Judecatoria Cluj a hotarat saptamana trecuta trimiterea in judecata a decanului Baroului Constitutional Cluj, Marcel Vasile Holunga. Acesta este acuzat de exercitarea fara drept a profesiei de avocat, pe motiv ca nu face parte din vreun Barou.

Problema cu recunoasterea Baroului de avocati al carui decan este Marcel Holunga treneaza de mai multa vreme, in conditiile in care in Cluj exista doua barouri si fiecare din ele nu recunoaste legalitatea celuilalt. Holunga explica trimiterea lui in judecata acum, prin transferul procurorului Tudor Radian de la Turda la Cluj.

“In anul 2004 am fost chemat sa reprezint pe cineva intr-un proces pentru recuperarea unei sume de bani de la o firma. Aceasta firma emisese un bilet la ordin care a fost introdus in banca in lipsa de disponibil. In urma cercetarilor, am aflat ca firma respectiva era patronata de Gligor Dragoste, nimeni altul decat fiul procurorului Dragoste din Turda.

Era clar ca nu aveam nici o sansa cu procesul”, ne-a explicat avocatul Holunga. “La putin timp dupa procesul respectiv, judecatoria Turda a facut plangere impotriva unui stagiar de-al meu. Mi-a fost acceptata delegatia de avocat pentru a-l reprezenta. Plangerea fusese inaintata procurorului Tudor Radian.

Cand am fost chemati la audieri, Radian mi-a spus ca voi castiga procesul, daca renunt la procesul impotriva lui Gligor Dragoste. I-am spus ca nu voi face acest lucru si mi-a zis ca va avea el grija de mine”, a continuat Holunga. In anul 2004, Baroul Cluj, cel din care Holunga nu face parte, a depus plangere impotriva lui pentru exercitarea ilegala a profesiei de avocat.

Solutia acestei plangeri a fost de neincepere a urmaririi penale. “De atunci nu am mai auzit nimic de vreun astfel de proces impotriva mea”, ne-a declarat Marcel Holunga. In acest an, procurorul Tudor Radian a fost transferat la Cluj. “Odata cu transferul lui, cazul meu a fost din nou pus in discutie.

Sunt acuzat de exercitarea ilegala a profesiei de avocat din 2004 pana acum”, ne-a explicat decanul Baroului Constitutional Cluj. “Eram sigur ca odata cu transferul lui Radian la Cluj urma sa se intample ceva, asa ca nu am stat cu mainile in san.

La Congresul Uniunii Nationale a Barourilor din Romania am cerut o delegatie prin care am autentificat la notariat o serie de acte - Forma, Temeiul Legal, Obiectul de activitate, scopul si sensul Baroului, Statutul Baroului Cluj, Statutul Uniunii avocatilor din Romania, Actul constitutiv al Uniunii avocatilor din Romania precum si Congresul National al Barourilor din Romania.

Din Congresul National al Barourilor din Romania fac parte decanii Barourilor din 16 judete ale tarii. Toate aceste acte autentificate au fost publicate in Monitorul Oficial, asa ca acum au valoare de lege. Ma voi apara cu aceste documente”, ne-a explicat Holunga. Avocatul vrea sa transfere procesul de la Cluj la o alta judecatorie din tara.

“Prevad ca, daca se va judeca aici procesul, se vor face abuzuri. Voi cere stramutarea”, a explicat Holunga.

Avocatii in greva

In replica la toate acestea, Uniunea Nationala a Barourilor din Romania - UNBR -“avocatii vechi” au decis sa intre in greva. Astfel, Baroul Cluj a hotarat inceperea protestului de luni si el va inceta in 16 octombrie.

Protestul consta in neonorarea cererilor de asistenta juridica din oficiu si asistenta juridica gratuita, cu exceptia cererilor care vizeaza infractiuni grave ce au ca obiect viata, sanatatea si integritatea corporala atunci cand se pune problema luarii sau mentinerii masurii arestului preventiv. Nerespectarea protestului constituie abatere disciplinara.

Hotararea vine in urma constatarii de catre Consiliul Baroului Cluj ca, pe plan local, autoritatile competente au dat curs partial sesizarilor privind avocatura clandestina prin trimiterea in judecata a lui Marcel Holunga si a lui Tiberiu Kovacs, decanul si prodecanul Baroului Constitutional Cluj, ramanand insa nesolutionate o serie de alte sesizari sau acestea fiind solutionate contrar legii 51/1995 privind exercitarea profesiei de avocat. Avocatii din Baroul Cluj cer “restabilirea ordinii de drept in exercitarea profesiei de avocat si impiedicarea practicarii fara drept a acestei profesii in Romania”.