Directia Regionala Vamala Cluj este amenintata cu desfiintarea, ca urmare a unei strategii guvernamentale, referitoare la reducerea numarului de regionale la nivel national. In conditiile desfiintarii Directiei Vamale, Clujul ar urma sa apartina de regionalele Oradea sau Arad.

PNL Cluj a apelat la ajutorul colegilor de partid si de Alianta pentru a nu se ajunge in aceasta situatie, care ar antrena pierderea unor importante sume de bani si a unor locuri de munca.

Presedintele Consiliului Judetean Cluj, Marius Nicoara a declarat ca Guvernul intentioneaza sa desfiinteze doua dintre cele zece regionale vamale existente la ora actuala in tara noastra, fiind vizate cele din Cluj si Craiova. Acest lucru este iminent, cu conditia ca factorii de decizie sa nu revina asupra proiectului privind desfiintarea celor doua Directii Vamale.

Situatia celor doua regionale vamale va fi discutata in prima sedinta de Guvern din aceasta saptamana.

Nicoara spune ca a cerut ajutorul colegilor de partid de la Bucuresti si s-au purtat discutii telefonice cu membrii ai Guvernului privind necesitatea functionarii in continuare a Directiei Regionale Vamale Cluj. In urma interventiilor, este cert ca se va obtine sprijinul Guvernului pe linie liberala, spune presedintele Consiliului Judetean Cluj.

Acesta a specificat ca este sustinut in acest demers si de presedintele PD, Emil Boc.

Nicoara considera normala functionarea regionalelelor vamale din interiorul tarii si vede nenecesara existenta directiilor regionale de la granita, cum ar fi Oradea sau Arad, intrucat nu vor mai exista granite propriu-zise dupa aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, din ianuarie 2007.

Desfiintarea Directiilor Vamale implica faptul ca toti agentii economici care pana acum veneau la Cluj, sa se deplaseze la Oradea sau Arad. Presedintele CJ Cluj a specificat totusi ca Vama Cluj va functiona in continuare, fiind vorba doar despre desfiintarea Directiei Regionale.

In conditiile desfiintarii, actualii angajati ai Directiei isi vor pierde locurile de munca iar Clujul va pierde si importante sume de bani, intrucat o parte din sumele incasate la vama intra in bugetul Consiliului Judetean.