Vicecancelarul Austriei face lobby pentru preluarea RAFO de catre o firma austriaca. Deja, Austria a devenit, prin preluarea Petrom de catre concernul OMV, cel mai important jucator de pe piata romaneasca a petrolului.

Vicecancelarul austriac Hubert Gorbach s-a intalnit cu presedintele Autoritatii pentru Valorificarea Activelor Statului, Razvan Orasanu in incercarea de a-l convinge sa autorizeze operatiunea prin care compania Calder A International doreste sa devina actionar majoritar la RAFO.

La intalnire au participat si doi oameni de afaceri cu cetatenie austriaca, ce reprezinta doi dintre actionarii Calder A.

Este vorba de Iakov Goldovsky de la Petrochemical International si de Teodor Batkov, reprezentantul companiei Batkov, Stoev, Botev si Asociatii. Printre altele, Petrochemical furnizeaza titei pentru RAFO si exporta produsele rafinariei din Onesti.

Petrochemical este si unul dintre cei mai importanti producatori europeni de pet-uri. Calder A, compania ce face parte din holdingul austriac, a cumparat pachetul majoritar de actiuni la RAFO de la Balkan Petroleum in iulie 2005.

Tranzactia, pentru a fi valabila, are nevoie si de acordul AVAS. Conducerea institutiei refuza sa il dea, dupa ce Calder A a a refuzat sa ofere o serie de informatii legate de structura actionariatului sau.

Balkan Petroleum risca de asemenea sanctiuni de peste 11 milioane de dolari. Suma este echivalenta cu cea platita pentru pachetul majoritar de actiuni de la RAFO.

In acest conditii, Calder A a cumparat chiar compania Balkan Petroleum insa nu poate prelua oficial RAFO fara acordul AVAS. Mai mult, Autoritatea a dejucat o stratagema a austriecilor care doreau sa transforme datoriile RAFO in actiuni.