ani de demersuri facute de familia Gyorgy pentru a-si recapata proprietatea.

Cartea funciara eronata

Proprietarul, Rozalia Gyrogy, nu a intrat imediat in posesia terenului, deoarece acesta se afla pe teritoriul Targu Muresului.

Printr-un proces de predare - primire, intocmit abia in iulie 2005, comisiile locale din Targu Mures si Corunca, reprezentate prin primarii Dorin Florea, respectiv Nagy Martin, si de secretari au aprobat trecerea a 7,84 ha de teren din domeniul public al Targu Muresului in cel al comunei limitrofe.

In procesul verbal de predare - primire se specifica urmatoarele: terenurile au apartinut fostei SCPP Targu Mures si apoi au fost in administrarea ADS Mures, dar s-au eliberat titluri de proprietate pentru localnicii din Corunca pe aceasta suprafata. Aproape o treime din suprafata transferata i se cuvenea familiei Gyorgy.

Insa dupa 13 ani in care au asteptat sa isi redobandeasca proprietatea, pentru familia Gyorgy a inceput din nou calvarul.

Printr-un tertip ieftin, in loc sa le fie trecut nr. topo 629 unde era situat terenul, cum apare terenul identificat in Cartea Funciara, conform extrasului CF eliberat la 21 martie 2006. Cum s-a ajuns la acest numar in titlul de proprietate, care nu are nici o legatura, nu-i asa, cu 629, nu intelegem.

Cum nu a reusit sa ne lamureasca nici Nagy Martin care a fost primar si presedinte si al Comisiei locale Livezeni de aplicare a Legii nr. 18, dar si a celei din Corunca, dupa redefinirea granitelor administrative.

De asemenea, familia Gyrogy a primit chiar un certificat de urbanism eliberat de Primaria Corunca in 2005, in care apare specificat ca Gyorgy Rozalia detine 2,2 ha cu nr. topo 629 care s-a introdus in intravilanul localitatii prin hotararea Consiliului Local Corunca nr. 41 din 27 mai 2005.

Acelasi numar apare si fisa de avere a defunctului Toldalaghi, din 1912, pe care l-a mostenit Gyorgy Rozalia.

Iar daca acestea nu sunt suficiente, pe acelasi teren, inregistrat in CF la nr. 629 a fost eliberat in acest an titlu de proprietate pe Balizs Antal, care a inceput in mare graba sa vanda terenul.

Cand au incercat sa faca acelasi lucru, stiindu-se proprietari ai terenului, sotii Gyorgy au fost amenintati ca vor fi dati in judecata pentru infractiunea de tulburare de posesie, amenintare formulata, dupa cum au sustinut sotii Gyorgy de avocatul lui Balizs Antal, Ioan Sabau Pop.

Miza

Balizs Antal este in relatie cu persoane influente, care au cumparat teren de la acesta si chiar au inceput sa construiasca. Cum a ajuns sa puna mana pe terenul familiei Gyorgy ne-ar putea lamuri primarul Nagy daca nu ar suferi de o brusca amnezie, care il impiedica sa-si aminteasca cum s-a strecurat acea eroare voita in titlul de proprietate al Rozaliei Gyorgy.

De asemenea, interesant familia lui Balizs Antal nu a avut niciodata teren in acea zona, marturie stau declaratiile oamenilor din Corunca. Cu toate acestea, nici Primaria Corunca care i-a eliberat certificat de urbanism, dar nici Primaria Targu Mures care a eliberat autorizatii de constructie pe un teren pe care inainte cu un an il cedase in favoarea Primariei din Corunca.

Pentru a intelege de ce e asa de mare batalia pe terenul de la Corunca, ar trebui sa mentionam ca un ar de teren in aceasta zona ajunge la 100 de milioane. 2,2 ha de teren valoreaza astfel peste 20 de miliarde de lei vechi, o suma pe care nu ar refuza-o nici o persoana cu scaun la cap. Iar functionari din primarie ar savarsi tertipuri pentru o suma modica din 20 de miliarde de lei.

Instanta ca solutie

Familia Gyorgy a incercat sa rezolve aceasta situatie oarecum incredibila pe cale amiabila, ceea ce nu s-a putut insa. Ei ar apela si la instanta pentru a-si recupera pamantul doar ca pana atunci acesta s-ar putea sa fie vandut, iar recuperarea de la noii proprietari dificila, mai ales daca acestia sunt de buna credinta.

Problema este insa mult mai complicata deoarece pagubitii de propriul teren sustin ca reprezentanti ai autoritatilor publice au achizitionat teren in zona, lucru neconfirmat inca, dar aspect demn de verificat pentru ca atunci se explica si mai firesc batalia pentru cele 20 de miliarde. Obtinute printr-o trasatura de condei de familia Balizs. Ilegal, dar cu concursul a doua primarii.

Nagy Martin are dosar penal din cauza problemei terenurilor. Anul trecut el a mai fost implicat intr-un scandal legat de terenuri, cand 30 de persoane au depus plangeri la Parchetul de pe langa Judecatoria Targu Mures, acuzand Primaria din localitate de practici ilegale si abuz privind modul de atribuire a terenurilor.

Se pare ca, si in cazul acestora, primarul din Corunca, Nagy Martin, si-a improprietarit oamenii mai mult dupa ureche. Szekely Alexandru are in comuna Corunca o suprafata de 29 de arii, teren intravilan. Pamant mostenit de la parintii sai si asupra caruia detine titlu de proprietate.

Dupa efectuarea masuratorilor de rigoare, comisia locala de fond funciar a "preferat" sa scoata la vanzare pamantul barbatului, in loc sa il puna pe acesta in posesie. Si acesta e doar unul din cazurile din Corunca.

Nagy Martin, primarul comunei Corunca, a mormait cate ceva cand am pomenit de situatia familiei Gyorgy. “Trebuie sa ma consult cu inginera. Nu stiu sa se fi eliberat titluri de proprietate pe acelasi teren, trebuie sa studiez actele”, ne-a declarat Nagy Martin.

Ca tot a pomenit de inginera Magdalena Arva, ar trebui sa remarcam ca nici aceasta nu pare sa fie straina de nevinovata eroare.

Gabor Georgica, avocatul Primariei Corunca in procesul cu familia Gyorgy, s-a specializat pe apararea primariilor in cauzele pe care acestea le are cu alte institutii ale statului.

Dupa ce a lucrat in Prefectura si a trecut in avocatura, Gabor Georgica a reusit performanta uluitoare pentru un stat de drept de a obtine pentru Primaria Rastolita hectare de padure pe care administratia publica locala nu le-a avut niciodata.