Alexandru Fira este unul dintre clujenii care, in vara acestui an, au plecat la munca in Spania, alaturi de alti cinci barbati, prin intermediul unei persoane. Ne-au promis conditii extraordinare. Cand am ajuns acolo, insa, lucrurile stateau cu totul atlfel, spune Fira.

In tara, cei care racoleaza persoane pentru munca la negru le promit castiguri de 50-70 de euro pe zi si un loc de munca stabil, la cules de portocale sau piersici. Cand am ajuns acolo am fost ingramaditi 12 intr-un apartament si obligati sa muncim pentru 9 euro pe zi, in conditiile in care numai transportul era 5 euro, s-a plans clujeanul.

Romanii au fost dusi in regiunea Valenciei, unde au muncit in livezile de portocali cate 12 ore, insa asa cum spune Fira, ei nu si-au mai vazut niciodata banii. Unii au cazut din copaci, nu ne asigurau apa sau mancare, erau conditii teribile. Si foarfecele pentru cules trebuia sa ni-l cumparam tot noi, mai spune clujeanul care a fost inselat.

El spune ca persoanele care ii transporta pe romani spre Spania si Italia le cer celor care cad in plasa pentru inceput 350 de euro, pentru transport si comision, dupa care le asigura cazare pentru alti 100 de euro in afara granitelor.

Asociatia portocalierilor

Revenit in Romania dupa aproape doua saptamani, clujeanul s-a hotarat sa incerce sa faca ceva. Paguba s-a ridicat la peste 500 de euro, bani pe care, cu siguranta, nu o sa ii mai recuperez. Ca mine sunt sute de clujeni, pentru ca, o data ce pleaca unul din Spania, sunt adusi altii in locul lui.

Este o intreaga retea care realizeaza legatura dintre cele doua tari si care functioneaza la Cluj, explica Fira. El a discutat cu reprezentantii publicatiei din care a preluat anuntul, dar acestia nu si-au asumat responsabilitatea pentru continutul anunturilor si nu au verificat identitatea sau valabilitatea anunturilor postate pe site sau publicate in editia tiparita.

Alexandru Fira s-a hotarat sa infiinteze o asociatie pentru a-i ajuta pe alti romani care doresc sa plece la munca pentru a nu cadea in plasa acestor persoane.

Denumita Asociatia Portocalierilor, organizatia non-guvernamentala isi propune sa ii ajute pe clujenii care au fost inselati prin aceeasi metoda si sa traga un semnal de alarma pentru cei care doresc cu orice pret sa plece peste hotare, cu riscul de a munci fara forme legale.

Fira isi propune sa inchege legaturi prin intermediul asociatiei si sa gaseasca locuri de munca in strainatate pentru romani, dar si sa ii ajute pe cei care raman acolo fara bani si nu se mai pot intoarce in tara.

Autoritatile sunt legate de maini

Inspectia Muncii nu poate interveni in acest cazuri, pentru ca cei care dau astfel de anunturi sunt persoane fizice, nu juridice. Reprezentantul Inspectoratului Teritorial de Munca (ITM) Cluj spune ca, in astfel de situatii, cel care a fost inselat nu poate apela la aceasta institutie. Noi nu putem sa facem munca de detectiv. Noi facem controale la sedii de societati.

De acest compartiment se ocupa Politia, a declarat Corina Lorintz, purtatoarea de cuvant a ITM Cluj. Reprezentantii Inspectoratului Judetean de Politie Cluj au declarat ca, pe aceeasi tema, au mai fost depuse plangeri din partea clujenilor si ca au in vedere rezolvarea cazurilor.