Avocatii din Baroul Timis au declansat, incepand de ieri dimineata, un amplu protest, refuzand sa mai acorde asistenta juridica din oficiu pana cand autoritatile nu vor lua masuri categorice impotriva avocaturii pe care ei o numesc clandestina.

In centrul scandalului se afla mult-disputatul Barou Constitutional, care si dupa dizolvare continua sa functioneze sub numele de Uniunea Nationala a Barourilor.

Actiunea de protest a fost declansata la nivel national, insa situatia din Timisoara este una aparte. Avocatii banateni denunta faptul ca organele statului sunt pasive fata de pericolul generalizarii practicarii avocaturii asa numit "clandestine". Aceasta situatie a atras dupa sine o serie de alte anomalii si ilegalitati flagrante.

"In Timisoara s-a ajuns in situatia aberanta in care fosti tortionari comunisti pot practica bine-mersi avocatura, desi au condamnari penale defintive, prin care le-au fost interzise o serie de drepturi", a declarat decanul Baroului, Lazar Grunenatu.

Este cazul fostului maior de militie Iosif Veverca, arestat pentru implicarea in evenimentele sangeroase din 17-18 decembrie 1989 de la Timisoara si condamnat definitiv, la 25 august 1997, de Tribunalul Militar Bucuresti, la 15 ani de inchisoare.

Practicarea ilegala a unei profesii, tolerata (si) de Parchet

Pe de alta parte, de cativa ani incoace Justitia timiseana se confrunta cu un paradox. Desi toata "floarea" din acest domeniu admite ca functionarea baroului paralel este complet in afara legii, totusi autoritatile sunt pasive fata de absurda situatie. Decanul Lazar Grunenatu a spus ca in prezent numai in Timis sunt 56 de persoane care activeaza sub "tutela" fostului Barou Constitutional.

"Am facut plangeri la Parchet impotriva acestora, dar pana acum procurorii au dat doar solutii de neincepere a urmaririi penale", a mai explicat seful Baroului Timis. "Nu mai putem tolera o astfel de anomalie. Ca urmare, am declansat acest protest si suntem decisi sa continuam greva pana cand autoritatile vor lua masuri legale impo-triva tuturor impostorilor.

Serviciul de Asistenta Juridica nu mai lucreaza de azi (ieri - n.r.)", a adaugat acesta.

Deocamdata, activitatea celor trei instante din Timisoara nu a avut de suferit, fiind luate din timp masuri, tocmai pentru a fi evitata lasarea in libertate a unor infractori periculosi.

Adevaratele probleme vor aparea, insa, atunci cand procurorii se vor vedea obligati sa prezinte in instanta, pentru arestare, raufacatori prinsi poate cu mari eforturi, dar care nu isi pot permite un avocat ales. Or, in lipsa apararii, mandatul de arestare nu poate fi emis.

De altfel, surse judiciare au dezvaluit ca, pentru a evita scaparea printre degete a unor suspecti, DIICOT ar fi amanat prezentarea in instanta, pentru arestare, a unor persoane aflate in cercetare.