termenul de predare pentru sfarsitul anului in curs, adica la trei ani de la termenul stabilit in contractul cu Agentia Nationala de Locuinte.

Procesele dintre Magic si Simionovici, Balan si Simionovici si, mai nou, Balan & Magic si Directia de Finante, au tinut capul de afis al presei locale mult timp. Vila fostului prefect Alexandru Simionovici i-a adus numai necazuri afaceristului Balan.

Procesele dureaza de ani de zile, iar Statul a intervenit si el prin Fisc si il acuza pe Balan de evaziune fiscala, prin neinregistrarea in contabilitate a cheltuielilor prevazute de constructia vilei fostului prefect, dar si a sumelor incasate.

Paradox: lipsa fortei de munca in constructii

Firmele de constructii se plang de lipsa meseriasilor. Alaturi de cele patru societati amintite, Rotconi, Magic, Promo Invest si Miky Com, si alte firme de constructii au clacat din punct de vedere financiar in ultimii ani. Acest aspect a generat mai multi someri pe piata locala.

In ciuda faptului ca numarul somerilor s-a ingrosat, mai ales cu zidari si alti mesteri din constructii, firmele mari ramase pe piata se plang de lipsa fortei de munca.

Patronii marilor firme botosanene sustin ca in ultimii doi ani aceasta tendinta a devenit din ce in ce mai evidenta, mai ales dupa ce foarte multi buni profesionisti, indiferent de domeniul in care activeaza, au plecat la munca in strainatate. Refuzul botosanenilor de a munci are la baza mai multe motive.

In primul rand, foarte multe firme ofera salarii mici, insa in ton cu starea economiei locale, iar in al doilea rand multi botosaneni manifesta dezinteres total fata de munca si asteapta salarii mari fara a fi bine pregatiti.