La Cluj, evenimentul monden al toamnei a fost, cu siguranta, nunta fiicei consilierului local PSD, Gheorghe Vuscan.

Si asta deoarece invitatii au fost numai unul si unul, crema politicienilor ardeleni, in frunte cu liderii grupului PSD de la Cluj, cu primarul Emil Boc, presedintele Consiliului Judetean, Marius Nicoara, si alti lideri PNL, consilieri locali din tot esichierul politic, chiar si apoliticul prefect Alin Tise.

Aflat oarecum in umbra, profesorul Universitatii Tehnice Cluj, Gheorghe Vuscan, a demonstrat ca este destul de influent sa poata aduce la aceeasi masa personaje care, cel putin oficial, sunt dusmani politici. Insasi nominalizarea sa drept consilier local al PSD in primavara lui 2004, in detrimentul altor colegi, mult mai activi, a fost o surpriza.

In mod neasteptat, tocmai fericitul eveniment de familie scoate la iveala relatiile sus-puse ale lui Vuscan si legaturile sale directe si indirecte cu greii PSD din mandatul trecut, dar si afaceri de zeci de milioane de euro din bani publici, facute de apropiatii sai cu Ministerul Transporturilor si administratiile locale.

Inainte de nunta fiicei consilierului local Gheorghe Vuscan, un zvon insistent vehiculat in mediul politic si de presa acredita ca sigura prezenta fostului ministru Miron Mitrea, actual deputat si secretar general al PSD, la nunta familiei Vuscan. Si, implicit, faptul ca Miron Mitrea este un cunoscut al pesedistului Vuscan.

Concomitent, la Bucuresti, era in desfasurare o importanta intalnire a liderilor PSD, care discutau despre modificarea statutului partidului si posibilitatea organizarii unui congres extraordinar, pe 9 decembrie, la Bucuresti. Lipsa lui Mitrea de la Cluj a fost pusa pe seama acestei intalniri.

Contactat telefonic, Miron Mitrea a negat faptul ca i s-ar fi facut o invitatie si a sustinut ca nu stia de nunta fiicei lui Vuscan, dar ca il cunoaste pe consilier.

Paralel, Vuscan, in mod cu totul ciudat, a negat vehement pana si faptul ca il cunoaste pe Mitrea, spunand ca nu a avut nici o relatie cu el si ca l-a vazut o singura data, la Cluj, la sediul partidului.Mitrea nu este genul meu de om, a explicat Vuscan. La fel, senatorul PSD Vasile Dincu a declarat transant ca Mitrea nu avea ce sa caute la Cluj.

Situatia tragi-comica prezentata, banala, de altfel, in contextul in care PSD este rupt in diverse tabere care nu se mai recunosc reciproc si care se ataca public, ascunde, insa, cateva dedesubturi.

Cheia politica

Opinia publica clujeana trebuie sa stie ca actualul consilier local PSD Gheorghe Vuscan a fost tocmai presedintele PD Cluj (!), ce-i drept interimar, in toamna anului 2001, cand tinerii PD-isti se luptau sa-l debarce de la conducerea organizatiei judetene pe fostul senator Iuliu Pacurariu, care beneficia - la acea vreme - de puternicul sprjin al lui Traian Basescu.

Vuscan este cel care l-a sustinut pe Emil Boc sa ajunga in functia de presedinte al filialei PD si pe Mihail Hardau, la organizatia municipala. Mai apoi, Vuscan a fost mazilit de Basescu, dupa ce senatorul Pacurariu i-a povestit acestuia despre relatiile profesorului Vuscan cu liderii locali ai PSD, Ioan Rus si Vasile Puscas.

La plecarea din PD, Vuscan i-a predat carnetul de partid lui Basescu, spunandu-i sa nu confunde centrul universitar Cluj cu sectorul agricol Ilfov, in contextul in care actualul presedinte al Romaniei nu voia, neaparat, in locul lui Vuscan, ca presedinte, tot un profesor universitar.

Pana la urma, presedintia organizatiei judetene a fost preluata, in mod fericit pentru democratii clujeni, care, pana atunci, nu reprezentau mare lucru la nivel politic, de Emil Boc.

Relatiile lui Vuscan cu actuala conducere a PD Cluj sunt extrem de puternice deoarece Sorin Apostu, presedintele executiv al PD Cluj-Napoca, ministrul Mihail Hardau, presedinte al PD Cluj-Napoca, prefectul Alin Tise, fost consilier local PD, si deputatul Daniel Buda au fost, pe rand,descoperirile politice promovate de actualul consilier local PSD.

Pe de alta parte, relatia buna a lui Vuscan cu liderii PSD din Ardeal a creat posibilitatea de dialog intre Emil Boc, Ioan Rus, Vasile Dincu si altii. Nunta fiicei consilierului Vuscan a fost un nou prilej de strangere a relatiilor intre cele doua grupuri politice, consilierul fiindcheia care a deschis cele mai multe usi.

De altfel, speculatiile aparute in ultimul timp ca urmare a acordarii sefiei SRIgrupului de la Cluj despre o iminenta alianta intre PD si o parte a PSD sunt alimentate din plin si de legaturile extrem de bune pe care grupurile politice ardelene, aparent antagonice, le au in acest moment.

Banii au curs pe filiera PSD

Gheorghe Vuscan nu este, insa, numai un abil jucator politic din umbra. Afacerile sale la vedere, derulate prin societatile MCM Graphix si Recondo SRL, au in spate o relatie de prietenie si de afaceri de lunga durata cu oradeanul Ioan Eugen Hudriciu.

Vuscan si Hudriciu au fost colegi de camera in facultate, acesta din urma fiind prezent la nunta fiicei lui Vuscan, dar si investitor in constructiile pe care Vuscan le-a ridicat pe strada Saturn, in zona de case.

Cei doi prieteni au fost actionarii societatii Contrasimex SA Bihor, alaturi de controversatul om de afaceri bihorean Beniamin Rus, un privilegiat al fondurilor publice, in special al celor venite de la Ministerul Transporturilor, in vremea ministeriatului lui - ati ghicit! - Miron Mitrea.

De fapt, Hudriciu, bun specialist in constructii, apare implicat in alta firma a lui Beniamin Rus, Trameco SA. Rus era, inainte de ’89, un simplu sofer de autobaza comunista. In prezent, acelasi Rus, cu ajutorul contractelor primite in mandatul PSD (de ordinul miilor de miliarde), apare in topul celor mai bogati romani, cu o avere estimata la circa 10 milioane de euro.

Rus este comparabil cu magnatii din Moldova, Dorinel Umbrarescu si Costel Casuneanu, imbogatiti si ei din contracte publice primitepe filiera Hrebenciuc - Sergiu Sechelariu pentru realizarea de sosele. Vuscan si Hudriciu au recunoscut implicarea, alaturi de Beniamin Rus, in afacerea Contrasimex SA, dar au precizat ca s-au retras din societate inca din 1996.

Hudriciu spune ca succesul in afaceri al lui Rus nu s-a datorat sprijinului politic, chiar daca acesta a fost vicepresedintele PSD Bihor timp de o luna, pe hartie. La fel, dupa spusele lui Hudriciu, consilierul Vuscan a fosto mana moarta in afacerea Contrasimex, fiind actionar doar de fatada.

Dupa pierderea alegerilor de catre PSD in 2004, Beniamin Rus s-a reorientat politic, facand afaceri cu fostul vicepresedinte PSD al Consiliului Judetean Bihor, Gavrila Ghilea, trecut acum la PD.