Cei aproximativ 100 de avocati mureseni inscrisi in Baroul de Avocati Mures sunt chemati astazi sa protesteze impotriva mentinerii in paralel si a Barourilor Constitutionale * Protestul ce va dura o saptamana este un raspuns la incapacitatea autoritatilor de a solutiona problema existentei barourilor alternative si declararea acestora drept clandestine * Asociatia magistratilor SoJust, prin

presedintele Horatius Dumbrava, dezaproba protestul avocatilor pentru ca ar limita accesul justitiabililor la justitie * Reprezentantii SoJust s-au declarat deschisi sa medieze o intalnire intre cele doua barouri

De azi, avocatii Baroului Mures nu mai intra in nici un fel de proces. Decizia extrema vine pe fondul nerezolvarii problemei functionarii paralele a Barourilor de Avocati traditionale cu Barourile Constitutionale, infiintate in urma cu patru ani de Pompiliu Bota.

Protestele avocatilor din Baroul "traditional" Mures, au fost anuntate pentru luna trecuta, dar au fost contramandate in speranta ca autoritatile vor lua masurile necesare, pentru declararea drept clandestina a activitatii baroului paralel.

Cu toate ca insasi Consiliul Superior al Magistraturii s-a intrunit pentru a discuta aceasta problema, ea nu s-a rezolvat, Barourile Constitutionale continuandu-si pe mai departe activitatea. Mai mult, o comisie de monitorizare a verificat la nivel national daca in cadrul proceselor sunt acceptati avocati care nu apartin de Consiliul National al Uniunilor Barourilor din Romania. Conform raportului emis de comisie, situatia persista.

Acesta este si motivul pentru care incepand de astazi si timp de o saptamana, avocatii nu isi vor mai apara clientii in procese.

"De patru ani ne lovim de aceasta problema (n.r. entitati paralele), iar autoritatile competente nu au luat nici o masura, cu toate ca functioneaza in ilegalitate. Protestul va incepe de azi, orele 7, pana pe data de 15 octombrie, inclusiv.

In cazul in care ne sunt rezolvate doleantele, adica incetarea activitatilor acestor entitati, protestul va lua sfarsit", ne-a declarat decanul Baroului Mures, Ioan Aflat.

SoJust critica avocatii

SOJust, prin vocea presedintelui sau, judecatorul muresean Horatius Dumbrava, si-a exprimat la sfarsitul saptamanii trecute dezacordul "cu o astfel de pozitie de forta". De asemenea, asociatia magistratilor a apreciat ca aceste forme de proteste sunt deplasate, daca aduc atingere cetatenilor care apeleaza la justitie, respectiv care blocheaza cursul firesc al proceselor.

"Avocatii ar trebui sa fie cei mai in masura sa inteleaga ca solutionarea oricaror conflicte depinde in mod fundamental de asigurarea contradictorialitatii si a unui just echilibru procesual, care sa permita reciprocitatea si audierea civilizata a unor argumentatii complete si probatorii concludente, elemente care pana in prezent au lipsit cu desavarsire din cadrul polemic si tocmai de aceea asistam in prezent la acutizarea unui fals conflict institutional.

SOJUST considera ca radicalizarea acestei manifestari la initiativa celui mai mare barou din tara, Baroului Bucuresti, dincolo chiar si de optiunile formulate in cadrul Congresului Avocatilor, se traduce intr-o nepermisa forma de presiune asupra magistratilor, in incercarea de a le impune adoptarea unor solutii care sa constate vinovatia anumitor persoane, altfel decat urmand cursul firesc al procedurilor judiciare", se arata in comunicatul SoJust.

Reprezentantii SoJUST au declarat ca vor studia problema barourilor paralele fara pretentia insa de a se substitui instantelor de judecata si chiar sa medieze o discutie intre cele doua organizatii ale avocatilor.

Interesant este ca SoJust nu a avut aceeasi reactie si fata de greva grefierilor sau a magistratilor, proteste despre care se poate, de asemenea, afirma ca au blocat "mecanismele justitiei". Vom reveni.

Baroul Constitutional Mures s-a infiintat la sfarsitul lunii iunie, atragand floarea epoletilor din judet.

Comisarul sef Ioan Eugen Dan, adjunctul comandantului IPJ Mures, comisarul sef Gheorghe Tolan, seful Anticoruptiei pe Mures si Harghita, comisarul sef Ioan Damaschin, seful Politiei Targu Mures, comisarul sef Vasile Tohanean, seful Serviciului Judiciar din cadrul IPJ Mures, comisarul sef Viorel Cazan, seful Serviciului Politie Rutiera, col.

Marius Bonteanu, fost inspector sef al Inspectoratului Judetean de Jandarmi, lt. col. Ispas Todea, comandant adj. al Centrului Militar Judetean sunt membri ai Baroului Constitutional Mures.