Circulatie bara la bara, politisti de la Circulatie, jandarmi, politie comunitara si, probabil discret, in multime, "baietii" de la servicii. Aceasta a fost atmosfera sambata dimineata, incepand cu ora 12:00, in preajma Bisericii Reformate din Cetatea Targu-Muresului.

Mureseni - membri ai comunitatii maghiare - dar si din alte localitati ale Transilvaniei, precum si din Ungaria au tinut sa fie prezenti in numar foarte mare la ceremonia funerara a scriitorului Suto Andras care a decedat in Ungaria, la Budapesta, pe data de 1 octombrie.

Timp de aproape trei ore, pe la catafalcul pe care se afla depus sicriul cu corpul neinsufletit al scriitorului Suto Andras s-a perindat o mare multime de oameni, o dovada in plus a faptului ca Biserica Reformata are o mare capacitate de mobilizare.

Intre cei care au tinut sa fie prezenti la aceasta ceremonie i-am remarcat pe Marko Bela, presedintele UDMR si vicepremier al Guvernului, Borbely Laszlo, ministru delegat pentru Lucrari Publice si Amenajarea Teritoriului, deputatul Takacs Csaba, presedintele executiv al UDMR, senatorul Frunda Gyorgy, precum si pe Lokodi Edita, presedinte al Consiliului Judetean Mures.

In Biserica, o atmosfera sobra potentata de cantecele mortuare interpretate de un cor bisericesc. Catafalcul pe care se afla depus sicriul a fost permanent vegheat de o garda formata din tineri si tinere imbracati in costume nationale maghiare pe langa care, simbolic, vegheau schimbandu-se periodic personalitati ale elitei intelectuale maghiare locale si din Transilvania.

Intreaga ceremonie funerara a fost filmata si transmisa in direct in Ungaria de doua care de reportaj de la Duna TV, presedintele postului maghiar, Cselenyi Laszlo, fiind ginerele sau.

Laureat al Premiului Herder

Nascut la 17 iulie 1927, intr-o familie de tarani, din Camarasu, judetul Cluj, Suto Andras a studiat la Colegiul Reformat Bethlen Gabor din Aiud. In 1947 a debutat in presa, iar zece ani mai tarziu a devenit redactor sef la revista "Uj Elet" din Targu Mures.

A scris numeroase articole si volume de povestiri apreciate, daca ne vom referi doar la cele de dupa 1970, precum: "Un leagan pe cer" (1970), "Zei si caluti de lemn" (1973), "Florile unui geambas", "O stea pe rug", "Cain si Abel" (volum de teatru publicat in 1978) sau la romanul "Lasati cuvintele sa vina la mine" (1977). A primit Premiul Herder in 1979.

Din CV-ul sau mai fac parte insa si scrierile "Mamaliga cu branza" (publicata in 1954, in colectia "Ogoare noi"), "Soldatul necunoscut" (publicata tot in 1954, in aceeasi colectie), volumul "A saptea bucurie" (publicat in 1954) sau volumul "Ratacirile lui Salamon" (publicat in 1957), scrieri din deceniul al saselea al secolului trecut care l-au consacrat pe taram literar pe tanarul scriitor si ziarist muresean aflat atunci in plina afirmare. Aceste scrieri in care abunda tarani piromani si plini de "ura de clasa", razvratiti de profesie sau din nastere fac parte in mod evident din curentul proletcultist, promovat in literatura de Partidul Comunist din Romania, curent menit sa contracareze orientarile literare considerate burgheze.

Scriitorul roman de limba maghiara Suto Andras a incetat din viata in noaptea de sambata spre duminica (30 septembrie/1 octombrie). Potrivit presedintelui Televiziunii Duna, Cselenyi Laszlo, decesul s-a produs intr-un spital din Budapesta. Scriitorul Suto Andras a murit dupa o lunga si grea suferinta.

Cunoscut si ca urmare a regretabilelor evenimente petrecute in martie 1990 la Targu Mures, Suto Andras, membru marcant al elitei culturale maghiare, a fost considerat liderul spiritual al miscarii revendicative din acea perioada. In evenimentele din martie 1990 au murit cinci oameni, doi romani si trei maghiari. 278 de persoane au fost ranite.

O biserica ortodoxa din judet a fost incendiata, iar sediile locale ale partidelor politice au fost vandalizate. 30 de persoane au fost trimise in judecata, iar alte 21 au cunoscut arestul preventiv, in cursul urmaririi penale. Printre cei inchisi au fost 12 tigani, opt maghiari si un roman. Pe 20 martie 2005 toate faptele s-au prescris. Doua dintre victimele de la Targu-Mures au fost Suto Andras si Mihaila Cofariu.

Printr-un decret, din 1 decembrie 2000, scriitorului Suto Andras i-a fost conferit Ordinul National Pentru Merit in grad de Mare Cruce, alaturi de medicul Ion Cantacuzino si istoricul Neagu Djuvara.