Informatia a fost confirmata de fostul director general al Ardaf, Octavian Manastireanu, suspendat pe durata administrarii speciale a societatii.

Potrivit surselor din interiorul Ardaf, modalitatea prin care Ceska Pojistovna (CP) va intra in actionariatul societatii clujene este nu participarea la majorarea de capital, care a devenit publica dupa ce actionarii existenti si-au exercitat dreptul de preferinta, dar care s-a inchis inainte ca CP sa ia o decizie concreta.

In aceste conditii, CP ar urma sa intre in actionariatul Ardaf cumparand actiuni de la grupul Tender SA, care detine majoritatea partilor sociale ale companiei clujene. Grupul omului de afaceri timisorean detinea, la data ultimelor actualizari, de dinaintea majorarii de capital, aproape 354 de milioane de actiuni la Ardaf, cu un procentaj de 70,7 la suta.

Intre timp, insa, Tender SA a vandut pe piata de capital mai multe milioane de actiuni. “Se poarta tratative”, a declarat administratorul special Radu Cocea, fara sa precizeze daca negocierile se duc cu CP. “Ardaf e o societate serioasa si e privita ca atare”, a precizat Cocea, fara sa detalieze.

Solicitarea de informatii trimisa purtatorului de cuvant al CP, Vaclav Balek, a ramas fara raspuns pana la inchiderea editiei. Tender, refuzat la conversie. Doar sapte milioane de actiuni din totalul de peste sapte sute de milioane necesare pentru a doua majorare de capital au fost subscrise pana la incheierea operatiunii, joi.

Restul titlurilor ramase nesubscrise, peste 700.000 de unitati, vor fi anulate. In aceste conditii, capitalul social al Ardaf s-a majorat cu doar un milion de lei, de la 61,8 milioane la 62,5 milioane de lei. Mai merita precizat ca solicitarea actionarului majoritar al Ardaf, Tender SA, de a converti datoriile societatii clujene in actiuni in valoare de 2,5 milioane de lei, a fost respinsa.

“Solicitarea nu este prevazuta ca modalitate de efectuare a varsamintelor la majorarea capitalului social”, a declarat administratorul special al Ardaf. Dupa ce majorarea capitalului social a esuat, Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare a decis, joi, suspendarea actiunilor Ardaf de la tranzactionare.