Membrii Baroului Cluj nu vor mai reprezenta cauze din oficiu, incepind de azi, timp de o saptamina, exceptie facind doar reprezentarea persoanelor acuzate de fapte foarte grave, impotriva vietii si integritatii fizice.

De altfel, avocatii din intreaga tara au ales diferite forme de protest, motivul principal fiind functionarea barourilor paralele si exercitarea ilegala a profesiei de catre membrii acestora.

Doar la cazurile grave

Incepind de azi, de la ora 7, si pina lunea viitoare la aceeasi ora, avocatii din intreaga tara protesteaza pentru situatia ce treneaza de mai multi ani in justitia romaneasca, referitoare la tolerarea de catre Parchete si Instante a avocatilor care fac parte din alte barouri decit cele traditionale.

La Cluj, situatia se prezinta putin mai bine decit in alte judete, deoarece „decanul" si „prodecanul" baroului paralel, respectiv Marcel Holunga si Tiberiu

Kovacs, au fost trimisi in judecata saptamina trecuta de catre Parchetul de pe linga Judecatoria Cluj pentru savirsirea infractiunii de exercitare a profesiei de avocat fara drept. Tocmai de aceea, la nivelul Baroului Cluj s-a luat decizia ca protestul sa aiba o forma mai blinda.

Astfel, avocatii vor intra in salile de judecata, exceptie facind doar cauzele din oficiu civile si cele cu infractiuni mai putin grave. In alte parti, insa, toate cauzele vor fi aminate in aceasta saptamina.

Activitatea judecatoreasca va fi afectata

„Trimiterea in judecata a lui Holunga si a lui Kovacs este un pas foarte mic spre normalitate, insa, cu o floare nu se face primavara", a declarat avocatul Mirel Ionescu, purtatorul de cuvint al Baroului Cluj.

Cei peste 500 de membri ai baroului vor respecta conditiile protestului, iar daca nu, nerespectarea acestei obligatii va fi considerata abatere. Asta deoarece forma de protest este o rezolutie a Congresului Avocatilor din Romania din luna iunie a acestui an si trebuie respectata.

La Bucuresti, de exemplu, „spargatorii de greva" vor fi cercetati de comisia de disciplina, masurile luate in cazul lor putind ajunge pina la excluderea din Barou.

Magistratii clujeni sustin demersul avocatilor, chiar daca protestul va afecta activitatea judecatoreasca. „O sa ne descurcam, nu avem ce face.

Speram sa nu avem situatii deosebite saptamina aceasta", a mentionat purtatorul de cuvint al Parchetului de pe linga Tribunalul Cluj, judecatoarea Violeta Treistaru, care a recunoscut ca si ei au avut probleme cu acesti „pseudo-avocati" in trecut, deci situatia trebuie rezolvata.

Deputatul Buda sustine protestul avocatilor

Deputatul PD de Cluj, Daniel Buda, membru in Comisia Juridica a Camerei, sustine protestul avocatilor din Romania fata de activitatea ilegala a barourilor paralele, considerind protestul pe deplin intemeiat si justificat.

In opinia sa, ilegalitatea activitatii barourilor paralele este un fapt de necontestat si de aceea solicita Ministerului Justitiei sa ia masurile necesare pentru a pune capat practicarii ilegale a profesiei de avocat: „Exercitarea ilegala a profesiei de avocat este tot atit de grava ca exercitarea ilegala a profesiei de medic".