Presedintele Comisiei de vanzare, Gerbrant de Boer, a adresat o invitatie la oferta investitorilor interesati, avand ca termen-limita 25 noiembrie. Fostul sediu social al Napolact, amplasat pe Bulevardul 21 Decembrie 1989, nr. 95-98, are o suprafata de 7.300 mp, din care

500 mp construita,

400 mp aferenta cailor de acces si curte interioara si 440 mp libera.Comisia de vanzare va analiza ofertele dupa 25 octombrie si le va selecta pe cele mai bune cinci pentru a participa la faza urmatoare, dupa procedura si in conditiile care vor fi comunicate o data cu invitatia adresata ofertantilor selectati, a precizat de Boer.

Olandezul a comunicat posibililor investitori si numerele de inregistrare ale acestor active la Cartea Funciara.Ofertele care vor veni la noi trebuie sa contina pretul pe care investitorii sunt dispusi sa il dea. Vom analiza si daca ofertele nu vor fi multumitoare, pentru urmatoarea faza vom fixa noi un pret minim.

Totusi, speram sa avem oferte serioase pentru ca terenul si cladirile sunt situate intr-o zona centrala si exista interes din partea investitorilor, ne-a declarat directorul economic al Napolact, Aurel Deac.

El a mentionat ca, in acest perimetru se afla fosta fabrica, cladirea administrativa, centrala termica, ateliere si magazii, depozitul de materiale fiind in curs de mutare in noul sediu social-administrativ, situat pe Calea Baciului, nr.

2-4, unde societatea are si fabrica sa cea mai importanta.Banii obtinuti din vanzare vor fi investiti atat in modernizarea capacitatilor de productie, cat si pentru promovarea celor doua brand-uri ale noastre, Napolact si Milli, a spus Deac.

Numai pentru investitori puternici

Terenul respectiv se afla in zona unui bloc si a sediului Bancii Romane pentru Dezvoltare, ceea ce ofera posibilitatea unui imobil de locuinte cu 10 etaje sau unui centru de afaceri. Halele nu conteaza in pret, pentru ca important este terenul, pe care se poate ridica o constructie pe verticala.

In mod normal, un metru patrat de teren in zona respectiva este de 500-700 de euro, dar poate sa ajunga si la 1000 de euro. Totusi, tinand cont ca este vorba despre 7.000 mp, pretul de piata ar fi ceva mai mic, fiind undeva intre 1,5 si 2 milioane de euro, este de parere evaluatorul Marcel Popa.

Acesta este de parere ca, pentru Napolact, nu era rentabil sa mentina, in mijlocul orasului, o fabrica atat de mare.Tendinta este sa iti faci mai multe fabricute dispersate, in loc sa ai una mare, intr-un singur loc.

Din banii pe care ii va primi, Napolact poate sa se apuce de o noua investitie, crede evaluatorul clujean.Pentru un teren de pana la 500.000 de euro gasesti 10 investitori, insa, cand trecem de 1,5 milioane de euro, nu-ti mai vin la negocieri decat clienti cu putere financiara.

Eu cred ca acest gen de teren ar merge pentru niste investitori precum Dorel Goia sau altcineva din trupa fostilor actionari ai Astral Telecom, care ar putea ridica, in zona, un imobil de apartamente sau un mini-mall. Avem deja exemplul complexului imobiliar pe care Goia il va construi in Parcul Rozelor. Sau, de ce nu, poate veni o banca pe locul lui Napolact, e de parere Popa.

Teren in litigiu

Din experienta mea, stiu ca e greu sa negociezi cu olandezii, desi detinem si noi actiuni la Napolact. Stiu ca, la un moment dat, terenul era revendicat; nu am idee cum s-a rezolvat problema in justitie. Apoi, nu stiu care e regimul de inaltime al zonei si cum se poate construi acolo. Sa vedem cat costa terenul, daca nu e prea scump, pentru ca atunci renuntam.

Oricum, sunt cam satul de afaceri imobiliare. M-au obosit!, ne-a marturisit Goia. Napolact a luat fiinta in 1990, prin transformarea integrala a Intreprinderii de Industrializare a Laptelui (IIL) Cluj. Atelierul Vlad fabrica, in 1905, unt si branza de vaca si a introdus iaurtul pe piata clujeana. In 1936, producea branzeturi fermentate si topite pe care le exporta in Statele Unite ale Americii.

In urma nationalizarii, Vlad a devenit IIL, care s-a transformat, in 1990, in Napolact. Obiectul de activitate al Napolact il constituie colectarea, transportul, prelucrarea, depozitarea, conservarea si comercializarea laptelui, produselor lactate si a inghetatei.

Societatea are unitati de productie in Cluj-Napoca (Baciu) - branzeturi fermentate, Dej - produse lactate, Huedin si Taga - branzeturi, cinci magazine in judet si depozite en gros in Cluj si in Bucuresti. Fabrica din Huedin are drept de export in Uniunea Europeana si SUA, iar cea din Baciu pe continentul nord-american.

Profit mai mare, angajati mai putini

Concernul olandez Friesland Foods a cumparat, in 2004, pachetul majoritar de actiuni Napolact de la Asociatia Salariatilor, pe care si l-a majorat. In aceasta vara, olandezii au hotarat sa delisteze societatea de la Bursa Electronica Rasdaq. Potrivit ultimei raportari, Friesland Romania detinea 89,57% din capitalul social al Napolact, iar alti actionari persoane fizice si juridice 10,43%.

Anul trecut, Napolact a obtinut venituri de 166 de milioane de lei si a avut un profit net de 21 de milioane. Datoriile sale erau de 9 milioane de lei. in 2005, societatea dispunea de 1030 de angajati. Spre comparatie, in anul precedent, producatorul de lactate a inregistrat venituri de 153 de milioane de lei, iar profitul era de 15 milioane de lei. Anul trecut, societatea a renuntat la 300 de angajati.