Lipsa de implicare a autoritatilor, incoerenta legislatiei si interesele care se invart in jurul unei afaceri foarte profitabile au dus la aparitia unei stari conflictuale intr-o comunitate mica din judetul Alba, care revendica, de peste 16 ani, un teren de 53 de hectare, acoperit, in cea mai mare parte, de un lac piscicol.

153 de locuitori ai satului Drasov, fosti proprietari ai terenului, se afla in nefericita situatie de a ramane fara pamant, ca urmare a deciziei Comisiei Judetene de Fond Funciar de a declara valabila o hotarare luata in urma cu 15 ani.

Beneficiarul direct al acestei decizii este omul de afaceri Mihai Miron, patronul societatii "Bioterra" SRL Dostat, care administreaza in prezent lacul piscicol.

Proprietari fara documente

Suprafata de teren a fost confiscata de regimul comunist, in urma cu 50 de ani. Ulterior, in anii '70 s-a decis transformarea zonei intr-o amenajare piscicola, administrata de un fost IAS din localitatea Petresti. Dupa 1990, fostul IAS s-a transformat in SC "Agroindustriala" SA Petresti.

In anul 1995, Comisia Judeteana de Fond Funciar a decis ca fostii proprietari sa primeasca actiuni la firma mentionata, in contul suprafetelor de teren existente sub luciul apei. La vremea respectiva oamenii nu au avut nici o reactie fata de hotararea comisiei, fiind multumiti ca primesc anual peste si alte bunuri agricole in contul terenului pe care il au sub luciul de apa.

Problemele au aparut dupa ce lacul a intrat in administrarea SC "Bioterra" SRL, ca urmare a achizitionarii activelor fermei piscicole administrate de "Agroindustriala" SA de catre omul de afaceri Mihai Miron. Prin constructia unui restaurant si a unor spatii de cazare lacul a fost transformat intr-o amenajare turistica, destinata in special pescarilor amatori.

Dupa aparitia noilor legi ale proprietatii si mai ales a Legii 247/2005 fostii proprietari au solicitat eliberarea titlurilor de proprietate de catre comisia judeteana. Chiar daca la nivelul Primariei Spring, comisia locala de fond funciar a recomandat comisiei judetene retrocedarea terenului pe vechile amplasamente, cererea a fost refuzata.

Motivul invocat de reprezentantii Prefecturii a fost acela ca cererile fostilor proprietari au fost solutionate in temeiul Legii 18/1991, in anul 1995, astfel incat nu mai este posibila o noua reconstituire pe baza Legii 247/2005.

"De ce isi bat joc de noi de atata vreme?"

"Cei de la Prefectura sunt pusi pentru oameni sau pentru cine? De ce isi bat joc de noi de atata vreme?", s-a intrebat Nicolae Sinea, de 80 de ani, unul dintre proprietarii din Drasov. Un alt cetatean - Ioan Popa - a spus ca este obligat sa munceasca "in parte" terenul altcuiva, in conditiile in care ii este refuzat dreptul la proprietate de catre autoritati.

Cetatenii care se considera nedreptatiti au constituit o asociatie si au decis sa dea in judecata Prefectura, in scopul obligarii Comisiei Judetene de Fond Funciar de a le elibera titlurile de proprietate. Presedintele asociatiei, Ioan Sinea, a declarat ca oamenii nu doresc nimic in plus decat ceea ce este al lor.

Cauza celor din Drasov este sustinuta si de Primaria Spring. Edilul comunei, Daniel Rusu, a declarat ca situatia a fost discutata de doua ori in comisia locala si de fiecare data s-a decis sa se recomande constituirea dreptului de proprietate pe vechiul amplasament.

In conditile in care comisia judeteana a decis altceva, Rusu a spus ca s-a oferit sa medieze conflictul astfel incat oamenii sa se aleaga cu ceva de pe urma acestei situatii.

Primarul a mai afirmat ca o parte din fostii proprietari au vandut deja terenul societatii "Bioterra". Ioan Sinea se intreaba, insa, cum se poate vinde terenul daca nu exista nici un titlu de proprietate eliberat.

Comisia judeteana Ð impotriva retrocedarii pe vechiul amplasament

Reprezentantii Institutiei Prefectului sustin, insa, ca terenul de sub luciul apei nu poate fi retrocedat. "Conform legii, terenurile care au fost amenajate piscicol ulterior preluarii de regimul comunist nu se retrocedeaza", a spus prefectul Cosmin Covaciu.

In replica, Ioan Sinea a spus ca lacul de la Drasov nu poate fi considerat in prezent amenajare piscicola, ci, cel mult, o baza turistica, avand in vedere ca este destinata aproape exclusiv pescarilor amatori. "Decizia comisiei judetene a fost aceea de validare a hotararii din 1995, prin care fostii proprietari au primit actiuni la "Agroindustriala".

Situatia de acum este determinata de faptul ca oamenii nu au facut in 1995 demersuri pentru a deveni efectiv actionari la "Agroindustriala"", a spus directorul Directiei Juridice din Prefectura, Vasile Bumbu.

Cu alte cuvinte, terenul oamenilor nu se regaseste in capitalul social al societatii aflate acum in lichidare judiciara, lucru care, in opinia reprezentantilor Institutiei Prefectului, poate duce la pierderea de catre cetateni a dreptului de proprietate asupra terenului in cauza.

"Pentru a nu se isca scandal am convenit cu cei de la "Bioterra" sa le ofere ceva, in schimb, oamenilor", a mai spus prefectul Covaciu.

Proprietarii sunt, insa, nemultumiti de suma oferita de reprezentantii SC "Bioterra" SRL. Avand in vedere cat de complicata este situatia, foarte probabil ca numai Justitia va putea oferi o solutie convenabila.