Odata cu integrarea Romaniei in Uniunea Europeana (UE), pe langa cele aproape 20 miliarde de euro - fonduri structurale si de coeziune - Romania va mai primi si un post de comisar european. Ultimele zile au fost presarate cu discutii aprinse pe marginea acestui subiect. Zilnic apareau 2-3 propuneri pentru viitorul “ministru” al Europei pe care Romania il va propune.

Pana in momentul de fata sunt aproximativ zece propuneri pentru postul respectiv, insa, pana cand Parlamentul European va decide cine va fi noul comisar european, surprizele se pot tine lant.

Lupta pentru respectivul post este cu atat mai mare, cu cat conditiile de munca si remuneratia sunt cu mult peste ceea ce ofera in mod normal un angajator din Romania, fie el unul privat sau chiar statul roman, fara sa punem la socoteala influenta si puterea pe care viitorul comisar european o va avea nu numai in Romania, dar si in Europa.

Inghesuiala mare

In momentul de fata, pentru postul de comisar european “candideaza” ministrul Integrarii Europene, Anca Boagiu, ministrul Justitiei, Monica Macovei, fostul ministru de externe, Adrian Severin, ambasadorul Romaniei la UE, Lazar Comanescu, sau negociatorul sef al Romaniei cu UE, Leonard Orban.

La un moment dat, s-a vehiculat chiar ideea ca actualul premier Calin Popescu Tariceanu sa fie propus de catre Partidul Democrat (PD) pentru postul de comisar in schimbul acceptarii alegerilor anticipate. Mai mult, zilele trecute au mai aparut doua nume pe lista persoanelor propuse pentru postul de comisar european.

Mai mult, saptamana trecuta, in stilul caracteristic de neamestec in probleme politice, presedintele Romaniei, Traian Basescu, a declarat ca favoritii sai pentru postul de comisar european sunt deputatul Partidului Social Democat (PSD) Vasile Puscas si liderul partidului Forta Democrata din Romania, Petre Roman.

Totusi, pana la numirea efectiva a persoanei care va face parte din executivul Uniunii, va mai trece multa apa pe Somes si propunerile vor continua sa apara.

No comment

Vasile Puscas este in momentul de fata deputat de Cluj din partea PSD, ocupand in perioada 2000-2004 functia de negociator sef al Romaniei cu UE. Vasile Puscas a declarat ca nu a auzit declaratia presedintelui Basescu. “Sincer, nu cunosc respectiva declaratie, deci nu doresc sa intru pe domeniul speculatiilor. Am auzit mai multe zvonuri legate de acest fapt, dar nu doresc sa comentez.

Sincer, nici nu m-am gandit inca la posibilitatea ca eu sa ocup respectiva functie”, a declarat Puscas. Din nefericire, nu am putut sa-l contactam telefonic pe liderul Partidului Forta Democrata, Petre Roman, acesta telefonul inchis.

Comisar de miliarde

Comisia Europeana este organul executiv al Uniunii Europene, avand rolul de a intocmi proiecte de legi si de a monitoriza aplicarea acestora. Comisia este un organ al Comunitatii Europene, independent de statele membre, avand deci un caracter cu adevarat supranational. Comisarii actioneaza exclusiv la dispozitia Uniunii si nu a tarilor de origine.

Tinand cont de importanta pe care comisarii europeni o au, remuneratia este una pe masura. Astfel, la finele fiecarei luni, in conturile comisarilor europeni intra peste 18.000 euro, adica aproape 630 milioane lei vechi. La aceasta suma se adauga diurne pentru deplasari si mai multe sporuri consistente, toate platite din fondurile Uniunii.

Totusi, viata unui comisar european nu este atat de usoara pe cat s-ar putea banui. Viitorul comisar european care va proveni din Romania va trebui sa aiba o reputatie curata, precum apa limpede de izvor, si sa nu fie implicat in nici un scandal, de orice natura, in tara sau strainatate.

De asemenea, la inceputul mandatului va trebui sa spuna adio tuturor preocuparilor din tara si sa se concentreze doar asupra noii sale slujbe. Viitorul comisar european nu va avea voie sa detina afaceri, atat el cat si familia lui, iar toate veniturile pe care le obtine trebuie sa fie exclusiv din remuneratia pe care o primeste de la noul loc de munca.

Este interzis chiar si sa publice articole in presa scrisa, in cazul in care acestea sunt remunerate in bani. De asemenea, viitorul comisar va trebui sa renunte pe intreaga durata a mandatului la slujba de la facultate, in cazul in care persoana numita preda in cadrul unei universitati.

Totusi, i se permite sa participe la cursuri, conferinte sau prelegeri, cu conditia ca acestea sa nu fie remunerate. In cazul in care viitorul comisar european roman face parte dintr-un partid politic, el va fi nevoit sa demisioneze din partid, functia din Comisia Europena nefiind compatibila cu cea de membru al unui partid politic.

Insa, Statutul Comisiei Europene ii permite sa participe la alegerile din tara sa, ca independent, in acest caz insa trebuind sa obtina acordul presedintelui Comisiei si fiind nevoit sa renunte la prerogativele de comisar european pe toata durata campaniei electorale.

Comisarul european poate insa sa fie sindicalist, dar nu are voie sa accepte cadouri ce depasesc valoarea de 150 euro, toate cadourile ce trec de aceasta limita fiind obligatoriu “donate” departamentului de protocol al Comisiei Europene. In aceste conditii, viitorul comisar european va fi nevoit sa isi “uite” tara, el fiind timp de cinci ani in slujba Uniunii Europene.

Doua mandate sigur

Viitorii comisari europeni proveniti din Romania si Bulgaria vor fi alesi de catre presedintele Comisiei Europene, Manuel Barosso, dintr-o lista propusa de premierii celor doua tari, respectivul comisar urmand sa detina portofoliul timp de cinci ani. Persoanele propuse vor trece apoi prin focul audierilor din cadrul Comisiilor parlamentare ale Parlamentului European.

In cazul in care primesc votul favorabil in comisii se trece la votarea in plen. Daca parlamentarii europeni nu valideaza comisarul propus, Barosso este nevoit sa aleaga un nou comisar, procedura repetandu-se pana cand un comisar este validat de catre Parlament. In momentul de fata, Comisia Europeana cuprinde 24 de comisari plus presedintele comisiei, portughezul Jose Manuel Barosso.

Pana in 2004, anul extinderii UE (cand 10 tari - Cipru, Estonia, Letonia, Lituania, Malta, Polonia, Cehia, Slovacia, Slovenia si Ungaria - au aderat la UE), tarile mai mari detineau doi comisari europeni. Apoi, din motive practice, s-a considerat ca este mai bine ca fiecare tara sa detina doar un singur portofoliu, adica cate un comisar.

In momentul de fata nu se cunoaste care va fi portofoliul pe care reprezentantul Romaniei il va ocupa. S-a anuntat ca unele portofolii se vor separa, facand loc si pentru viitorii comisari, cel roman si cel bulgar.

Pe viitor, pentru a spori eficienta Comisiei, mai ales in contextul extinderii repetate, s-a propus micsorarea numarului de comisari, numarul acestora urmand sa fie limitat la doua treimi din numarul statelor membre UE. Noul sistem nu va deveni operational din 2014.

Asadar, in viitoarele doua legislaturi, Comisia Europeana se va baza pe principiul “un stat - un comisar”, in schimb, dupa 2014 lucrurile se vor schimba. Totusi, dupa aderarea la UE, in 2007, Romania va avea sigur, timp de doua mandate, propriul comisar in cadrul Comisiei Europene.